Η πρόσφατη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία αποβαίνει στο πεδίο προς όφελος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε λιγότερες από εξήντα μέρες ο Πούτιν θα έχει έναν ακόμη σύμμαχο στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου θέλει «να τερματίσει τον πόλεμο σε μία μέρα», προφανώς υπέρ της Ρωσίας.
Και στην Ευρώπη όμως, η οποία στέκει στο πλευρό της Ουκρανίας, αν και η κόπωση μετά από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου είναι εμφανής, ο Πούτιν βλέπει τη λέσχη των ευρωπαίων ηγετών που είναι σύμμαχοί του να διευρύνεται.
Η πιο πρόσφατη προσθήκη
Το πιο πρόσφατο μέλος της ευρωπαϊκής «φιλορωσικής λέσχης» είναι ο ρουμάνος ακροδεξιός Καλίν Τζορτζέσκου, που εξελέγη πρώτος στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία την περασμένη Κυριακή. Ο Τζορτζέσκου, 62 ετών, καθηγητής πανεπιστημίου, στον οποίο οι δημοσκοπήσεις έδιναν ποσοστό μόλις 5%, έχει χαρακτηρίσει τον Πούτιν ως «άνθρωπο που αγαπά τη χώρα του». Η πιθανή εκλογή του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 8 Δεκεμβρίου, αναμένεται να θορυβήσει περαιτέρω την ΕΕ καθώς ο πρόεδρος στη Ρουμανία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων και στην εξωτερική πολιτική.
Για τους Δυτικούς, η Ρουμανία είναι χώρα στρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι έχει κοινά σύνορα με την Ουκρανία, μήκους 644 χλμ., ότι φιλοξενεί στο έδαφός της βάση του ΝΑΤΟ και ότι αποτελεί κρίσιμο διάδρομο για τη μεταφορά τόνων ουκρανικών σιτηρών. Ο Τζορτζέσκου έχει δηλώσει ότι η Ρουμανία είναι «υπέρ της ειρήνης» και «θα πρέπει να εμπιστευθεί τη σοφία της Ρωσίας».
Ουγγαρία, Σλοβακία υπέρ του Πούτιν
Σταθερός σύμμαχος του ρώσου προέδρου Πούτιν στην Ευρώπη εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας, είναι ο Βίκτορ Ορμπαν, ηγέτης του ακροδεξιού και ξενοφοβικού κόμματος Φιντέζ. Ενδεικτική της φιλορωσικής στάσης του είναι ότι μόλις η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, ο Ορμπαν έσπευσε, τέσσερις μέρες αργότερα, να επισκεφθεί τη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον Πούτιν για να συζητήσουν το Ουκρανικό.
Σύμμαχος του Πούτιν είναι και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας τον περασμένο Μάιο. Ο Φίτσο κατηγορεί τη Δύση για «οξεία ρωσοφοβία». Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στη Σλοβακία το αίσθημα των πολιτών εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ φτάνει στο 44% και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Στην Ιταλία, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, κόμμα που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της Ρωσίας. Οι απόψεις του Σαλβίνι ωστόσο στην ιταλική κυβέρνηση είναι μειοψηφικές, διότι η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εξελέγη με το ακροδεξιών καταβολών κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, στέκει αταλάντευτα στο πλευρό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της Ουκρανίας. Tην περασμένη εβδομάδα η Μελόνι δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται γιατί ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία το πράσινο φως για να πλήξει με δυτικά όπλα τη Ρωσία στο έδαφός της, ενώ θύμισε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί ως όπλο στον πόλεμο και το εμπόριο των σιτηρών.
Σύμμαχοι σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία
Στη Γερμανία, oι καλύτεροι σύμμαχοι του Πούτιν είναι τόσο η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία φέρνει 20% στις δημοσκοπήσεις εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου, όσο και το κόμμα της αριστερής Σάρα Βάγκενκνεχτ, το οποίο φέρεται να αποσπά 7,5% στις δημοσκοπήσεις. Η μη ανάμειξη της Γερμανίας στον πόλεμο είναι ένα από τα κοινά βασικά ζητήματα με τα οποία τα δύο γερμανικά κόμματα διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία.
Στην Αυστρία, το ακροδεξιό φιλορωσικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPΟ) του Χέρμπερτ Χικλ ήλθε πρώτο με 28,9% στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ωστόσο έχει αποκλειστεί από τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.
Στη Γαλλία, η φιλορωσική πτέρυγα εκτείνεται, όπως και στη Γερμανία, από την Ακροδεξιά ως την Ακροαριστερά. Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ηγέτις της Εθνικής Συσπείρωσης, του κόμματος που ήλθε πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, δεν έχει κρύψει ποτέ τη συμπάθειά της για τον Πούτιν.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία εκείνο τον Μάιο, η Λεπέν, που ήταν τότε υποψήφια για την προεδρία, κατηγορήθηκε από τον αντίπαλό της, τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ως «τραπεζίτης του Πούτιν» εξαιτίας ενός δανείου που είχε λάβει το κόμμα της από τη Μόσχα. Τον Σεπτέμβριο του 2023 η Εθνική Συσπείρωση ανακοίνωσε ότι αποπλήρωσε το δάνειο, ύψους 6,08 εκατ. ευρώ, σε ρωσική αεροναυπηγική εταιρεία.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας, παρότι έβαλε νερό στο κρασί του για να μετάσχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, τον συνασπισμό της γαλλικής Αριστεράς ο οποίος σχηματίστηκε για να φράξει τον δρόμο στη λεπενική Ακροδεξιά στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εξακολουθεί να επιδίδεται σε κορόνες υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία «χωρίς νικητές και ηττημένους», επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και ξιφουλκεί κατά του ΝΑΤΟ.
Η παραδοσιακά φιλορωσική Σερβία
Στα Δυτικά Βαλκάνια, σύμμαχος του Πούτιν είναι η Σερβία, χώρα παραδοσιακά φιλορωσική. Παρότι φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, η Σερβία αρνείται να στηρίξει τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Πούτιν, τον οποίο ευχαρίστησε τον Οκτώβριο γιατί προμηθεύει τη Σερβία με ποσότητες φυσικού αερίου σε πολύ καλές τιμές.
Και οι Σέρβοι της Βοσνίας, μιας ακόμη χώρας που προσβλέπει στην ένταξη στην ΕΕ, έχουν, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου IRI, σε ποσοστό 94% θετική γνώμη για τη Ρωσία, ενώ για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 65% των Σέρβων της Βοσνίας θεωρεί υπεύθυνο το Κίεβο και τη Δύση.