Πέπλο μυστηρίου κάλυπτε μέχρι πριν από λίγες ημέρες την πολυήμερη εξαφάνιση από τη δημόσια σφαίρα του κινέζου υπουργού Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, ο οποίος θεωρούνταν το δεξί χέρι του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Την περασμένη Τρίτη, ωστόσο, το Πεκίνο ανακοίνωσε επισήμως ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας και διπλωμάτης καριέρας, που διετέλεσε πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ για λιγότερο από δύο χρόνια προτού αναλάβει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, παύεται από τα καθήκοντά του.
Ο Γκανγκ είχε να εμφανιστεί δημόσια από τις 25 Ιουνίου, όταν συνάντησε τον ομόλογό του από τη Σρι Λάνκα. Αν και στο παρελθόν πρόσωπα υψηλού προφίλ έχουν εξαφανιστεί στην Κίνα με συνοπτικές διαδικασίες για να εμφανιστούν αργότερα ως αντικείμενα ποινικής έρευνας, για έναν υπουργό Εξωτερικών ήταν μια ασυνήθιστα μεγάλη απουσία. Αρχικά το υπουργείο αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά με αφορμή μια άλλη προγραμματισμένη εκδήλωση στην οποία θα έπρεπε να παρευρεθεί ο καρατομημένος υπουργός ανέφερε λιτά ότι θα αντικατασταθεί και επικαλέστηκε λόγους υγείας.
Τα σενάρια πίσω από την εξαφάνιση
Τα σενάρια για τα αίτια της εξέλιξης αυτής δίνουν και παίρνουν, με δεδομένο ότι ο Τσιν ήταν ένας από τους λίγους αξιωματούχους που ανέβηκαν γρήγορα στην ηγετική ιεραρχία, αναλαμβάνοντας το υπουργείο τον περασμένο Δεκέμβριο, στον τελευταίο ανασχηματισμό. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν φήμες για τη φερόμενη εξωσυζυγική του σχέση με κινέζα δημοσιογράφο και γνωστή τηλεπερσόνα, τροφοδοτώντας σενάρια ότι για τον λόγο αυτόν είχε πέσει σε δυσμένεια από την κινεζική ηγεσία.
Το Πεκίνο αφενός ήθελε να σταματήσει τα αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο περί της «ανάρμοστης» σχέσης του και αφετέρου να προστατεύσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Αλλη ερμηνεία που έχει διατυπωθεί στον διεθνή Τύπο θέλει τον Γκανγκ να είναι το δημόσιο πρόσωπο της διπλωματικής επιδείνωσης με τις ΗΠΑ εξαιτίας του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε για μία εβδομάδα πάνω από την αμερικανική επικράτεια, προτού αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο το καταρρίψει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό τον περασμένο Φεβρουάριο.
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν αναλυτές, στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς έχει γίνει σε ένα ούτως ή άλλως εξ ορισμού μυστικοπαθές καθεστώς. Μυστηριωδώς πώς, και η φερόμενη πέτρα του σκανδάλου, η Φου Σιαοτιάν, εξαφανίστηκε επίσης από τη δημόσια θέα μαζί με τον γιο της. Η 40χρονη είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Κέιμπριτζ και εργαζόταν στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix από το 2009. Εγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό για μια σειρά από συνεντεύξεις της με τίτλο «Talk with world leaders» (Συνομιλία με παγκόσμιους ηγέτες), εμβληματική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού.
Ως πρεσβευτής στις ΗΠΑ, ο Τσιν Γκανγκ είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και η ανέλιξή του στην ιεραρχία του Πολιτικού Γραφείου ήταν εντυπωσιακή και γρήγορη, η θητεία του όμως στο ΥΠΕΞ διήρκεσε μόνο έξι μήνες.Ολες οι δραστηριότητες και ομιλίες του Γκανγκ ως υπουργού Εξωτερικών έχουν διαγραφεί από τη επίσημη ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Κενό είναι και το βιογραφικό του στο σημείο του ΥΠΕΞ, με τη σελίδα να ενημερώνει ότι επικαιροποιείται.