Στην σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Κίνας προσβλέπει η Μόσχα για να ενισχύσει την εντύπωση ότι διαθέτει συμμάχους στη διεθνή σκηνή, ιδίως ύστερα από το ένταλμα σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ). Ο διεθνής οργανισμός κατηγορεί τον ρώσο πρόεδρο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Στο πρώτο ένταλμά του για την Ουκρανία, το ΔΠΔ ζήτησε τη σύλληψη του ρώσου προέδρου για τον ρόλο του στην παράνομη μεταφορά χιλιάδων παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι όμως απίθανο να πραγματοποιηθεί η δίκη, διότι πρέπει είτε ο Πούτιν να συλληφθεί εκτός Ρωσίας είτε να τον παραδώσει η Μόσχα στο ΔΠΔ.
Οσον αφορά την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, η οποία θα διαρκέσει από σήμερα Δευτέρα ως την Τετάρτη, πραγματοποιείται πολύ νωρίτερα από τον Απρίλιο ή τον Μάιο όπως αναμενόταν. Το Ουκρανικό αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα προκύψει κάτι ουσιαστικό. Μπορεί η κινεζική πλευρά να ανησυχεί για τη συνέχιση του πολέμου, να δηλώνει επισήμως ότι προσδοκά τη λήξη του και ότι θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, όμως η Ουκρανία και η Δύση έχουν πάρα πολλούς λόγους να είναι επιφυλακτικές.
Επιτακτική ανάγκη για πυρομαχικά
Στο πολεμικό κομμάτι, το Μπαχμούτ, στην Ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο. Οι μάχες είναι σφοδρότατες, και για τους Ρώσους η κατάληψη της πόλης έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα, αφενός γιατί είναι θέμα γοήτρου, αφετέρου γιατί θα αποτελέσει δίοδο προς την υπόλοιπη Ανατολική Ουκρανία. Ομως το θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων στο Μπαχμούτ καταδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές: την έλλειψη πυρομαχικών. Αν συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό, τότε τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι κινδυνεύουν να βρεθούν απροετοίμαστοι για την αντεπίθεση της άνοιξης, η οποία προβλέπεται αποφασιστική για την έκβαση του πολέμου.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Κίεβο τονίζοντας ότι στον αγώνα να υπερασπιστεί το Μπαχμούτ με κάθε μέσο, η Ουκρανία υπονομεύει τις προσπάθειές της να ανακτήσει εδάφη την άνοιξη. Οι ανακοινώσεις της Πολωνίας ότι θα στείλει άμεσα στην Ουκρανία πολεμικά σοβιετικού τύπου αεροσκάφη Mig-29 (η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που το πράττει), της Σλοβακίας η οποία επίσης θα στείλει 13 αεροσκάφη Mig-29, και η δήλωση της δανής πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν ότι «οι σύμμαχοι εξετάζουν την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών» αποτελούν σημαντική νέα εξέλιξη για την πορεία του πολέμου.
Ο αμερικανικός σχεδιασμός
Η ανάγκη όμως του Κιέβου για πυρομαχικά είναι άμεση και επιτακτική. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν μπορούν να αυξήσουν από τη μια μέρα στην άλλη την παραγωγή πυρομαχικών.
Σύμφωνα με τη «Washington Post», οι ΗΠΑ ελπίζουν να μπορούν να κατασκευάζουν 90.000 οβίδες τον μήνα, όμως για την επίτευξη αυτού του στόχου θα χρειαστούν δυο χρόνια. Η ΕΕ προσπαθεί να συγκεντρώσει και να αγοράσει ένα εκατομμύριο οβίδες, ενώ μια μυστική βρετανική task force προσπαθεί να αγοράσει, από διάφορες χώρες του κόσμου, σοβιετικού τύπου πυρομαχικά στα οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο η Ουκρανία. Επιπλέον, η ποιότητα και το αξιόμαχο των ουκρανικών δυνάμεων, που αποτελούσαν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας, έχουν αρχίσει να φθίνουν μετά από έναν χρόνο πολέμου στον οποίο σκοτώθηκαν οι πιο έμπειροι ουκρανοί στρατιωτικοί. Οι νέοι στρατιώτες που τους αντικατέστησαν είναι άπειροι και αυτό έχει αντίκτυπο στο αξιόμαχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Ωστόσο ούτε για τη Ρωσία είναι καλύτερη η κατάσταση. Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα ο βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουόλας δήλωσε ότι το 97% του ρωσικού στρατού έχει ήδη αναπτυχθεί στην Ουκρανία.
Η πτώση του drone και η επόμενη μέρα
Το πρόσφατο συμβάν με τη σύγκρουση ρωσικού μαχητικού και αμερικανικού drone, στη Μαύρη Θάλασσα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επίδειξη ισχύος της Ρωσίας, καθώς πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη σύγκρουση αμερικανικού και ρωσικού (ή σοβιετικού) αεροσκάφους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, παρότι συνιστά την πρώτη άμεση εμπλοκή των δυο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν επιβεβαιώνεται αν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια. Σύμφωνα πάντα με το Πεντάγωνο, είναι απίθανο η Ρωσία να μπορέσει να ανακτήσει κάτι χρήσιμο από τα συντρίμμια του αμερικανικού drone, ενώ μια τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και θα κόστιζε εκατομμύρια δολάρια.