Ελλάδα-Αλβανία: Ο Ράμα έφυγε οι διαφορές παραμένουν

Η επόμενη μέρα μετά την ιδιωτική επίσκεψη και την ομιλία του αλβανού πρωθυπουργού στο Γαλάτσι.

Μία βδομάδα μετά τη μάλλον αιφνίδια επίσκεψη του Εντι Ράμα στην Αθήνα, σε μια ημερομηνία που ενόχλησε πολλούς και γέννησε εύλογα αμφιβολίες ως προς τις πραγματικές προθέσεις του αλβανού πρωθυπουργού – καθώς συνέπιπτε με τον έναν χρόνο από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη ενώ απείχε λίγες εβδομάδες από την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου –, η ελληνική πλευρά δεν έμεινε με τις καλύτερες των εντυπώσεων, όπως φάνηκε και από τις επίσημες αντιδράσεις όσων τοποθετήθηκαν επί του περιεχομένου της ομιλίας του.

Ειρωνεία

Αρκετοί ήταν εκείνοι που εντόπισαν ειρωνεία στην αποστροφή του Ράμα περί «ενός πολύ ανοιχτού συνομιλητή» που είναι «πρόθυμος να συνομιλήσει για την επίλυση ζητημάτων», που αναφερόταν στον έλληνα πρωθυπουργό παρουσιάζοντάς τον σε αντιδιαστολή με τις «προσεγγίσεις των αδελφών αριστερών κομμάτων» της αντιπολίτευσης, για τις οποίες όμως ο ίδιος σημείωσε πως είναι «δύσκολο να τις κατανοήσεις». Ο Ράμα υποστήριξε πως δεν είχε καμία πρόθεση ανάμειξης στην προεκλογική περίοδο της Ελλάδας, αν και πολλοί ερμήνευσαν τις παραπάνω διατυπώσεις ως ευθεία ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας.

Οπως ισχυρίστηκε ο αλβανός πρωθυπουργός, η επίσκεψή του δεν κατέστη δυνατό να προγραμματιστεί σε ημερομηνίες προγενέστερες ενώ, ως προς τον σκοπό της παρουσίας του στην Αθήνα, υποστήριξε πως επρόκειτο απλώς για τον πρώτο σταθμό μιας ευρωπαϊκής περιοδείας με ορίζοντα τις αλβανικές εθνικές εκλογές του Μαΐου 2025 και με κύρια επιδίωξη την απεύθυνσή του στην αλβανική διασπορά.

Προανήγγειλε ότι προσεχώς θα δώσει το δικαίωμα στους Αλβανούς να ψηφίζουν εξ αποστάσεως, στο πρότυπο του ελληνικού μοντέλου επιστολικής ψήφου, το οποίο, όπως ανέφερε και ο γενικός γραμματέας του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπλέντι Κλόσι από το Γαλάτσι, σκοπεύει σύντομα να υιοθετήσει και η Αλβανία. «Η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή για να φοβηθεί μια τέτοια εκδήλωση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογραμμίζοντας πως το ταξίδι Ράμα είχε χαρακτήρα ιδιωτικό και ήταν νομικά αδύνατον να απαγορευθεί.

Πέραν των μηνυμάτων που επεφύλασσε ο Εντι Ράμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή, έκανε επίσης λόγο για το «παρανοϊκό», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ το «εμπόλεμο» εναντίον της Αλβανίας. Σημείωσε πως έχει θέσει το εν λόγω ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των συντάξεων για τους Αλβανούς που διαβιούν στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε κάλεσμα τόσο σε Αλβανούς όσο και σε Ελληνες να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Αλβανία ενώ μίλησε για ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, χωρίς όμως να τα κατονομάζει, εν όψει, όπως είπε, των μεγάλων προκλήσεων της νέας εποχής, στην οποία η Αλβανία βλέπει την Ελλάδα ως «φυσικό στρατηγικό εταίρο».

Το θέμα της ΑΟΖ

Από την ομιλία του Ράμα, ωστόσο, απουσίαζε εντελώς η υπόθεση Μπελέρη, για την οποία εκ των υστέρων δήλωσε πως για τον ίδιο «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα», την ώρα που ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε εμφατικά πως για την Ελλάδα το θέμα Μπελέρη είναι «ένα ζήτημα σεβασμού του Κράτους Δικαίου». Μία ακόμη κομβική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών στην οποία δεν αναφέρθηκε ο αλβανός πρωθυπουργός από το βήμα του σταδίου στο Γαλάτσι ήταν το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, για το οποίο οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει το 2020 να το υποβάλουν στη Χάγη αλλά έως τώρα υπάρχει πλήρης στασιμότητα. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα στα Τίρανα για να εκκινήσει αυτή η διαδικασία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.