«Κάντε την οργή σας όπλο»: με αυτό το σύνθημα η ουκρανική κυβέρνηση καλεί ξανά τους Ουκρανούς να καταταγούν στον στρατό. Εν όψει της αναμενόμενης εαρινής επίθεσης της Ρωσίας, το Κίεβο χρειάζεται άμεσα στρατιώτες. Χρειάζεται επίσης και πολεμοφόδια, όπως κατέστη σαφές από τις διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου, τα οποία άρχισαν να δημοσιεύουν οι «Νew York Times» στις 6 Απριλίου, και κατόπιν συνέχισαν και άλλα μέσα ενημέρωσης κύρους, όπως η «Washington Post» και το BBC.
Νεκροί 120.000 ουκρανοί στρατιώτες
Η Ουκρανία δεν αποκαλύπτει, προφανώς, τον αριθμό των πεσόντων στα πεδία των μαχών. (Στις 11/4/2023 ο αριθμός των νεκρών αμάχων ήταν σύμφωνα με τον ΟΗΕ 8.500.) Τον Φεβρουάριο ωστόσο γερμανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Βερολίνο εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών φθάνει τους 120.000. Με βάση τον στρατιωτικό νόμο, σε ισχύ από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα της ρωσικής εισβολής, στρατεύσιμοι είναι όλοι οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών. Φέτος, τουλάχιστον 250.000 νέοι Ουκρανοί θα συμπληρώσουν τα 18, γεγονός που τους καθιστά στρατεύσιμους και απαραίτητους για την ενίσχυση του αξιόμαχου του στρατού.
Οι διαρροές των εγγράφων του Πενταγώνου έγιναν η αιτία για να αλλάξουν τα πολεμικά τους σχέδια τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία. Στα έγγραφα ο ουκρανικός στρατός περιγράφεται ως «εξουθενωμένος» ενώ η ουκρανική αεράμυνα κινδυνεύει «να ξεμείνει» από πυραύλους και πυρομαχικά εντός των επόμενων εβδομάδων. Μέχρι τις 2 Μαΐου τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας S-300 της σοβιετικής εποχής θα έχουν εξαντληθεί. Το Πεντάγωνο φέρεται να γνωρίζει πότε και σε ποια σημεία θα επιτεθούν οι Ρώσοι, δίνοντας πληροφορίες στην Ουκρανία για το πώς θα πρέπει να οργανώσει την άμυνά της.
Παρότι επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των εγγράφων ούτε από την αμερικανική ούτε από την ουκρανική πλευρά, είναι σαφές ότι υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση οπλισμού που έχει υποσχεθεί η Δύση στην Ουκρανία. Το γεγονός έχει ως συνέπεια να καθυστερεί και η εκπαίδευση των νέων στρατιωτών αλλά και η έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης. Το «οπλοστάσιο της δημοκρατίας», όπως σημειώνει ο αρθρογράφος της «Washington Post» Nτέιβιντ Ιγκνέσιους «δεν καλύπτει τις ανάγκες της Ουκρανίας». Θεωρητικά, η Ουκρανία θα έπρεπε να έχει πλεονέκτημα δεδομένων των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παρατηρείται όμως δυσαναλογία μεταξύ του όγκου των πυρομαχικών και των πυραύλων που εκτοξεύει η Ουκρανία και του όγκου του στρατιωτικού υλικού που της παρέχει η Δύση. Αυτό εξηγείται, σύμφωνα με τον Ιγκνέσιους, ως έναν βαθμό, επειδή οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν υπερβολικά πολλά πυρομαχικά. Ομως στα διαβαθμισμένα έγγραφα αποκαλύπτονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες των ΗΠΑ για να πειστούν χώρες όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ να στείλουν όπλα στην Ουκρανία.
Σε μακρύ πόλεμο ελπίζει ο Πούτιν
Στα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτονται όμως και οι ελλείψεις στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Το ηθικό του ρωσικού στρατού περιγράφεται ως χαμηλό, καθώς σειρά σφαλμάτων είχαν ως συνέπεια σημαντικές απώλειες στρατιωτών και απώλειες σε οπλισμό. Μάλιστα, οι ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά περιγράφονται ως διαλυμένες.
Δεδομένου ότι στην υπόθεση των διαρροών εμπλέκονται ακόμη και χώρες όπως η Αίγυπτος, η οποία παρότι στενότερη σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, φέρεται να συμφώνησε με τη Ρωσία για την παράδοση 40.000 ρουκετών, ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν διεθνής. Ανεξαρτήτως όμως του θορύβου και των αμερικανικών ερευνών για το πώς προέκυψαν οι διαρροές, η προσοχή της Δύσης θα πρέπει να εστιαστεί στη διαπίστωση της «Washington Post»: ο Πούτιν γνωρίζει ότι όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση στους συμμάχους του Κιέβου να ζητήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με οποιουσδήποτε όρους. Και αυτό καμιά διαρροή εγγράφων δεν μπορεί να το αλλάξει.
Ετοιμάζουν αντεπίθεση
Στα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχονται στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζει την αντεπίθεσή του, ενδεχομένως και εντός των επόμενων εβδομάδων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται το πότε θα είναι έτοιμες οι ουκρανικές ταξιαρχίες ενώ παρουσιάζεται και κατάλογος με τα άρματα μάχης, τα τεθωρακισμένα και τα πυροβόλα που οι σύμμαχοί της έστειλαν στην Ουκρανία.
Το ρωσικό «παιδομάζωμα»
Διασχίζουν 5.000 χιλιόμετρα για να βρουν τα παιδιά τους
Το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία – και η Δύση δεν το απέτρεψε –, οι Ουκρανοί Μικόλα Κουλέμπα και Ολέκσιι Φεντσένκο ίδρυσαν μια οργάνωση με σκοπό την επιστροφή στην Ουκρανία παιδιών από την Κριμαία και των γονιών τους, οι οποίοι είχαν πλέον βρεθεί υπό ρωσική κατοχή. Ιδρυσαν λοιπόν τη Save Ukraine. Εννέα χρόνια αργότερα δεν φαντάζονταν ότι η οργάνωσή τους θα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ρωσικού «παιδομαζώματος», της προσπάθειας της Ρωσίας να μεταφέρει παιδιά από την Ουκρανία σε ρωσικά εδάφη, σε ρωσικές οικογένειες, ώστε να απαλλαγούν από κάθε ίχνος ουκρανικού πολιτισμού.
Σε ρεπορτάζ των Καρλότα Γκολ και Ολεκσάντρ Τσούμπκο στους «Νew York Times», πληροφορούμαστε για τις περιπτώσεις ουκρανών μητέρων οι οποίες ταξιδεύουν 5.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας την Πολωνία και τη Λευκορωσία, προκειμένου να φτάσουν στην Ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία για να ξαναπάρουν τα παιδιά τους, με τη βοήθεια της Save Ukraine, η οποία λειτουργεί πλέον ως συντονιστής και άλλων οργανώσεων που έχουν αναλάβει το έργο της επιστροφής και της επανασύνδεσης των παιδιών με τις οικογένειές τους.
Στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώθηκε (CNN) ότι 31 παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους – ανάμεσά τους και ένα αγόρι 16 ετών με αυτισμό. Ο ακριβής όμως αριθμός των παιδιών που έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη παραμένει άγνωστος. Στους «ΝΥΤ» διαβάζουμε ότι, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, ο αριθμός αυτών των παιδιών είναι 19.544, όμως οι φορείς και οι οργανώσεις που ασχολούνται επισταμένως με το ζήτημα κάνουν λόγο για 150.000 παιδιά. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο της Ρωσίας για να στερήσει από την Ουκρανία μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων, διαπράττοντας, επί της ουσίας, γενοκτονία.
Η «κακιά μάγισσα» της Μόσχας
Για το ζήτημα του «παιδομαζώματος» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στις 15 Μαρτίου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν και της αρμόδιας ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα.