Ο Ντράγκι και η εκδίκηση του Κρεμλίνου

Ρωσία και Ματέο Σαλβίνι φέρονται να συν-εργάστηκαν για να ρίξουν την ιταλική κυβέρνηση - Θύελλα αντιδράσεων μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «La Stampa»

Τον περασμένο Φεβρουάριο, τρεις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ ανυπομονούσε να εφαρμόσει ένα πακέτο σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας προτού το αντιληφθεί η Μόσχα και λάβει τα μέτρα της. Αλλά στις ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομίας Τζάνετ Γέλεν καθυστερούσε μελετώντας τις λεπτομέρειες, ιδίως αυτές που αφορούσαν τις κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, παρόλο που η Ουάσιγκτον ήταν εκείνη που πίεζε περισσότερο για τον οικονομικό αποκλεισμό της Μόσχας. Τότε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, εμπνευστή των κυρώσεων κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, να τηλεφωνήσει στη Γέλεν και να συζητήσουν μεταξύ τους τις λεπτομέρειες.

Το πάγωμα μεγάλου μέρους των 643 δισ. δολαρίων που διατηρούσε ως συναλλαγματικά αποθέματα η ρωσική κεντρική τράπεζα το είχε προτείνει ο Ντράγκι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να απαλύνει τις επιπτώσεις από άλλες κυρώσεις. Η Δύση έπρεπε να δράσει γρήγορα: αν η Μόσχα αντιλαμβανόταν το σχέδιο, θα μετέτρεπε τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε διαφορετικό νόμισμα. Ο Ντράγκι «έκανε τα μαγικά του στη Γέλεν», όπως το περιέγραψε στέλεχος της Επιτροπής μιλώντας στους «Financial Times» ενάμιση μήνα αργότερα, και μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας είχε βρεθεί συμφωνία.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.