Λίγα λεπτά μετά το «νικηφόρο» διάγγελμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο Γκέρσον Μπάσκιν, ο ισραηλινός αρθρογράφος που το 2006 είχε μεσολαβήσει για την απελευθέρωση του επί πέντε χρόνια ομήρου της Χαμάς ισραηλινού στρατιώτη, Γκιλάντ Σαλίτ, ένα σχόλιο αρκέστηκε να κάνει στο «Βήμα»: αφορούσε αποκλειστικά τους 101 ισραηλινούς ομήρους που θεωρεί ότι πλέον διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.
«Είναι επείγουσα ανάγκη το Ισραήλ να αποστείλει μήνυμα προς οποιονδήποτε κρατάει όμηρο στη Γάζα, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα του εξασφαλιστεί ασφαλής έξοδος από τη Λωρίδα και ένα σοβαρό χρηματικό ποσό, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του ομήρου» μας ανέφερε φανερά αναστατωμένος.
«Είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποια θα είναι η τύχη των ομήρων τώρα, επομένως το Ισραήλ πρέπει να δράσει γρήγορα ενημερώνοντας την Αίγυπτο και το Κατάρ ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος» τονίζει ο ισραηλινός διευθυντής Μέσης Ανατολής του Οργανισμού Διεθνών Κοινοτήτων, με τον οποίο διατηρεί σταθερά ανοικτούς διαύλους η Χαμάς. «Η Χαμάς περιμένει το Ισραήλ να κάνει το πρώτο βήμα» εκτιμά. «Θεωρεί ότι θα αποδυναμωθεί στις διαπραγματεύσεις αν εμφανιστεί να συναινεί πρώτη. Ο Νετανιάχου έχει τις ζωές των ομήρων στα χέρια του».
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» τις επόμενες τρεις-τέσσερις εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.
«Εννοώντας έως και τις αμερικανικές εκλογές και έως ότου αναδειχθεί νέος πρόεδρος. Πολιτικός κυνισμός. Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί δεν θα κινήσουν κάτι μέχρι την εκλογή του προέδρου. Το αποτέλεσμα των εκλογών περιμένουν και οι Καταριανοί και οι Αιγύπτιοι».
Το Ισραήλ ποιο αποτέλεσμα επιθυμεί από την κάλπη της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ;
«Ολοι γνωρίζουν ότι ο Νετανιάχου εύχεται να νικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Θεωρεί ότι μαζί του θα έχει λυμένα τα χέρια να κάνει ό,τι θέλει. Αν κερδίσει η Κάμαλα Χάρις, θα υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί για το Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά, τρέφω την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν υπέρ μιας συμφωνίας στη Γάζα, ακόμη και όσο οι ΗΠΑ είναι στην τελική ευθεία των εκλογών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσουμε, έστω και μία ημέρα, όταν στα τούνελ της Γάζας παραμένουν εγκλωβισμένοι όμηροι και κάθε μέρα σκοτώνονται άμαχοι».
Και συμφωνία να επιτευχθεί, η λύση των δύο κρατών θεωρείται από τους περισσότερους «νεκρή».
«Το μόνο που χρειάζεται είναι αλλαγή ηγεσίας τόσο στην ισραηλινή όσο και στην παλαιστινιακή πλευρά. Από αυτό εξαρτάται η λύση των δύο κρατών. Επομένως, μπορεί να βρισκόμαστε πολύ κοντά στη λύση των δύο κρατών και να μην το γνωρίζουμε. Μπορεί να βρισκόμαστε όμως και μακριά της».
Πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αναμένεται ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν.
«Ναι. Πρέπει να περιμένουμε ότι το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν. Εχει δηλώσει ότι δεν θα πλήξει πυρηνικούς ή ενεργειακούς στόχους. Οι στόχοι θα είναι στρατιωτικοί. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή το Ισραήλ δεν θέλει να προκαλέσει κλιμάκωση με το Ιράν».
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, υποστηρίζει ότι οι επιτυχίες του Ισραήλ στον Λίβανο θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα. Συμφωνείτε;
«Η Χαμάς δεν συμφωνεί με τον υπουργό Αμυνας και καταλαβαίνει ότι το Ισραήλ θα κολλήσει στον Λίβανο σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς, στον οποίο ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες θα σκοτώνονται σε τακτική βάση. Η Χαμάς γνωρίζει επίσης ποια είναι η κατάσταση των ανθρώπων της στη Γάζα και θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά χωρίς να κάνει κάποια κίνηση που θα εκληφθεί ως ότι παραδίδεται. Από την άλλη, και η Χεζμπολάχ γνωρίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να αναστατώνει μια ολόκληρη χώρα, στέλνοντας πυραύλους και drones εναντίον αμάχων στο Ισραήλ και συνεχίζοντας να σκοτώνει ισραηλινούς στρατιώτες στον Λίβανο. Αυτό που παρακολουθούμε είναι ένας πόλεμος φθοράς και στη Γάζα και στον Λίβανο».