Ενάμιση μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, κανείς δεν αμφισβητεί τη βέβαιη επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν για πέμπτη θητεία, παρόλο που η λίστα των αντιπάλων του δεν έχει οριστικοποιηθεί. Παραδοσιακά το Κρεμλίνο εγκρίνει τυπικά κάποιους υποψηφίους που πάντοτε χάνουν έχοντας αποσπάσει ελάχιστα ποσοστά. Ομως, φέτος, ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό πολιτικός φαίνεται πως φέρνει την ελπίδα ότι αυτό ίσως αλλάξει με την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Πούτιν με αντιπολεμική ατζέντα.
Ο 60χρονος καθηγητής Φυσικής και δημοτικός σύμβουλος σε προάστιο της Μόσχας Μπορίς Ναντέζντιν βρίσκεται στη ρωσική πολιτική από το 1990 και παρόλο που δεν υπήρξε ποτέ πολιτικός της πρώτης γραμμής, έχει συμπορευθεί σχεδόν με όλα τα κόμματα: από τη φιλελεύθερη Ενωση των Δεξιών Δυνάμεων των μεταρρυθμιστών Τσουμπάις, Γκαϊντάρ και Νεμτσόφ (δολοφονήθηκε το 2015 κοντά στο Κρεμλίνο) και την «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν μέχρι τη «Δίκαιη Ρωσία» του Σεργκέι Μιρόνοφ, που πέρυσι ήρθε κοντά στον ιδιοκτήτη της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Μέχρι τον περασμένο Μάιο ο Ναντέζντιν ήταν συχνός σχολιαστής στα προπαγανδιστικά σόου της ρωσικής τηλεόρασης. Οπως λέει, σταμάτησαν να τον καλούν όταν δήλωσε πως η Ρωσία χρειάζεται άλλον πρόεδρο, κάποιον που θα σταματήσει την εμπόλεμη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη. Οταν ανακοίνωσε ότι θέλει να διεκδικήσει την προεδρία, κάποιοι μίλησαν για στημένη υποψηφιότητα σε συνεργασία με την ηγετική ομάδα στο Κρεμλίνο, το οποίο ο ίδιος αρνείται.
Οι ουρές στα σημεία που έστησε το επιτελείο του προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 150.000 υπογραφές, τις οποίες απαιτεί ο νόμος για να είναι υποψήφιος, είναι το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές. Χιλιάδες άνθρωποι που είδαν μια μοναδική ευκαιρία να εκφράσουν με νόμιμο τρόπο την αντίθεσή τους στον πόλεμο, έμειναν για ώρες μέσα στο κρύο, ακόμα και τη νύχτα στη Μόσχα, ταξίδεψαν και μετά περίμεναν υπομονετικά στα μεγάλα αστικά κέντρα της αχανούς ρωσικής επαρχίας για να τον στηρίξουν, συμπλήρωσαν στα έντυπα τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους, γνωρίζοντας ότι τα προσωπικά τους στοιχεία θα βρεθούν στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας. Σημεία συγκέντρωσης υπογραφών δημιουργήθηκαν και σε 42 χώρες του εξωτερικού όπου υπέγραψαν γνωστά ονόματα της ρωσικής αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι και ο πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.
Ο Ναντέζντιν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 200.000 υπογραφές, όμως παρέδωσε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή μόνο εκείνες που συγκεντρώθηκαν εντός της Ρωσίας. Στον έλεγχο που ακολουθεί, οποιαδήποτε υπογραφή μπορεί να απορριφθεί για την παραμικρή λεπτομέρεια και ο Ναντέζντιν να μείνει τελικά εκτός κούρσας, παρόλο που ο ίδιος θεωρεί ότι το Κρεμλίνο τελικά θα του επιτρέψει να λάβει μέρος στις εκλογές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το ποσοστό στήριξης του Πούτιν φτάνει το 79,2% ενώ ο Ναντέζντιν έρχεται δεύτερος με 10,4%.
Ο ίδιος λέει πως «η Ρωσία ξύπνησε» και ότι θα είναι υποψήφιος και στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Υποστηρίζει πως θα γίνουν πριν λήξει η νέα θητεία του Πούτιν, που θα είναι εξαετής σύμφωνα με το Σύνταγμα που άλλαξε εν μέσω πανδημίας προκειμένου να του εξασφαλίσει την παραμονή στην εξουσία μέχρι το 2036.