Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) του Χέρμπερτ Κικλ, νικητή των εκλογών της περασμένης Κυριακής, οφείλει τη νίκη του σε πολλούς παράγοντες, στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, στην αύξηση του κόστους ζωής, στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας στην Ευρώπη – που εντείνεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία –, οι οποίοι ώθησαν πολλούς αυστριακούς ψηφοφόρους στην αγκαλιά της ιδεολογικά άκαμπτης αλλά πάντα πρόθυμης Ακροδεξιάς. Το FPO είχε ωστόσο και έναν ξεχωριστό σύμμαχο, τον ακτιβιστή-ινφλουένσερ Μάρτιν Ζέλνερ, 35 ετών, υπέρμαχο της εκδίωξης όσων ξένων δεν αφομοιώνονται στην Αυστρία και θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ΗΠΑ πάντως, όπως ο ίδιος ο Ζέλνερ είπε στη «Washington Post», του απαγόρευσαν την είσοδο το 2019 ενώ ετοιμαζόταν να παντρευτεί την αμερικανίδα ακροδεξιά ινφλουένσερ Μπρίτανι Πετιμπόουν. Το Ηνωμένο Βασίλειο του έχει επίσης απαγορεύσει την είσοδο, όπως και η Ελβετία. Οι Αρχές της Γερμανίας επιχείρησαν να του απαγορεύσουν την είσοδο, όμως ο Ζέλνερ έφερε την υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης και κέρδισε.
Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Instagram, Tik Tok, Facebook, You Tube τον έχουν «κόψει». Ογδόντα επτά οικονομικοί θεσμοί σε διάφορες χώρες είτε τον έχουν θέσει σε μαύρη λίστα είτε έχουν κλείσει τους λογαριασμούς του. Στην Αυστρία η δημόσια απεικόνιση του εμβλήματος του κινήματος του Ζέλνερ, «Η Γενιά της Ταυτότητας», τιμωρείται από τον νόμο. Παρά ταύτα, ή ίσως εξαιτίας όλων αυτών των προσπαθειών να περιοριστεί η δράση του, ο Ζέλνερ εξακολουθεί να έχει απήχηση. Χρησιμοποιώντας φιλοσοφικές αναφορές, με έναν αέρα ψευτοδιανοοούμενου, εκφράζει στην Αυστρία απόψεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν αδιανόητες. Και όχι μόνον στην Αυστρία: ο ακτιβιστής σχολείται με πάθος με αυτό που αποκαλεί «τερματισμό της εισβολής μεταναστών» στην Αμερική. Στην Αυστρία ο Ζέλνερ ζητεί από όσους παρακολουθούν τις ομιλίες τους να αποτινάξουν το αίσθημα της ντροπής, να νιώσουν ελεύθεροι να είναι υπερήφανοι πατριώτες. Φρασεολογία η οποία παραπέμπει ευθέως σε μαζικές απελάσεις, σε εθνοκαθάρσεις, στους ναζί και στα σκοτεινότερα κεφάλαια της ευρωπαϊκής ιστορίας, παρότι ο εμπνευστής τους το αρνείται.
Οταν εμφανίστηκαν οι ακροδεξιοί ακτιβιστές στην Ευρώπη αντιμετωπίζονταν κάπως σαν τους σκίνχεντ στη Βρετανία, είπε στη «Washington Post» o γερμανός ακροδεξιός ευρωβουλευτής Μαξιμίλιαν Κρα, της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) που θριάμβευσε στις εκλογές τριών γερμανικών κρατιδίων τον περασμένο μήνα. «Ο Ζέλνερ έκανε της μόδας αυτού του είδους τον ακτιβισμό, σαν την Greenpeace».
Στη Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό στην Αυστρία οι θηριωδίες του Χίτλερ είχαν ως συνέπεια μια μορφή σταθερής κοινωνικής συναίνεσης, ένα είδος «ποτέ ξανά» το οποίο κανένα κόμμα ή πολιτικό κίνημα δεν επιχειρούσε να σπάσει προς όφελός του. Ωστόσο η ρητορική του Ζέλνερ προκαλεί ρωγμές σε αυτή τη συναίνεση δεκαετιών. Στις αρχές του έτους το τελευταίο βιβλίο του Ζέλνερ, στο οποίο αναπτύσσει τη θεωρία του περί «επαναπατρισμού» (remigration) των ξένων, ήταν πρώτο στις πωλήσεις του γερμανικού Amazon.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας, το διάστημα 2022-2023 τα περιστατικά ακροδεξιάς βίας στη χώρα κατέγραψαν αύξηση 30%. Ο Ζέλνερ όμως αρνείται ότι ο ίδιος ή το κίνημά του φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για αυτό. Αρκετές πάντως υπηρεσίες πληροφοριών σε ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν τις κινήσεις του Ζέλνερ και των υποστηρικτών του. «Η δράση τους είναι αντισυνταγματική, συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, ανάλογη με αυτή του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για βαθιά ρατσιστική οργάνωση» επισημαίνει στην αμερικανική εφημερίδα ευρωπαίος αξιωματούχος.