«Μακάρι να κρατάει όλους τους ομήρους η Χαμάς» μας λέει ο Νόαμ Κοέν. «Η Χαμάς φροντίζει τους αιχμαλώτους της για να πάρει τα ανταλλάγματα που ζητάει. Για όσους απήχθησαν από την Ισλαμική Τζιχάντ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Όσοι απήχθησαν από ελεύθερους πολεμιστές μπορεί να είναι ήδη νεκροί».

Ο Κοέν είναι παραγωγός στο μεγαλύτερο δίκτυο του Ισραήλ, το Κανάλι 12. Το 2011 είχε καλύψει την επιστροφή του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ύστερα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Τότε έδωσαν έναν και πήραν 1.027» λέει.

«Ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος αυτή τη στιγμή από τους Ισραηλινούς, ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο «χασάπης» όπως τον αποκαλούν τα ισραηλινά μέσα, κρατούνταν επί 20 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή. Αφέθηκε ελεύθερος στην ανταλλαγή του 2011 και 12 χρόνια αργότερα ενορχήστρωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αυτό περιπλέκει την εξίσωση της ανταλλαγής» υποστηρίζει ο Κοέν. Πρώτος στη λίστα ανταλλαγής ομήρων με φυλακισμένους είναι για τους Παλαιστινίους ο βουλευτής της Φατάχ Μαρουάν Μπαργούτι, για πολλούς ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης».

Στον ισραηλινό Τύπο, όμως, γράφεται ότι η ανταλλαγή θα ξεκινήσει από τις γυναίκες, «θα πάρουν 100 ομήρους και θα δώσουν 100 φυλακισμένες» γράφουν.

Άλλα δημοσιεύματα διαψεύδουν αυτό το σενάριο. Και όσο ο γρίφος περιπλέκεται, οι ισραηλινές φυλακές γεμίζουν με παλαιστίνιους κρατουμένους, οι οποίοι διπλασιάστηκαν από την έναρξη του πολέμου και έχουν ξεπεράσει τις 10.000.

Ο πόλεμος της εικόνας

Οι οικογένειες των ομήρων προσπαθούν να κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα. Στο μπαλκόνι του Μουσείου Τέχνης έχουν στήσει 240 κούκλες – άντρες, γυναίκες, παιδιά και βρέφη -, όσοι και οι 240 όμηροι της Χάμας. Με έναν προτζέκτορα προβάλλουν τα πρόσωπά τους στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ.

Περπάτησαν ξυπόλητοι τους δρόμους του Τελ Αβίβ αυτή την εβδομάδα για να συμβολίσουν όλους εκείνους που απήχθησαν ξυπόλητοι από τα κρεβάτια τους.

Η αιματοχυσία στη Γάζα, οι εικόνες από το νοσοκομείο Αλ Σίφα και ο αριθμός των νεκρών, κυρίως των μικρών παιδιών, που διαρκώς μεγαλώνει, έχουν στρέψει το βλέμμα της παγκόσμιας κοινής γνώμης προς τους Παλαιστινίους ενώ οι Ισραηλινοί έχουν γίνει καχύποπτοι προς τα ξένα μέσα.

Παράλληλα με τον πόλεμο στο πεδίο, κλιμακώνεται και ο πόλεμος της εικόνας. Στα ισραηλινά μέσα κυκλοφορούν βίντεο με Παλαιστινίους στην παραλία της Γάζας να περιμένουν τον ισραηλινό στρατό απογοητευμένοι από τη Χαμάς, και ισραηλινούς στρατιώτες να τους μοιράζουν νερά. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι το 80% των όπλων της Χαμάς έχουν κατασκευαστεί μέσα στη Γάζα, το 15% στο Ιράν και τα υπόλοιπα είναι σοβιετικής προέλευσης.

Νεκροί χωρίς ταυτοποίηση

Έξω από τα ψυγεία με τις υπό ταυτοποίηση σορούς οι ιατροδικαστές μιλούν για εμφανή σημάδια κακοποίησης. «Προσπαθούμε να δώσουμε ονόματα στους αριθμούς αλλά δεν είναι εύκολο. Οι περισσότεροι είναι καμένοι. Αναγνωρίζονται μόνο από τα δόντια, και όπου υπάρχει κάποιο δακτυλικό αποτύπωμα» λέει στο «Βήμα» η ιατροδικαστής στη στρατιωτική βάση όπου βρίσκονται τα ψυγεία.

«Γυναίκες κάθε ηλικίας, ακόμη και ηλικιωμένες, βρέθηκαν βιασμένες. Αδελφάκια πέθαναν αγκαλιά. Μητέρες έχασαν τη ζωή τους μαζί με τα παιδιά τους» περιγράφει.

Οι Ισραηλινοί έχουν σκληρύνει. «Δεν με νοιάζουν τα παιδάκια στη Γάζα» μας λέει η Γκάλι, φοιτήτρια στην Μπερσέβα. «Παλιά τους σκεφτόμουν πολύ. Τώρα όχι. Μπήκαν στα σπίτια μας και μας σκότωσαν. Τώρα μπήκαμε εμείς στη Γάζα. Τους είπαμε τόσες φορές να φύγουν, να πάνε προς τον Νότο. Γιατί δεν το έκαναν; Κάποτε σκεφτόμουν τους αμάχους που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς. Τώρα δεν με νοιάζει. Εμείς πληρώνουμε για να πάμε στα πανεπιστήμιά μας, τους Άραβες τούς βάζουμε δωρεάν για να ενσωματωθούν. Πήγατε στα νοσοκομεία μας; Είδατε ότι περιθάλπονται μόνο Παλαιστίνιοι;».

Θυμός και ανασφάλεια

Η Γκάλι εκπροσωπεί τον μέσο ισραηλινό πολίτη, είναι θυμωμένη και απογοητευμένη. Στο Τελ Αβίβ όλοι κυκλοφορούν με όπλο. Ζευγαράκια, μητέρες, νεαρά κορίτσια. Η ανασφάλεια είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί. Έγιναν 200.000 αιτήσεις για οπλοφορία μέσα σε λίγες ημέρες. Στη Δυτική Όχθη οι θάνατοι από συγκρούσεις εποίκων, αστυνομίας, στρατού και Παλαιστινίων έχουν ξεπεράσει τους 200. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ νεαροί Παλαιστίνιοι μαχαίρωσαν δύο αστυνομικούς.

«Θέλουν ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη και δικαιώματα. Θέλουν ειρήνη με εμάς σκυμμένους και σιωπηλούς πίσω από τα τείχη» λέει στο «Βήμα» ο Μάσα, Παλαιστίνιος της Δυτικής Όχθης.

«Δεν θέλουν να είναι ισραηλινοί πολίτες, θέλουν να είναι Παλαιστίνιοι με δικαιώματα ισραηλινού πολίτη» απαντούν οι Ισραηλινοί. Δύο πλευρές πεπεισμένες ότι έχουν δίκιο. Σαράντα τρεις ημέρες πολέμου, μέχρι σήμερα. Η Λωρίδα της Γάζας ισοπεδωμένη. Και ένα καζάνι που βράζει στη Δυτική Οχθη έτοιμο να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή.