Ο Κάρολος Γ’ γεννήθηκε για να γίνει βασιλιάς, όμως η μοίρα τού επιφύλασσε να γίνει ο γηραιότερος μονάρχης που ανέλαβε ποτέ τον βρετανικό θρόνο. Καθώς βρισκόταν εν αναμονή επί δεκαετίες, υπό τη σκιά της μητέρας του Ελισάβετ Β’, της μακροβιότερης μονάρχου, αποτελεί μία οικεία αλλά όχι τόσο συμπαθητική φιγούρα, τόσο για τη Βρετανία όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως λόγω του ταραχώδους γάμου του με την Νταϊάνα.
Μεγαλοπρεπής τελετή
Ο Κάρολος θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς σε μια αναμενόμενα μεγαλοπρεπή τελετή στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, με την ελπίδα να εκδιώξει τα φαντάσματα του παρελθόντος αλλά και να εκσυγχρονίσει τον βασιλικό ρόλο. Η στέψη, το ερχόμενο Σάββατο, περιλαμβάνει τη συμβολική θρησκευτική τελετή αλλά και την πράξη αυτή καθεαυτή της τοποθέτησης του στέμματος στο κεφάλι του Καρόλου.
Στις 6 Μαΐου θα επισημοποιηθεί και ο ρόλος του ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί πως στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο να στεφθεί ένας μονάρχης για να γίνει βασιλιάς, αφού ο Εδουάρδος Η’ βασίλεψε χωρίς στέψη, ενώ και ο ίδιος ο Κάρολος έγινε αυτόματα βασιλιάς τη στιγμή που πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
Αναφορικά με τη συγκεκριμένη τελετή, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν δηλώσει ότι το σύνολο της εκδήλωσης θα εκσυγχρονιστεί ώστε να αντικατοπτρίζει τον σημερινό ρόλο της μοναρχίας, αλλά θα διατηρήσει τις «μακροχρόνιες παραδόσεις και την «υπερπαραγωγή»» που χαρακτήρισαν τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα, όπως ονομάζει πλέον το παλάτι τη σύζυγο του Καρόλου, Καμίλα, θα φτάσουν στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ με μια πομπή που θα ξεκινήσει από το Μπάκιγχαμ. Στη συνέχεια, θα στεφθούν στο Αβαείο από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι.
Οχι μία θρησκεία
Πολλά θα θυμίζουν τη στέψη της Ελισάβετ, όπως το χρίσμα με αγιασμένο λάδι (που παρήχθη ειδικά για την περίσταση στο Ορος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ) και η ίδια η ενθρόνιση, κατά την οποία θα καθίσει στην καρέκλα της στέψης, γνωστή ως Εδρα του Εδουάρδου, κρατώντας το σκήπτρο και τη ράβδο του μονάρχη, για να αντιπροσωπεύσει την κυριαρχία στο έθνος, αλλά και τη σφαίρα του μονάρχη για να αντιπροσωπεύσει τον χριστιανικό κόσμο.
Ωστόσο, η τελετή της στέψης έχει προγραμματιστεί να είναι αντιπροσωπευτική διαφορετικών θρησκειών και κοινοτικών ομάδων, σύμφωνα με την επιθυμία του Καρόλου, ώστε να αντικατοπτρίζει την εθνοτική ποικιλομορφία της σύγχρονης Βρετανίας. Στον όρκο της στέψης θα δεσμευτεί, όπως είθισται, ότι θα είναι «Υπερασπιστής της Πίστεως», όμως αξιωματούχοι του παλατιού και της εκκλησίας σχεδιάζουν να προσθέσουν περαιτέρω λόγια, τα οποία θα επιτρέψουν στον βασιλιά να αναγνωρίσει ότι υπηρετεί όλες τις θρησκείες.
Ο Χάρι χωρίς τη Μέγκαν
Μόνο τα 2.200 άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα των καλεσμένων θα βιώσουν από κοντά το γεγονός. Περισσότεροι από 8.000 επισκέπτες από 129 κράτη είχαν παρευρεθεί στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο το 1953, αλλά η στέψη του βασιλιά Καρόλου θα είναι πιο «σεμνή». Ο μικρότερος γιος του, Χάρι, επιβεβαίωσε ότι θα ταξιδέψει από τις ΗΠΑ για τη στέψη, χωρίς όμως τη συνοδεία της συζύγου του, Μέγκαν.
Οπως και να έχει, πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρίγκιπα Χάρι με τη βασιλική οικογένεια από τότε που κυκλοφόρησε το αμφιλεγόμενο βιβλίο του, «Spare», τον Ιανουάριο. Εκτός από τη βασιλική οικογένεια, θα παραστούν ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, βουλευτές, αρχηγοί κρατών και άλλοι «γαλαζοαίματοι» από όλο τον κόσμο.
Ανοιγμα στην κοινωνία
Βέβαια ο Κάρολος φέρεται, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του ρόλου του, να επιθυμεί μια διαφορετική κοινότητα να παρακολουθήσει το ιστορικό γεγονός. Για τον λόγο αυτόν έχει προσκαλέσει εκπροσώπους από τις πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις με τις οποίες ασχολείται αλλά και από όλο τον εθελοντικό τομέα.
Υπό αυτό το πλαίσιο, μόνο ένας μικρός αριθμός βουλευτών και πολιτικών προσκλήθηκαν στην τελετή, την οποία θα ακολουθήσει ένα Σαββατοκύριακο εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης συναυλίας στο Κάστρο του Ουίνδσορ.