«Εντός των επόμενων ημερών» προτίθεται να διορίσει νέο πρωθυπουργό ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη μετά την πτώση της μειοψηφικής κεντρώας κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ, την περασμένη Τετάρτη. Η κυβέρνηση έπεσε μετά από πρόταση μομφής που ψήφισαν ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) και η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN), με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2025.
Μόνον που το πρόβλημα που προκάλεσε η πτώση της δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο να λυθεί. Ο Μακρόν, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του την Πέμπτη, διαβεβαίωσε ότι περί τα μέσα Δεκεμβρίου θα κατατεθεί «ειδικός νόμος», ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια του κράτους και ότι στις αρχές του νέου έτους, η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει νέο προϋπολογισμό. Μικρή λεπτομέρεια: για να παρουσιαστεί νέος προϋπολογισμός, θα πρέπει στο μεταξύ να έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Εργο εξαιρετικά δύσκολο, καθώς κανένα από τα τρία μπλοκ της Εθνοσυνέλευσης, τα οποία προέκυψαν μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν τον Ιούλιο, δεν προτίθεται να συνεργαστεί με κάποιο άλλο.
Ενα παράθυρο ευκαιρίας άνοιξε την Παρασκευή, όταν ο Ολιβιέ Φoρ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μετέχει στο NFP, δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με το μπλοκ του Μακρόν «για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» και υπό τον αυστηρό όρο ότι ο πρωθυπουργός θα προέρχεται από τον αριστερό συνασπισμό που είχε έλθει πρώτος στις εκλογές.
Την πρόταση Φορ έσπευσε να στηλιτεύσει ο ακροαριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, του οποίου η Ανυπότακτη Γαλλία, που επίσης μετέχει στο NFP, λέει πάντα «όχι» σε όλα με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές τού 2027. Το αδιέξοδο συνεπώς συνεχίζεται και ουδείς γνωρίζει για πόσο διάστημα θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Αφού επέρριψε ευθύνες σε όλους πλην του εαυτού του, και έχοντας απορρίψει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς όμως να μοιάζει να το αντιλαμβάνεται.
Η Γαλλία αγωνιά – και μαζί της η Ευρώπη – καθώς είναι ένας εκ των δύο βασικών πυλώνων της ΕΕ, μαζί με τη Γερμανία, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της, τα οποία θα κληθεί να λύσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος της Γαλλίας έχουν αυξηθεί σε τέτοιον βαθμό που η χώρα, οριακά έστω, δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα. Η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας επιδεινώθηκε μετά τις πρόωρες εκλογές του περασμένου Ιουλίου και το μακρύ καλοκαίρι της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Ο Μακρόν εξετάζει τα ονόματα πιθανών πρωθυπουργών όπως του Σεμπαστιέν Λεκορνί, απερχόμενου υπουργού Αμυνας, του δεξιού πρώην υπουργού Εργασίας Ξαβιέ Μπερτράν, αλλά και του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέβ.
Είθε η αποκατεστημένη Παναγία των Παρισίων, η οποία εγκαινιάστηκε μεγαλοπρεπώς χθες Σάββατο, μετά την πυρκαγιά του 2019, να φωτίσει τον Μακρόν να δει μακρύτερα από τη μύτη του.