Η Ινδία είναι ο μεγάλος νικητής της νέας κούρσας στο Διάστημα μετά την επιτυχή προσσελήνωση της μη επανδρωμένης αποστολής της στον νότιο πόλο της Σελήνης. Η Ινδική Διαστημική Υπηρεσία (ISRO) τα κατάφερε, διαθέτοντας για τη συγκεκριμένη αποστολή μόλις (!) 74 εκατομμύρια δολάρια. Σε αντιδιαστολή, η αμερικανική NASA πρόκειται να δαπανήσει περί τα 93 δισ. δολάρια σε αποστολή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Artemis», το 2025, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Euroconsult, εταιρείας ερευνών για το Διάστημα, η Κίνα μόνο το 2022 διέθεσε 12 δισ. δολάρια για το διαστημικό της πρόγραμμα.
Η Ρωσία δεν αποκαλύπτει το ύψος των κονδυλίων που διετέθησαν για την πρόσφατη αποστολή του Luna-25, η οποία απέτυχε. Οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και η διεθνής απομόνωση της Μόσχας είχαν ως συνέπεια να περικοπούν, σε σημαντικό βαθμό, τα κονδύλια για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα. Ο Βαντίμ Λουκάσεβιτς, ερευνητής του Διαστήματος και συγγραφέας, εξήγησε στο Reuters ότι με τις σημερινές συνθήκες η Ρωσία θα δυσκολευτεί πολύ να χρηματοδοτήσει σύντομα μια νέα αποστολή στον νότιο πόλο της Σελήνης. «Η προτεραιότητα της Ρωσίας είναι τα χρήματα να δοθούν για τον πόλεμο στην Ουκρανία» διευκρίνισε.
Η είσοδος και ιδιωτών
Ενας ακόμη λόγος που εξηγεί την επιτυχία της ινδικής αποστολής είναι, σύμφωνα με αναλυτές, το ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι αποφάσισε να «ανοίξει» τις διαστημικές αποστολές και στον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Στόχος του Μόντι είναι, όπως τονίζουν, να πενταπλασιαστεί το μερίδιο της Ινδίας στην παγκόσμια αγορά των διαστημικών αποστολών εντός της επόμενης δεκαετίας. Πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι η εξερεύνηση του Διαστήματος, με απώτατο σκοπό τον εποικισμό της Σελήνης και του Αρη, έχει εξελιχθεί πλέον σε «μπίζνες».
Οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν ότι το Διάστημα εξακολουθεί να παραμένει ένας χώρος επικίνδυνος. Θυμίζουν την αποτυχημένη αποστολή της Ινδίας να στείλει σκάφος στη Σελήνη το 2019, την ίδια χρονιά που ιδιωτική διαστημική επιχείρηση του Ισραήλ, φιλοδοξώντας να γίνει η πρώτη ιδιωτική επιχείρηση που προσσεληνώνει σκάφος, επίσης απέτυχε.
Σύμφωνα με τον Ραμ Τζάκου, καθηγητή Δικαίου του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ, ο νέος ανταγωνισμός μεταξύ χωρών αλλά και μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων για την κατάκτηση του Διαστήματος μπορεί να θυμίζει τον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών χωρών στον 16ο και τον 17ο αιώνα, οι οποίες μάχονταν για να αποικίσουν νέα εδάφη και να εδραιώσουν την οικονομική και την πολιτική ισχύ τους. «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε ούτε από τις χώρες ούτε από τις επιχειρήσεις να συμπεριφερθούν διαφορετικά στο Διάστημα. Η οικονομική εκμετάλλευση οδηγεί σε σκληρό ανταγωνισμό, συγκρούσεις και τελικώς σε καταστροφή».