Μια ακριβή στέψη, για την οποία πληρώνουν οι βρετανοί φορολογούμενοι, που είναι αμφίβολο αν θα επιτελέσει τον σκοπό της, δηλαδή να διαφημίσει τη βασιλική οικογένεια, περιγράφει μιλώντας στο «Βήμα» ο δρ Εντ Οουενς, ιστορικός της σύγχρονης βρετανικής μοναρχίας και συγγραφέας του βιβλίου «The Family Firm» (σε ελεύθερη μετάφραση, «Η οικογενειακή επιχείρηση»).
Είναι καλή ιδέα μια τόσο μεγαλοπρεπής και ακριβή στέψη σε καιρό οικονομικής κρίσης για το ΗΒ;
«Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το βρετανικό κοινό δεν το θεωρεί καλή ιδέα. Σε πρόσφατη σφυγμομέτρηση για το ποιος θα έπρεπε να πληρώσει για τη στέψη, η πλειοψηφία απάντησε η μοναρχία και όχι η κυβέρνηση με τα λεφτά των φορολογουμένων».
Γιατί ο Κάρολος, που είναι πολύ επιτυχημένος επενδυτής, δεν προτείνει να πληρώσει ο ίδιος για τη στέψη του;
«Πρόσφατη έρευνα κατέληξε ότι ο βασιλιάς αξίζει, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας που κληρονόμησε, ως και 1,8 δισ. στερλίνες. Το κόστος της στέψης, που υπολογίζεται γύρω στα 100 εκατ. στερλίνες, είναι μικρό σε σύγκριση με την περιουσία του. Ο βασιλιάς δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο πληρώνοντας από το πορτοφόλι του: αν το βρετανικό κοινό επιθυμεί να διατηρήσει τη μοναρχία, πρέπει να πληρώνει για αυτή. Αυτό οδηγεί στο πιο ουσιαστικό ερώτημα: αν το κοινό επιθυμεί τελικά τη διατήρηση της μοναρχίας. Οπως βλέπουμε, οι νέοι, που έχουν υποφέρει περισσότερο από την παρούσα οικονομική κρίση, θα προτιμούσαν έναν αιρετό αρχηγό κράτους».
Τι ελπίζει να αποκομίσει ο Κάρολος από την πομπώδη τελετή;
«Επιθυμεί να ξεκινήσει τη βασιλεία του με μια σημαντική εορταστική εκδήλωση. Αλλά είναι σαφές από τις δημοσκοπήσεις ότι δεν υπάρχει το ίδιο επίπεδο ενθουσιασμού σήμερα όπως το 1953 για τη στέψη της Ελισάβετ Β’. Η βασιλική οικογένεια διατηρείται μέσω του βρετανικού λαού εν μέρει επειδή παραμένει δημοφιλής. Συνήθως τέτοιοι εορτασμοί βοηθούν τη μοναρχία, αλλά προς το παρόν δεν είναι βέβαιο αν αυτή η στέψη θα την ευνοήσει ή όχι».
Μα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από το βρετανικό κοινό…
«Οχι ακριβώς. Η μεγαλύτερη ανησυχία της βασιλικής οικογένειας δεν είναι η μειοψηφία που αντιτίθεται στη μοναρχία αλλά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των Βρετανών, που ρωτήθηκε πρόσφατα από τους δημοσκόπους, απάντησαν ότι δεν τους ενδιαφέρει η στέψη. Πιστεύω όμως ότι σταδιακά βγαίνει στην επιφάνεια περισσότερος ενθουσιασμός».
Υπάρχει περίπτωση οι δρόμοι να μην έχουν τόσο κόσμο όσο σε προηγούμενες στέψεις ή βασιλικούς γάμους;
«Ενας από τους λόγους για τους οποίους η διαδρομή της πομπής περιορίστηκε σημαντικά είναι για να στριμωχτούν όσοι κατεβούν στο κέντρο του Λονδίνου σε μικρότερο χώρο. Αν η διαδρομή της πομπής ήταν όση το 1953, το πλήθος θα έδειχνε πιθανώς αραιό».