«Πολύ σκληρό και πολύ δυνατό χτύπημα» κατά του Ισραήλ, ακόμα και εντός του Τελ Αβίβ, διέβλεπε στα μέσα της εβδομάδας, μιλώντας στο «Βήμα», ο Mοχάμαντ Μαραντί, σύμβουλος της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για τα πυρηνικά στη Βιέννη, πολιτικός σχολιαστής και ακαδημαϊκός.
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και γιος του εμβληματικού για το καθεστώς υπουργού Υγείας Αλιρέζα Μαραντί, στον οποίο πιστώνεται η αναβάθμιση του συστήματος Υγείας του Ιράν, ο Μοχάμαντ Μαραντί χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για το Ισραήλ. «Καμία λογική χώρα δεν δολοφονεί ηγέτες όταν φιλοξενούνται σε ξένη χώρα. Το ισραηλινό καθεστώς, όμως, είναι τρελό. Το απέδειξε ακόμη μια φορά με την πρόσφατη δολοφονία. Αλλά θα πληρώσει το τίμημα. Γιατί το Ιράν θα απαντήσει» προσθέτει ο ιρανός ειδικός, επιμένοντας ότι επικρατεί «ομοφωνία» στην Τεχεράνη για τα αντίποινα στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς.
«Το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι έκανε ένα μεγάλο λάθος. Να λάβει μια επώδυνη απάντηση και να σταματήσει». Δεν θα τη λάβει μόνο από το Ιράν, μας πληροφορεί ο συνομιλητής μας. «Το ισραηλινό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τον Αξονα της Αντίστασης συνολικά» εξηγεί, αρνούμενος να επιβεβαιώσει την πληροφορία των «New York Times» ότι το Ιράν ζήτησε προηγμένα συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία, τα οποία μάλιστα η Μόσχα έχει αρχίσει να αποστέλλει. Συγχρόνως, δεν βλέπει να αναβαθμίζεται η σχέση Τεχεράνης – Μόσχας υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. «Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετική. Ομως, δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο πιθανής νέας συμφωνίας για εξοπλιστικά. Είναι ήδη γνωστό ότι η Τεχεράνη εξάγει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία, ενώ αντιστοίχως εισάγει ανάλογο από αυτή».
Ο Μοχάμαντ Μαραντί διαψεύδει και το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που θέλει τις τελευταίες ημέρες το Ιράν να έχει αρχίσει να μετακινεί εκτοξευτές πυραύλων και να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις. «Η χώρα διαθέτει πολλές υπόγειες πυραυλικές βάσεις σε όλη την επικράτειά της. Είναι πολύ εύκολο ανά πάσα στιγμή να τους εκτοξεύσει. Δεν απαιτείται χρόνος για να βρεθούν στον αέρα. Δεν είναι αναγκαία καμία προετοιμασία» σχολιάζει.
Για τη δολοφονία του Χανίγια επικαλείται το πόρισμα της επιτροπής ασφαλείας του ιρανικού κοινοβουλίου περί μη «διείσδυσης» της ισραηλινής Μοσάντ στον μηχανισμό ασφαλείας του Ιράν. Ο Μαραντί αρνείται ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στον ξενώνα των Φρουρών της Επανάστασης. «Δολοφονήθηκε με πύραυλο που εκτοξεύτηκε έξω από το ευρύτερο συγκρότημα κατοικιών. Το γεγονός δεν συνιστά επίτευγμα για το Ισραήλ. Αφενός, ο ξενώνας είναι σταθερά χώρος φιλοξενίας επίσημων προσώπων, αφετέρου είναι κοντά στα βουνά. Ωστόσο, όταν οι επισκέπτες είναι διεθνείς ηγέτες, πρέπει να λαμβάνεις επιπλέον προφυλάξεις».