Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή: «Μόνο μέσα από τον διάλογο υπάρχει προοπτική»

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, εκτιμά στο «ΒΗΜΑ» ότι το κλίμα που δημιουργείται στις σχέσεις με την Τουρκία θα είναι «πρόσφορο και επωφελές» και για το Κυπριακό.

Λευκωσία

«Στη δική μου αντίληψη», τονίζει η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, «ήταν έκδηλο από την αρχή ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσέγγιζαν το ευρύ φάσμα των θεμάτων που είχαν στην ατζέντα τους με μια μέθοδο βήμα προς βήμα οικοδόμησης των σχέσεων των δύο χωρών, δίδοντας έμφαση στη θετική ατζέντα και σε μια εποικοδομητική προσέγγιση». Εξηγεί δε ότι υπό αυτό το πρίσμα είδε η ίδια τα αποτελέσματα της συνάντησης την οποία θεωρεί «επιτυχημένη, από την άποψη ότι ο διάλογος προχωρά και γίνονται συνεχώς μικρά μεν αλλά σημαντικά βήματα για την οικοδόμηση αυτών των σχέσεων και κλίματος εμπιστοσύνης μέσα από τη σταδιακή υλοποίηση της θετικής ατζέντας».

Αναφερόμενη στην απουσία προόδου στα θέματα του «σκληρού πυρήνα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου τη χαρακτηρίζει αναμενόμενη. «Αυτό που έχει σημασία», υπογραμμίζει, «είναι ότι συζητήθηκαν και η ελληνική πλευρά είχε τη δυνατότητα να επαναλάβει τις θέσεις της, χωρίς να μετακινηθεί από θέσεις αρχών». Οσον δε αφορά τη διαφωνία που καταγράφηκε σε αριθμό θεμάτων, επισημαίνει ότι δεν αφέθηκε να διαταράξει το καλό κλίμα και την πρόοδο που παρατηρήθηκε στα άλλα θέματα.

Με τη μεγάλη της εμπειρία στη διπλωματία, η κυρία Μαρκουλλή στέκεται ιδιαίτερα στη δική της πάγια προσέγγιση: «Είχα πάντα την άποψη», εξηγεί, «ότι μέσα από τον διάλογο υπάρχει προοπτική επίλυσης προβλημάτων, ενώ η απουσία διαλόγου αφήνει πεδίο ελεύθερο για εντάσεις και επιδείνωση».

«Επομένως», προσθέτει, «επικροτώ την προσέγγιση που ακολουθείται και θεωρώ ότι το κλίμα που δημιουργείται θα είναι πρόσφορο και επωφελές, τόσο στις σχέσεις των δύο χωρών όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό». Το καλό κλίμα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να διατηρηθεί, για να δοθεί χρόνος και να δημιουργηθούν διπλωματικές ευκαιρίες με στόχο την επαναφορά της τουρκικής πλευράς στη συμφωνημένη βάση λύσης.

Αναφερόμενη στη διαφωνία που καταγράφηκε στο Κυπριακό, η κυρία Μαρκουλλή επισημαίνει ότι ενώ ο τούρκος πρόεδρος μπορούσε να επαναλάβει θέσεις πολύ πιο προκλητικές, όπως αυτές που εξέφρασε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αρκέστηκε σε μια ήπια σχετικά τοποθέτηση. Γνωρίζουμε, βέβαια, τι σημαίνει η λέξη «πραγματικότητες», υπέδειξε, «όμως θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν πολύ χειρότερα».

«Οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού για το Κυπριακό ήταν σωστές», προσθέτει, «αφού έδωσε έμφαση στην ανάγκη διαλόγου ως αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο», τονίζοντας την ανάγκη αναζήτησης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, στη θετική εξέλιξη του διορισμού της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και στην ανάγκη να παραταθεί η εντολή της. Αξιοσημείωτο χαρακτηρίζει και το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος άκουσε τον κ. Μητσοτάκη και δεν απάντησε όπως έκανε με το θέμα της Χαμάς.

Τέλος, για την αναφορά του έλληνα πρωθυπουργού στην καθιέρωση «της προσέγγισης της αμοιβαίας κατανόησης που ακολουθείται ως μιας παραγωγικής κανονικότητας, που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών», η πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου δηλώνει ότι δεν την ανησυχεί. «Μάλλον, τη βλέπω θετικά», σημειώνει, «γιατί θα διατηρηθεί το καλό κλίμα, επιτρέποντας σε προσπάθειες και πρωτοβουλίες να εξελιχθούν την πολύ κρίσιμη αυτή περίοδο για το Κυπριακό».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.