Η Αμερική επηρεάζει τον κόσμο κυρίως μέσα από το πώς λειτουργεί η δημοκρατία στην ίδια την Αμερική, λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Χάρης Μυλωνάς, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ.
Ο τραμπισμός εξάγει τεχνογνωσία αντιδημοκρατικών εξεγέρσεων;
«Ο σημαντικότερος ρόλος φαίνεται να είναι του Στιβ Μπάνον που απ’ ό,τι φαίνεται είχε επαφές με τον γιο του πρώην προέδρου της Βραζιλίας. Δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό ο ίδιος ο Τραμπ έπαιξε ρόλο. Ο Μπάνον άλλωστε υπήρχε πριν τον Τραμπ στην πολιτική σκηνή και είναι γνωστό ότι προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τις ιδέες του στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική. «Το Κίνημα» του Μπάνον και κατ’ επέκταση ο Τραμπ σίγουρα σχετίζονται με το βραζιλιάνικο κίνημα του Μπολσονάρου, αλλά δεν γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό επηρέασαν τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής στην Μπραζίλια.
- Η βαριά σκιά του Τραμπ – Γράφει ο Γιάννης Καρτάλης
Αυτό που σίγουρα έπαιξε ρόλο είναι το «demonstration effect», ένας τεχνικός όρος που περιγράφει πώς διαχέονται πρακτικές και ιδέες που στη συνέχεια επηρεάζουν άλλα σημεία του πλανήτη. Η εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλον τον κόσμο: με αυτή την έννοια, η διάχυση αυτής της πληροφορίας από μόνη της μπορεί να έχει επιρροή, δεν χρειάζονται πολλά παραπάνω».
Τελικά οι ΗΠΑ μπορούν να εξάγουν δημοκρατία τον 21ο αιώνα;
«Η Αμερική έχει τη μεγαλύτερη επιρροή όχι τόσο μέσα από τις αποτυχημένες πρόσφατες προσπάθειες «εξαγωγής» δημοκρατίας, ειδικά στο Αφγανιστάν, αλλά από το πώς λειτουργεί η δημοκρατία στην ίδια την Αμερική. Οσο η δημοκρατία δεν καταρρακώνεται ως πρακτική στις ΗΠΑ, το μοντέλο παραμένει επιτυχημένο, παρόλο που το γυαλί ράγισε ελαφρώς στις 6 Ιανουαρίου 2021».
Πολλοί επικρίνουν την αμερικανική ηγεσία ότι δεν αντέδρασε άμεσα εναντίον όσων ενέπνευσαν την εισβολή στο Καπιτώλιο.
«Στην πολιτική αναγκαστικά πρέπει να λαμβάνεις υπ’ όψιν ότι μερικές από τις πολιτικές, που μπορεί να είναι ηθικά ή νομικά σωστές, ενδέχεται να εκπυρσοκροτήσουν. Αυτό οδήγησε νομίζω τον πρόεδρο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του να μην αντιδράσουν σπασμωδικά. Αλλωστε μόλις είχαν βγει από μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία η άλλη πλευρά είχε πάρει περισσότερες από 70 εκατ. ψήφους. Αν η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενεργούσε μεθοδικά και προσεκτικά, θα είχαμε βίαιες καταστάσεις και εκτροπές».