Λίγες ώρες πριν αρχίσει στο Παρίσι ακόμη ένας γύρος πολύπλοκων διαπραγματεύσεων προχθές Παρασκευή για παύση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η κυβέρνηση του Ισραήλ παρουσίασε το σχέδιό της για τη μεταπολεμική διοίκηση της περιοχής, απορρίπτοντας τις διεθνείς πιέσεις για μια συνολική λύση που θα περιλαμβάνει την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους. Εν τω μεταξύ ο απολογισμός των θυμάτων έφτασε στο τραγικό ορόσημο των 30.000 νεκρών και 70.000 τραυματιών (αθροιστικά το 5% του πληθυσμού της Γάζας), ενώ σε 2 εκατομμύρια ανέρχονται οι άμαχοι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι στη Ράφα, δίπλα στα αιγυπτιακά σύνορα, υπό τη διαρκή απειλή μιας γενικής επίθεσης του ισραηλινού στρατού.
Στους γνωστούς όρους για πλήρη διάλυση της Χαμάς, αποστρατιωτικοποίηση, δημιουργία ζώνης ασφαλείας και απόλυτη ελευθερία κινήσεων του ισραηλινού στρατού σε όλη τη Λωρίδα, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προσθέτει τώρα έναν μηχανισμό τοπικού ελέγχου από ντόπιους αξιωματούχους οι οποίοι «θα πρέπει να διαθέτουν διοικητική εμπειρία, να μην έχουν σχέσεις με κράτη ή οργανώσεις που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ούτε να μισθοδοτούνται από αυτές». Υποτίθεται ότι αυτά τα άτομα θα συμβάλουν στην εκρίζωση του εξτρεμισμού από τον παλαιστινιακό λαό, στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και μελλοντικά στην ανοικοδόμηση της περιοχής με βοήθεια από το εξωτερικό υπό την επίβλεψη και την έγκριση κάθε βήματος από το Ισραήλ.
Το σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια
Ψάχνουμε ήδη τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να δημιουργήσουμε «ανθρωπιστικούς θύλακες», ανέφερε αξιωματούχος στον ισραηλινό Τύπο. Η ίδια πηγή περιέγραψε ένα «πιλοτικό σχέδιο», αρχής γενομένης στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, παρότι γίνονταν εκεί «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» από τον στρατό του Ισραήλ ακόμη και στα μέσα της εβδομάδας. Είναι όμως σαφές ότι οι «έμποροι» και τα άλλα «διακεκριμένα μέλη της κοινωνίας των πολιτών» που θέλει ως συνεργάτες το Ισραήλ, αν δεν σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς ή δεν πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς, πολύ δύσκολα θα διακινδύνευαν να καταλήξουν με μια σφαίρα στο κεφάλι, όπως δείχνει η εμπειρία από παρόμοιο σχέδιο που επιχείρησαν να εφαρμόσουν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ.
Πάντως το σκέλος του σχεδίου για «ανθρωπιστικούς θύλακες» πιθανώς συνδέεται με την προκαταρκτική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης της 26ης Ιανουαρίου που αξίωσε από το Ισραήλ να παρουσιάσει εντός μηνός έκθεση με τα μέτρα που λαμβάνει στη Γάζα για την τήρηση της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Η Παλαιστινιακή Αρχή απέρριψε στο σύνολό του το σχέδιο Νετανιάχου και τον κατηγόρησε ότι υπονομεύει τις διεθνείς μεσολαβητικές προσπάθειες για να κερδίσει χρόνο ώστε να εξοντώσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Παρεμβαίνοντας στην κρίση ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ περιέγραψε τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του Νετανιάχου ως μια αδίστακτη, αιμοσταγή συμμορία που διακατέχεται από μεσσιανικές παραισθήσεις και ωθεί τη χώρα σε διεθνή απομόνωση ενώ απεργάζεται έναν νέο Αρμαγεδδώνα στη Μέση Ανατολή.
Τη διάλυση της UNRWA ζητεί το Ισραήλ
Καθώς οι εναπομείναντες στη Βόρεια Γάζα λιμοκτονούν, η ισραηλινή κυβέρνηση αξιώνει τη διάλυση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) υποστηρίζοντας ότι από τους 12.000 υπαλλήλους της σε όλη τη Λωρίδα, οι 440 είναι ενεργά μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, ακόμη 2.000 είναι στελέχη της οργάνωσης, ενώ 7.000 έχουν συγγενή πρώτου βαθμού που ανήκει σε αυτήν. Από την πλευρά της η διοίκηση της UNRWA υποστηρίζει δεν έχει λάβει από το Ισραήλ το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο, ούτε καν για τη φερόμενη συμμετοχή 12 στελεχών της στη φονική επιδρομή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ενώ μετρά 150 νεκρούς υπαλλήλους της από την αρχή του πολέμου.
Εν τω μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα η ισραηλινή έκθεση για τα σεξουαλικά εγκλήματα από μέλη της Χαμάς, που περιλαμβάνει ανατριχιαστικές περιγραφές ομαδικών βιασμών, βεβήλωσης νεκρών και κάθε είδους κακοποιήσεων ισραηλινών γυναικών αλλά και ανδρών. Στα χέρια της οργάνωσης παραμένουν 134 όμηροι, ενώ οι Αρχές του Ισραήλ λένε ότι δεν διαθέτουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη φημολογούμενη φυγή του αρχηγού της οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, στην Αίγυπτο.