Το χιόνι και οι ιδέες σπάνισαν φέτος στο Νταβός. Αν και το επίσημο θέμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που ολοκλήρωσε τις πενθήμερες εργασίες του προχθές Παρασκευή, ήταν «Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη», στα πάνελ κυριάρχησαν οι πόλεμοι και οι κρίσεις που πλήττουν τον κόσμο.
Τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μονοπώλησε η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι πιθανές εφαρμογές της. Δηλαδή το φετινό 54ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν απέκλινε καθόλου από την πάγια θεματολογία του: Τα ζητήματα που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στους ισχυρούς – οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή – και εκείνα που θα τους επιτρέψουν να βγάλουν τα περισσότερα χρήματα – η Τεχνητή Νοημοσύνη όπου, αντίθετα με πέρυσι, δεν απασχόλησαν τόσο οι δημιουργοί της αλλά οι εφαρμογές της και πώς αυτές θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα.
Δύο πρόσωπα κυριάρχησαν στη φετινή συνάντηση των πλουσίων και ισχυρών στο ελβετικό θέρετρο, και το ένα από αυτά δεν ήταν καν παρόν: ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, πολλοί από τους συμμετέχοντες σχεδίαζαν πώς να αποφύγουν τον Ζελένσκι επειδή «όποιον βλέπει του ζητάει όπλα», ο ουκρανός πρόεδρος έκανε την έκπληξη και επικεντρώθηκε στο σχέδιο για την ειρήνη που προωθεί το Κίεβο, το οποίο όμως δεν είναι αποδεκτό από τη Μόσχα.
Στο στόμα όλων ο Τραμπ
Ο Τραμπ, από την άλλη, βρισκόταν στο στόμα όλων, ιδίως αφότου έγινε εμφανές ότι είναι το φαβορί για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και δεν αποκλείεται να επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο. Αυτό το ενδεχόμενο ανησυχεί σφόδρα τον «άνθρωπος του Νταβός» – όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται ο μέσος συμμετέχων στο Φόρουμ που είναι λευκός, εύπορος άντρας – του οποίου η εκλεκτή υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών είναι η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.
Είναι γνωστό ότι στο Νταβός υπάρχουν οι δημόσιες συναντήσεις και οι «πραγματικές συναντήσεις», δηλαδή εκείνες που πραγματοποιούνται πίσω από κλειστές πόρτες και τελικά φέρνουν τα περισσότερα αποτελέσματα. Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ συνέφαγε με τους διευθύνοντες συμβούλους της Intel, της Walmart, της IBM και άλλων εταιρειών, ενώ ο Ζελένσκι με κορυφαίους τραπεζίτες από την JPMorgan Chase, την Bank of America, την Bridgewater και άλλες.
Τεχνητή Νοημοσύνη παντού
Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που κάλυψαν το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο περιλάμβανε περισσότερες από 20 επίσημες εκδηλώσεις με τον όρο Τεχνητή Νοημοσύνη στον τίτλο τους, συμφωνούν ότι στις ιδιωτικές συζητήσεις κυριάρχησε μακράν το θέμα αυτό. Αλλωστε ανάμεσα στους πιο περιζήτητους συμμετέχοντες ήταν ο Σαμ Ολτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, ο Μουσταφά Σουλεϊμάν, συνιδρυτής της DeepMind της Google και επικεφαλής της Inflection AI, η Λίλα Ιμπραχίμ, επικεφαλής της DeepMind, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στις ιδιωτικές συναντήσεις, στα πάρτι και στα γεύματα στο περιθώριο του Φόρουμ γίνονται οι περισσότερες γνωριμίες και κλείνονται οι μεγαλύτερες συμφωνίες. Κορυφαίο παραμένει το γεύμα που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Νταβός ο Μαρκ Μπένιοφ, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Salesforce, στο οποίο μερικές εκατοντάδες καλεσμένοι έφαγαν φέτος χορτοφαγικά ενώ ο οικοδεσπότης συζητούσε επί σκηνής με τον Ολτμαν της OpenAI προτού τους διαδεχτούν οι μουσικοί Will.i.am και Στινγκ – τυπικό «μείγμα» ανθρώπων σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο περιθώριο του Φόρουμ.
Κατά τα λοιπά, η κίνηση των οχημάτων στον κεντρικό δρόμο του Νταβός ήταν τόσο αφόρητη φέτος που ανάγκασε τον Τζον Κέρι, απεσταλμένο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα, να κατεβεί από το αυτοκίνητό του και να συνεχίσει σχεδόν τρέχοντας για να προλάβει μια συνάντηση.
Επιχειρηματίες και πολιτικοί
Η κλιματική αλλαγή, αν και οι επιπτώσεις της θεωρούνται ο κορυφαίος κίνδυνος που απειλεί την ανθρωπότητα την ερχόμενη δεκαετία, δεν απασχόλησε τα «πηγαδάκια» στο Νταβός. Την «έφαγε» η ανησυχία για το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ που, σύμφωνα με ορισμένους αυτήκοους μάρτυρες, επισκίασε ακόμη και την ανησυχία για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, με τη μεγάλη πλειοψηφία των 1.600 και πλέον κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων που συμμετείχαν να αναρωτιούνται με ποιον τρόπο η πολιτική λαϊκισμού και προστατευτισμού του Τραμπ θα αναστατώσει τις αγορές και θα ανατρέψει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, αν αυτός επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν πήγε στο Νταβός – ο μοναδικός αρχηγός κράτους του G7 ήταν φέτος ο Εμανουέλ Μακρόν –, αλλά έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν για να καθησυχάσουν τους συμμετέχοντες. Κατά γενική ομολογία δεν έπεισαν.
Οσο για το αν ανοικοδομήθηκε η εμπιστοσύνη, όπως υποσχόταν το φετινό θέμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ («Rebuilding Trust»), τα υψηλόβαθμα στελέχη από τον κόσμο των επιχειρήσεων σχολίαζαν ότι η εμπιστοσύνη που πρέπει να ανοικοδομηθεί πρωτίστως είναι από τους επιχειρηματίες προς τους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν γίνει απρόβλεπτοι και ακραίοι – και μερικοί από αυτούς τους τελευταίους συμμετείχαν στο Φόρουμ, όπως ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι.