Αν η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν μια καλοστημένη χορογραφία με προδιαγεγραμμένο αποτυχημένο αποτέλεσμα, τα αντίποινα του εβραϊκού κράτους, τα ξημερώματα της Παρασκευής, μοιάζουν με πιρουέτα στο μπαλέτο της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Ο πλανήτης κρατά την ανάσα του απέναντι στον κίνδυνο γενίκευσης των εχθροπραξιών περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις των δύο βασικών πρωταγωνιστών, οι οποίοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους κι επιβάλλουν καθεστώς λογοκρισίας για ζητήματα ασφαλείας. Το βέβαιο είναι πως πρόκειται για μια παράσταση με πολλές δραματικές πράξεις και άγνωστο φινάλε.
Το πλήγμα σε βάση
Για «μικρής κλίμακας πλήγμα» με στόχο αεροπορική βάση κοντά στο Ισφαχάν έκαναν λόγο ισραηλινές και αμερικανικές πηγές, αναφέροντας ότι το Τελ Αβίβ ειδοποίησε την Ουάσιγκτον την Πέμπτη ότι η επίθεση επρόκειτο να εκδηλωθεί μέσα σε 24 έως 48 ώρες.
Το αποτέλεσμα της επίθεσης υποβαθμίζει η Τεχεράνη υποστηρίζοντας ότι κατέρριψε drones στις περιοχές του Ισφαχάν και της Ταμπρίζ (Ταυρίδας) «χωρίς να προκληθούν ζημιές».
Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι δεν ενεπλάκησαν στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση της ισραηλινής επιχείρησης, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν τόνισε πως η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στη ασφάλεια του Ισραήλ και στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Τα πυρηνικά
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε ότι δεν χτυπήθηκαν μονάδες του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη στοχοποίηση πυρηνικών εγκαταστάσεων. Εξω από την πόλη του Ισφαχάν υπάρχει μια μονάδα επεξεργασίας ουρανίου στο Ζερντενζάν. Βόρεια, σε απόσταση περίπου 100 χλμ., βρίσκεται το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου του Νατάνζ, σε σήραγγες σκαμμένες βαθιά μέσα στις πλαγιές της οροσειράς Ζάγκρος ώστε να είναι απρόσβλητες ακόμα και από πυρηνική βόμβα.
Το Ιράν δεν έχει αποκτήσει ακόμα πυρηνικό όπλο, όμως βρίσκεται πολύ κοντά, εκτιμούν οι υπηρεσίες του Ισραήλ, που πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από αλλεπάλληλα σαμποτάζ και δολοφονίες ιρανών επιστημόνων ώστε να καθυστερήσουν το πρόγραμμα. Πυρηνικές εγκαταστάσεις υπάρχουν διάσπαρτες στο Ιράν, από την ιερή πόλη Κομ μέχρι το Αράκ και το Μπουσέχρ.
Μήνυμα του Ισραήλ
Η επίθεση ήταν ένα «μήνυμα» πως το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, αλλά επέλεξε να μην το κάνει τώρα, ανέφερε ισραηλινός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη – κάτι που μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή, όπως τόνισε.
Ήταν μόνο το «πρώτο στάδιο», εκτίμησαν δυτικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο BBC. Με το περιορισμένης έντασης και έκτασης πλήγμα στο Ιράν, τις σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις σε ιρανικές θέσεις στη Συρία και σε υποδομές της Χεζμπολάχ βαθιά μέσα στον Λίβανο, οι Ισραηλινοί «δοκίμασαν το νερό» πριν μπουν στα βαθιά, δήλωσε χαρακτηριστικά δυτική στρατιωτική πηγή.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι επρόκειτο για μικρά drones τα οποία «πιθανώς» απογειώθηκαν από το έδαφος του Ιράν, κάνοντας έμμεση αναφορά σε σαμποτέρ και σε εσωτερικό εχθρό κατά την προσφιλή τακτική του καθεστώτος.
Πιο σημαντική θεωρείται η δήλωση ιρανού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters ότι η Τεχεράνη δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς βρίσκεται πίσω από την επίθεση και ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε νέο γύρο αντιποίνων κατά του Ισραήλ. Με αυτή τη δήλωση, που απευθυνόταν κυρίως στο διεθνές ακροατήριο, η κυβέρνηση του Ιράν φάνηκε διατεθειμένη να θεωρήσει «λήξαν» το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την ισραηλινή επίθεση στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό πριν από δυο εβδομάδες και τη δολοφονία του στρατηγού Μοχάμαντ Ζαχεντί, διοικητή της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς στη Συρία και στον Λίβανο.
Εκκλήσεις αποκλιμάκωσης
Το Ισραήλ γιορτάζει το εβραϊκό Πάσχα μέσα σε πολεμική ετοιμότητα, ενώ ορισμένοι δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το περιορισμένο πλήγμα κατά του Ιράν. Ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ σχολίασε μονολεκτικά την ισραηλινή επίθεση ως «αδύναμη», για να λάβει τη δηκτική απάντηση από το ιρανικό πρακτορείο Tasnim ότι « η κυβέρνηση του Ισραήλ κοροϊδεύει τον εαυτό της».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο Μπεν Γκβιρ δυσφημεί και διασύρει το Ισραήλ έναντι όλων, από την Τεχεράνη μέχρι την Ουάσιγκτον.
Απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για αυτοσυγκράτηση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω ενέργειες.
Το Ιράν δεν μπορούσε να μην απαντήσει στην κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Δαμασκό, όμως δεν επιθυμεί κλιμάκωση, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι το ίδιο φαίνεται πως αντιλαμβάνεται και το Ισραήλ που αντέδρασε με τον συγκεκριμένο τρόπο. Να επικρατήσει νηφαλιότητα ζήτησε ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, αναφέροντας ότι η κλιμάκωση δεν ωφελεί κανέναν.
Αντάλλαγμα η Ράφα
Όμως μένει να αποδειχθεί στην πράξη μέχρι πού φτάνει η νηφαλιότητα και απέναντι σε ποιους. Αραβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το Ισραήλ, έχοντας επεξεργαστεί επιχειρησιακό σχέδιο μαζί με τις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να επιτεθεί στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου τα υπολείμματα της Χαμάς κρύβονται ανάμεσα σε ενάμισι εκατομμύριο παλαιστίνιους αμάχους και πρόσφυγες.
Αυτό είναι το αντάλλαγμα που πήρε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από τους Αμερικανούς για να μην καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στο Ιράν, εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, προβλέποντας νέα σφαγή τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν 34.000 νεκρούς και περισσότερους από 75.000 τραυματίες (το ένα τρίτο των θυμάτων είναι παιδιά και άλλο ένα τρίτο γυναίκες).
Από τη σύνοδο του G7 στο Κάπρι, ο αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «το μόνο που εμποδίζει μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι η Χαμάς που απέρριψε γενναιόδωρες προτάσεις του Ισραήλ και φαίνεται πως επιδιώκει μια περιφερειακή σύγκρουση».
Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, στο υπουργείο Εξωτερικών έχει σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο να εκδοθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εντάλματα σύλληψης σε βάρος πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του Ισραήλ, θέμα που έθιξε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου στις συναντήσεις του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας λίγες ώρες πριν προχωρήσει στα αντίποινα εναντίον του Ιράν.