«Ελπίζω οι σχέσεις Κίνας – Ελλάδας να συνεχίσουν να ενισχύονται» σχολιάζει στο «Βήμα» ο δρ Χένρι Γουάνγκ, ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση, ο οποίος μετέχει στο Athens Democracy Forum 2024, που θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τους «New York Times» 1-3 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Εστιάζει στην αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά, από την 93η στην 29η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, γεγονός που το καθιστά «πρότυπο έργο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος» μετά την ανάληψη της διαχείρισής του από το Πεκίνο το 2016.

Τι θα σήμαινε για τα κινεζικά συμφέροντα η εκλογή της Κάμαλα Χάρις; Τι θα μπορούσε να αλλάξει αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ;

«Η Κίνα απέχει από κάθε ανάμειξη στην αμερικανική εσωτερική πολιτική. Εάν εκλεγεί ο Τραμπ, μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης της πρώτης φάσης των διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων και πιθανώς την έναρξη της δεύτερης και τρίτης φάσης. Ο Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία για κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τις επενδύσεις της για να ενισχύσει τον μεταποιητικό τομέα και να μειώσει τους δασμούς.

Εάν εκλεγεί η Χάρις, ελπίζουμε ότι Κίνα και ΗΠΑ θα διατηρήσουν επαφές υψηλού επιπέδου. Και οι δύο πλευρές μπορούν να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, τα οικονομικά και τη φαιντανύλη. Οι σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, με τις προσπάθειες να στοχεύουν στην αποτροπή κάθε περαιτέρω επιδείνωσης».

Ποιοι είναι οι τομείς που ενισχύει η Κίνα για να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης του 5% εφέτος;

«Σύμφωνα με παρατηρητές, η χώρα έχει σημειώσει σημαντικές προόδους. Πλέον, είναι καιρός να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των αυστηρών περιορισμών στην αγροτική γη. Το να επιτραπεί στους ιδιοκτήτες της υπαίθρου να μισθώνουν, να μεταβιβάζουν ή να υποθηκεύουν τη γη τους θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του χάσματος ανάμεσα στα εισοδήματα των αγροτικών και των αστικών περιοχών και να διευκολύνει μια ήπια προσγείωση για τον τομέα των ακινήτων στην Κίνα».

Υπάρχει πρόθεση μεσολάβησης της Κίνας για ειρήνη στην Ουκρανία;

«Η Κίνα προωθεί ενεργά ειρηνευτικές συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία. Πρόσφατα, η Κίνα και η Βραζιλία συμφώνησαν σε μια πρόταση έξι σημείων που περιγράφει βασικές αρχές για αποκλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής επέκτασης του πεδίου μάχης, της αποφυγής κλιμάκωσης της σύγκρουσης και της αποχής από προκλήσεις από οποιοδήποτε μέρος. Συγκεκριμένα, η πρόταση προτείνει τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σε χρόνο αμοιβαία αποδεκτό από τη Ρωσία και την Ουκρανία, διασφαλίζοντας ισότιμη συμμετοχή και δίκαιη εξέταση όλων των ειρηνευτικών προτάσεων».

Σκοπεύει το Πεκίνο να αναλάβει ενεργό ρόλο και για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή;

«Η Κίνα προσπαθεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, πρότεινε διεθνείς διασκέψεις υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτή η διπλωματική προσπάθεια απέφερε σημαντικά αποτελέσματα νωρίτερα αυτό το έτος, όταν αντίπαλες παλαιστινιακές φατρίες ενώθηκαν κάτω από τη Διακήρυξη του Πεκίνου, μια σπάνια στιγμή ενότητας που διευκολύνθηκε από την κινεζική διπλωματία».

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ (ή της ΕΕ) και της Κίνας, σκοπεύει το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο ή οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα;

«Τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, υποστηρίζουμε την αρχή ότι «η αρμονία είναι πολύτιμη». Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην επίλυση των  διαφορών. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, παραμένοντας ανοιχτοί και σε άλλες μεθόδους».

Ποια είναι η θέση του Πεκίνου αναφορικά με τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς πλαισίου για τη διευθέτηση των επενδυτικών διαφορών; Συμφωνεί το Πεκίνο με τη δημιουργία ενός νέου Πολυμερούς Επενδυτικού Δικαστηρίου όπως προτείνει η ΕΕ;

«Ενα νέο Πολυμερές Επενδυτικό Δικαστήριο θα μπορούσε να συσταθεί, με τη συμμετοχή της Κίνας κατόπιν πρόσκλησης. Δεδομένου ότι η Ασία αντιπροσωπεύει το 60% του παγκόσμιου εμπορίου, το δικαστήριο θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ύπαρξη παραρτήματος στην Ασία».