«Πώς είναι δυνατόν να εκκενώσουμε το νοσοκομείο; Και μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες;» μας ρωτάει με απόγνωση ο δρ Ναμπίλ Σάουα, στέλεχος της Εταιρείας της Ερυθράς Ημισελήνου στην Παλαιστίνη, η οποία είναι επίσημο μέλος του Κινήματος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, και χειρουργός ορθοπαιδικός στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στην Πόλη της Γάζας.
Σε ιντερνετικές συνομιλίες με «Το Βήμα» – πρώτα την περασμένη Τρίτη, λίγες ημέρες αφότου η ισραηλινή κυβέρνηση απαίτησε την εκκένωση του Αλ Κουντς, ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Γάζας, και στη συνέχεια την περασμένη Παρασκευή, την επομένη της περικύκλωσης της Πόλης της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις -, ο δρ Σάουα περιγράφει τη δραματική κατάσταση στο Αλ Κουντς, στο οποίο έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είτε επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς είτε επειδή πιστεύουν ότι μέσα σε ένα νοσοκομείο θα είναι πιο ασφαλείς απ’ όσο σε άλλα σημεία της πόλης όπου διεξάγονται μάχες ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό.
«Στο Αλ Κουντς υπάρχουν 1.200 ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχείρηση τις τελευταίες εβδομάδες και 60-70 βαριά ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» λέει ο δρ Σάουα. Σε αυτούς προστέθηκαν 14.000 εκτοπισμένοι από τις γύρω γειτονιές της Πόλης της Γάζας, όπως μας είπε την Τρίτη, ενώ την Παρασκευή διευκρίνισε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων που είχαν καταφύγει στο Αλ Κουντς έφθασε τους 18.000-20.000.
Ελλείψεις στα πάντα
Ασθενείς, εκτοπισμένοι, γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου, μαζί με τις οικογένειές τους, ζουν ο ένας πάνω στον άλλον. «Η γεννήτρια συχνά δεν λειτουργεί. Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, στα πάντα. Πώς μπορούμε να εκκενώσουμε το νοσοκομείο; Η εντολή αυτή των Ισραηλινών δεν είναι λογική. Δεν μας έχουν δώσει σαφείς οδηγίες για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Μας λένε να πάμε προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο δρόμος δεν είναι ασφαλής. Μια τέτοια μετακίνηση θα ισοδυναμούσε με θανατική καταδίκη για τους περισσότερους ασθενείς».
Χειρότερες από τις μέρες είναι οι νύχτες. «Καμιά φορά οι βόμβες και οι οβίδες πέφτουν κάθε ένα ή δύο λεπτά, άλλες φορές περνάει ένα δίωρο ησυχίας. Κάθε νύχτα, ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός, δεν μπορούμε να ησυχάσουμε» μας είπε την Τρίτη. Προχθές το πρωί, μας περιέγραψε μια εφιαλτική νύχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, τη «χειρότερη μέχρι στιγμής: όλη νύχτα έπεφταν βόμβες, όλο και πιο κοντά στο νοσοκομείο. Εσπασαν όλα τα τζάμια των παραθύρων, έπεσαν ακόμα και μπάζα από τα ταβάνια. Κάθε μέρα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Χθες (σ.σ.: την Πέμπτη) βγήκα με το ασθενοφόρο και είδα περισσότερα πτώματα από ποτέ στους δρόμους».
Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, ο δρ Σάουα πήγαινε καθημερινά στο σπίτι του για λίγες ώρες. Σήμερα, το σπίτι του είναι εντελώς κατεστραμμένο και ο ίδιος και η οικογένειά του – η σύζυγός του και τα δυο τους παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι – ζουν στο Αλ Κουντς. «Αλλοι συγγενείς μας έφυγαν προς τον Νότο, πολλοί έχουν σκοτωθεί» λέει.
Ολο και δυσκολότερο
Ο ίδιος βγαίνει, όποτε χρειαστεί, με τα ασθενοφόρα για να περισυλλέξουν τραυματίες αλλά, όπως μας λέει, είναι όλο δυσκολότερο να κυκλοφορήσουν τα ασθενοφόρα στους δρόμους γιατί συχνά συναντούν εμπόδια – μπάζα από κατεστραμμένα κτίρια, ακόμα και πτώματα. «Το τμήμα ασθενοφόρων του Αλ Κουντς εξυπηρετεί όλη την Πόλη της Γάζας. Εμείς είμαστε που σπεύδουμε ύστερα από κάθε καταστροφή» λέει.
«Δεν γνωρίζω πόσοι κάτοικοι της Γάζας έχουν φύγει προς τον Νότο, ούτε μπορώ να υπολογίσω. Αλλοι κρύβονται σε καταφύγια, άλλοι μένουν σε σχολεία ή νοσοκομεία πιστεύοντας ότι εκεί θα είναι πιο ασφαλείς» προσθέτει. «Πολλοί προτιμούν να πεθάνουν στο σπίτι τους από το να πεθάνουν στον δρόμο προς τον Νότο. Αλλοι θέλουν να φύγουν αλλά δεν έχουν βενζίνη, δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Αλλοι αναρωτιούνται πού να πάνε στον Νότο, δεν έχουν πού να μείνουν».
Το νοσοκομείο Αλ Κουντς βρίσκεται στη γειτονιά Τελ αλ Χάουα στο κέντρο της Πόλης της Γάζας. Η ισραηλινή κυβέρνηση απαίτησε την εκκένωση του Αλ Κουντς, κατηγορώντας το νοσοκομείο ότι υποκρύπτει αρχηγείο της Χαμάς. «Το Βήμα» ζήτησε αποδείξεις επ’ αυτού από τον συνταγματάρχη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Μοσέ Τέτρο, σε συνέντευξη Τύπου προς ξένους δημοσιογράφους μέσω Zoom την περασμένη Πέμπτη το βράδυ. Το Ισραήλ είναι επίσημο, οργανωμένο κράτος, μας απάντησε, ζητώντας να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ισραηλινούς ισχυρισμούς, αντίθετα προς εκείνους της Χαμάς.
«Χρειαζόμαστε διεθνή προστασία»
«Εμείς εδώ δεν βλέπουμε κανέναν μαχητή της Χαμάς. Βλέπουμε τις ανταλλαγές πυρών αλλά δεν γνωρίζουμε από πού ακριβώς προέρχονται» λέει μιλώντας πάντα στο «Βήμα» ο δρ Σάουα. «Το Αλ Κουντς αποτελεί μέρος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Πιστεύετε ότι ένα νοσοκομείο σαν αυτό θα μπορούσε να είναι στρατιωτική βάση της Χαμάς;».
«Δεν έχω ιδέα πού βρίσκεται η Χαμάς. Εμείς είμαστε αφοσιωμένοι στη φροντίδα των ασθενών και των τραυματιών. Ζούμε συνεχώς με τον φόβο. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Αλλά και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Ζούμε από μέρα σε μέρα και περιμένουμε να δούμε αν θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε» λέει.
«Πρώτα απ’ όλα, χρειαζόμαστε βοήθεια και διεθνή προστασία» προσθέτει, με την ελπίδα ότι η επιθυμία του και επιθυμία όλων των άμαχων Παλαιστινίων στη Γάζα θα εισακουστεί. «Ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να έρχεται – απ’ όταν άνοιξε το πέρασμα της Ράφα για να περάσουν φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης – αλλά είναι πολύ λίγη σε σχέση με τις ανάγκες».
«Αφού καλυφθούν οι πρώτες επείγουσες ανάγκες, πρέπει να δούμε τι έχει συμβεί στη Γάζα. Η πόλη είναι αγνώριστη, κοντεύουν να καταστραφούν τα πάντα. Στη συνέχεια, πρέπει να κοιτάξουμε τι θα γίνει με τη χώρα μας. Προς το παρόν όμως η κατάσταση είναι πολύ οριακή. Δεν μπορούμε ούτε καν να σκεφτούμε το μέλλον» καταλήγει ο δρ Σάουα.