Η πολιτική επιστήμων Καμίγ Λε Κοζ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (MPI) στις Βρυξέλλες, συνομίλησε με «Το Βήμα» με αφορμή τη στροφή της Γερμανίας στο Μεταναστευτικό.
H Γερμανία αποφάσισε να επαναφέρει προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της με το επιχείρημα του καλύτερου ελέγχου της μετανάστευσης. Τι σημαίνει αυτό για την ΕΕ; Σημαίνει την de facto κατάργηση της Ζώνης Σένγκεν όπως τόνισε, διαμαρτυρόμενος, ο πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ;
«Κατ’ αρχάς πρόκειται για ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς τους εταίρους της Γερμανίας στην ΕΕ. Και όχι τους εταίρους του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, χώρες σε μεγάλη μεταναστευτική πίεση, αλλά προς τους εταίρους της στον Βορρά, την Ολλανδία, το Βέλγιο αλλά και την Αυστρία που δεν επιδεικνύουν ανάλογη αλληλεγγύη στο Μεταναστευτικό. Οι Γερμανοί νιώθουν ότι κάνουν πολλά, όχι μόνον για την υποδοχή των μεταναστών αλλά και για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, το Βερολίνο αισθάνεται μόνο του στην Ευρώπη. Η Γερμανία έχει δεχθεί δύο εκατομμύρια Ουκρανούς μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, είχε δεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους το 2015-2016. Το Βερολίνο δεν καταργεί τη Ζώνη Σένγκεν αλλά ζητεί από τους εταίρους του να δηλώσουν παρόντες στη διαχείριση του ζητήματος και να αναλάβουν μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί».
Γιατί ελήφθη τώρα αυτό το μέτρο;
«Ηδη από την αρχή του 2024 υπήρχαν τέτοιου είδους συνοριακοί έλεγχοι. Τώρα γίνονται πιο συγκεκριμένοι, σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, μεταξύ άλλων. Η γερμανική πρωτοβουλία ανταποκρίνεται και στο αίτημα της γερμανικής κοινωνίας που ζητεί τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μετά την επίθεση στο Ζόλινγκεν, στις 23 Αυγούστου, όπου ένας Σύρος αιτών άσυλο σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε oκτώ».
Στη πράξη πώς θα εφαρμοστούν αυτοί οι έλεγχοι;
«Θα πρέπει να περιμένουμε τις επιμέρους λεπτομέρειες για να δούμε πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη».
Η άνοδος της Ακροδεξιάς, μετά τον θρίαμβό της στις εκλογές στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας και εν όψει της διαφαινόμενης νίκης της στις εκλογές του Βρανδεμβούργου στις 22 Σεπτεμβρίου, αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή για τη Γερμανία ώστε να δικαιολογεί τη λήψη τέτοιων μέτρων;
«Σαφώς υπάρχει η απειλή της Ακροδεξιάς εν όψει και των ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία, το φθινόπωρο του 2025. Η κεντροαριστερή γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται να δείξει ότι τηρεί σταθερή γραμμή στο Μεταναστευτικό, ότι εφαρμόζει τις συνθήκες της ΕΕ, ώστε να μην αφήσει στην Ακροδεξιά το περιθώριο να εκμεταλλευθεί περιστατικά όπως την αιματηρή επίθεση στο Ζόλινγκεν. Η Μαρίν Λεπέν επιχαίρει για την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, υποστηρίζοντας ότι το Βερολίνο δικαιώνει την αντιμεταναστευτική ρητορική της. Ομως η Γερμανία δεν κάνει κάτι που δεν προβλέπεται από τις συνθήκες της ΕΕ».
Αυτού του είδους οι συνοριακοί έλεγχοι υπήρχαν ήδη μεταξύ άλλων χωρών της Ζώνης Σένγκεν. Γιατί η απόφαση της Γερμανίας προκάλεσε τόσο μεγάλο θόρυβο;
«Διότι πρόκειται για τη Γερμανία, εκ των ιδρυτικών χωρών της ΕΕ και ταυτόχρονα τη χώρα που έχει συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην υποδοχή και στην ένταξη μεταναστών, που έχει επενδύσει στο σύστημα ασύλου της».