Οριακή διαφορά, ενδεχομένως μικρότερη των 100.000 ψήφων, θα κρίνει το αποτέλεσμα των πιο αμφίρροπων εκλογών των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ, λέει στο «Βήμα» ο Ρομπ Ρίτσι, πρόεδρος της FairVote, οργάνωσης που προωθεί μεταρρυθμίσεις για τη δικαιότερη εκλογική εκπροσώπηση.
Μια οριακή επικράτηση της Χάρις, «με μόλις 270 εκλέκτορες έναντι 268» του Τραμπ, συνιστά διαφορά «τόσο εύθραυστη, που θα μπορούσε να ανατραπεί με μεταστροφή σε μία μόνο από τις Πολιτείες στις οποίες προηγείται ελαφρώς.
Τυχόν ήττα της Χάρις σε οποιαδήποτε από τις Πολιτείες αυτές θα μπορούσε να αλλάξει τον νικητή» προσθέτει ο κ. Ρίτσι που εργάζεται για την προώθηση εκλογικών μεταρρυθμίσεων και συμμετείχε στο 12ο Athens Democracy Forum στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.
Ποιον εκ των δύο υποψηφίων βλέπετε να ευνοεί το ισχύον εκλογικό σύστημα (όποιος κερδίσει σε καθεμία από τις 48 Πολιτείες παίρνει όλους τους εκλέκτορες της Πολιτείας αυτής, ενώ σε Νεμπράσκα και Μέιν εκπροσωπείται και η μειοψηφία);
«Το πλειοψηφικό σύστημα σε πολυεδρικές περιφέρειες ευνοεί γενικότερα το κόμμα που επικρατεί στις περισσότερες από τις μεγάλες αμφίρροπες Πολιτείες, ακόμη και αν υπολείπεται στο σύνολο της λαϊκής ψήφου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν γενικά ότι η Kάμαλα Χάρις προηγείται στην εθνική ψήφο, αλλά όχι με ασφαλή διαφορά. Γι’ αυτόν τον λόγο διατηρεί ελπίδες ο Τραμπ να μεταστρέψει υπέρ του τους συσχετισμούς στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 οι Δημοκρατικοί τα πήγαν πολύ καλύτερα συνολικά από όσο στις αμφίρροπες Πολιτείες, το οποίο, αν επαναληφθεί, θα τους εξασφαλίσει ένα σχετικά ασφαλές προβάδισμα. Σε κάθε περίπτωση, με το ισχύον σύστημα υπάρχει πάντα ένας καθαρός ηττημένος: είναι οι ψηφοφόροι των Πολιτειών με ξεκάθαρη προτίμηση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος οι οποίοι, σε περίπτωση ήττας του υποψήφιου που υποστηρίζουν, βλέπουν την ψήφο τους να πηγαίνει χαμένη».
Ποιες διορθωτικές μεταρρυθμίσεις στο ισχύον εκλογικό σύστημα προωθείτε στην παρούσα φάση;
«Μια ριζική εκλογική μεταρρύθμιση δεν είναι απλή υπόθεση και η διατήρηση του παρόντος συστήματος έχει μάλλον λιγότερα μειονεκτήματα από τις αμφισβητήσεις και τις ενστάσεις που θα προκαλούσε η μετάβαση σε ένα τυπικό εκλογικό σύστημα με άμεση ψηφοφορία στο σύνολο των ΗΠΑ, ειδικά σε μια εποχή όπου η εγκυρότητα του αποτελέσματος θα μπορούσε να αμφισβητηθεί. Από την άλλη πλευρά, οι επτά αμφίρροπες Πολιτείες του 2020 είναι ακριβώς οι ίδιες με εκείνες του 2024, έτσι ώστε το ενδιαφέρον να εστιάζεται αποκλειστικά σχεδόν στους ψηφοφόρους αυτών των Πολιτειών, αφήνοντας στην άκρη το υπόλοιπο εκλογικό σώμα και αυξάνοντας την πρόκληση για τυχόν χειραγώγηση των αποτελεσμάτων στις Πολιτείες αυτές. Στις εισηγήσεις μου υποστηρίζω μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στην ψηφοφορία, όπως τροποποιήσεις στο δικαίωμα ψήφου, εκσυγχρονισμό της εγγραφής των ψηφοφόρων και διεύρυνση της επιστολικής ψήφου στο σύνολο των ψηφοφόρων».
Θα υπάρξει η υψηλή συμμετοχή στην οποία προσβλέπουν τα στρατόπεδα και των δύο μονομάχων τον Νοέμβριο;
«Επειδή οι ψηφοφόροι και των δύο κομμάτων έχουν μεγάλο κίνητρο τον φόβο για το άλλο κόμμα, η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται υψηλή, παρόλο που οι κανόνες της ψηφοφορίας στις αμφίρροπές Πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών έχουν αμφισβητηθεί έντονα».