Χτισμένη έξω από την παλιά πόλη της Γάζας, η συνοικία Σουτζάια ήταν επί αιώνες τόπος συνάντησης μουσουλμάνων, χριστιανών και εβραίων εμπόρων καθώς και πεδίο αιματηρών μαχών. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, πήρε το όνομά της από έναν εμίρη που έπεσε πολεμώντας τους Σταυροφόρους.
Ο λόφος που δεσπόζει στην περιοχή ήταν το οχυρό σημείο που φρουρούσε τη Γάζα από τα ανατολικά. Μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα τελευταία σπίτια της συνοικίας βρίσκεται το κιμπούτς Ναχάλ Οζ ή ό,τι απέμεινε από αυτό μετά τη φονική επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Η Σουτζάια δεν υπάρχει πια, σχεδόν ισοπεδώθηκε κατά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού την περασμένη εβδομάδα. Οσα κτίρια έμειναν όρθια δεν μπορούν να κατοικηθούν. Λιγοστοί κάτοικοι που επέστρεψαν λένε ότι αντικρίζουν μόνο χαλάσματα κάτω από τα οποία υπάρχουν δεκάδες νεκροί. Η συνοικία ήταν ένα από τα ισχυρότερα οχυρά της επίλεκτης δύναμης Νούκμπα της Χαμάς. Το Ισραήλ λέει ότι εξόντωσε δεκάδες τρομοκράτες, κατέστρεψε σήραγγες και άλλες υποδομές της Χαμάς μέσα σε σχολεία, κλινικές και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.
Αιματηρή ιστορία
Η συνοικία έχει μακρά και αιματηρή ιστορία αντίστασης, από την εποχή της πρώτης Ιντιφάντα, το 1987. Μετά την επικράτηση της Χαμάς και την εκδίωξη της Φατάχ από την περιοχή το 2007, η Σουτζάια έγινε προπύργιο των φανατικών ισλαμιστών. Σφυροκοπήθηκε άγρια από τους Ισραηλινούς επί τρεις εβδομάδες στην επιχείρηση «Λιωμένο Μολύβι» (τέλη 2008 – αρχές 2009) και ακόμα περισσότερο στον πόλεμο του 2014.
Σε αυτόν τον πόλεμο σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες στη Σουτζάια, ενώ μονάδα της ισραηλινής μεραρχίας Γκολάνι, που έφτασε μέχρι το κέντρο της συνοικίας, έχασε επτά άνδρες σε ενέδρα της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ιζεντίμ αλ Κασάμ.
Στον πόλεμο που ξεκίνησε πέρυσι και εισήλθε πλέον στον δέκατο μήνα, το μακελειό πήρε διαστάσεις «βεντέτας», με τα ισραηλινά ΜΜΕ να παρουσιάζουν ως άντρο τρομοκρατών τη συνοικία των 100.000 κατοίκων που εκκενώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πρώτες ημέρες των συγκρούσεων.
Στην ίδια περιοχή, πάλι σε ενέδρα, σκοτώθηκαν εννέα ισραηλινοί αξιωματικοί και στρατιώτες τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε το βίντεο ενός αντισυνταγματάρχη της μεραρχίας Γκολάνι που εμψύχωνε τους άνδρες του και τους καλούσε να πάρουν εκδίκηση λίγο πριν από την επίθεση στην οποία σκοτώθηκε και ο ίδιος.
Ζώνη ασφαλείας
Η «εκκαθάριση» της Σουτζάια αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας από το Ισραήλ μέσα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός.
Παρόμοια τετελεσμένα με τη δύναμη των όπλων δημιουργεί το Ισραήλ και σε άλλες περιοχές της Γάζας ενόσω συνεχίζεται το παζάρι στην Ντόχα και στο Κάιρο. Μετά την καταστροφή της Σουτζάια, διατάχθηκε η εκκένωση κατοικημένων περιοχών στα κεντρικά και στα βόρεια. Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι καταφεύγουν στην «ανθρωπιστική ζώνη» του Μαουάσι, μια αμμώδη περιοχή 6,5 τετρ. χλμ., μικρότερη από το αεροδρόμιο του Χίθροου, δίπλα στις ακτές της Μεσογείου.
Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία των καταριανών, αιγύπτιων και αμερικανών μεσολαβητών, δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα πριν από το ταξίδι του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο στις 24 Ιουλίου. Το βέβαιο είναι ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιθυμεί διακαώς μια κατάπαυση του πυρός πριν από τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου.
Δύναμη ασφαλείας
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», υπάρχει πλέον σύγκλιση στις κατευθυντήριες γραμμές. Η Χαμάς αποδέχεται κάποια ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στη Λωρίδα και το Ισραήλ τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης στη δεύτερη φάση, μετά την απελευθέρωση μερικών δεκάδων ισραηλινών ομήρων.
Προβλέπεται επίσης η δημιουργία μιας δύναμης ασφαλείας αποτελούμενης από 2.500 άνδρες που θα «συνδέονται» με την Παλαιστινιακή Αρχή και θα εκπαιδευτούν από τις ΗΠΑ, ενώ αναζητείται μια φόρμουλα για τον έλεγχο των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο ώστε να επαναληφθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Υστερα από εννέα μήνες πολέμου, οι Παλαιστίνιοι μετρούν περισσότερους από 38.300 νεκρούς και σχεδόν 90.000 τραυματίες. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet», οι μακροχρόνιες και σωρευτικές επιπτώσεις του πολέμου θα μπορούσαν να επιφέρουν πολύ περισσότερους θανάτους, με τον τελικό απολογισμό να φτάνει ακόμη και τους 186.000 νεκρούς.