Μάικλ Κάρπεντερ στο ΒΗΜΑ: «Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου»

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τονίζει ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίζει την Ουκρανία ως το τέλος, ενώ εκτιμά ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για διπλωματική λύση

Οσο ο πόλεμος συνεχίζεται, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, δηλώνει ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Μάικλ Κάρπεντερ στη συνέντευξή του στο «Βήμα».

Παράλληλα, ο αμερικανός διπλωμάτης και πρώην επικεφαλής στη δεξαμενή σκέψης Penn Biden Center εκτιμά ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται για διπλωματία ως κατεύθυνση επίλυσης του πολέμου, ενώ μιλά επίσης για τον ρόλο του ΟΑΣΕ στο ουκρανικό, που περιλαμβάνει το να λογοδοτήσει η Ρωσία «για όλα τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί μέχρι στιγμής».

Υπήρξε μεγάλος δισταγμός από τη Γερμανία για την αποστολή στην Ουκρανία των γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard2. Η απόφαση λήφθηκε μετά από έντονες πιέσεις. Βλέπουμε άραγε ενδείξεις ρωγμών μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ;

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο τώρα από ποτέ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοί μας έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία με προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες, έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αναπτύξει την ισχυρότερη δυνατή άμυνα ενάντια στην παράνομη και απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας. Εχουμε παράσχει 27,5 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και περίπου 60 δισ. δολάρια σε συνολική υποστήριξη. Εχουμε στείλει ήδη μεγάλο αριθμό οχημάτων μάχης Bradley και τώρα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τανκς Leopard στην Ουκρανία για να συμπληρώσει την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου με Challenger Main Battle Tanks. Ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες ανακοινώσεις από άλλους συμμάχους στο εγγύς μέλλον. Η ουσία εδώ είναι ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας παρέχουν σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία και είναι ενωμένοι στην αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να το κάνουν».

Εχουν ήδη περάσει έντεκα μήνες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο για διπλωματική λύση ή εκτιμάτε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα στο τρέχον πλαίσιο με τους Ρώσους να βομβαρδίζουν και τις δύο χώρες να αγωνίζονται για τον έλεγχο των περιοχών στην Ανατολική και τη Νότια Ουκρανία;

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί στη συνέχεια, αλλά ένα είναι σαφές. Η Ρωσία είναι και ήταν πάντα το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία. Οι άγριες επιθέσεις της Ρωσίας είναι απλώς η τελευταία απόδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για τη διπλωματία. Η Ρωσία και μόνο η Ρωσία μπορεί και πρέπει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο σήμερα. Οσο ο πόλεμος συνεχίζεται, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία ώστε να μπορεί να αμυνθεί και να απελευθερώσει τους Ουκρανούς από τα βάσανα που υφίστανται και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Υπάρχουν τόσες πολλές αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς, εξαφανίσεις και άλλες φρικαλεότητες. Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να βάλει τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε παράσχει 27,5 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και παρόμοιο ποσό σε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την ανοικοδόμηση ενεργειακών υποδομών. Χαιρόμαστε που βλέπουμε τόσους πολλούς συμμάχους να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την Ουκρανία».

Μετά από πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε πρόσθετες κυρώσεις από τη Δύση στη Ρωσία. Μπορούν πραγματικά οι κυρώσεις να βάλουν τέλος στον πόλεμο του Πούτιν;

«Οι κυρώσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της πίεσης προς το Κρεμλίνο να τερματίσει τον αυτοκρατορικό κατακτητικό του πόλεμο. Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους σε όλο τον κόσμο, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μια άνευ προηγουμένου σειρά κυρώσεων και ελέγχων στις ρωσικές εξαγωγές σε απάντηση της βάναυσης επιθετικότητά της και θα συνεχίσουμε όσο συνεχίζεται ο επιθετικός πόλεμος. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους έχουν ακινητοποιήσει περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων, περιορίζοντας την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια και να μετριάσει τον αντίκτυπο άλλων κυρώσεων. Ρώσοι ολιγάρχες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις αναγκάστηκαν να αποεπενδύσουν από μακροχρόνια περιουσιακά στοιχεία εκτός Ρωσίας. Επιπλέον, οι κυρώσεις ώθησαν τις τράπεζες σε πολλές χώρες να περιορίσουν τους δεσμούς τους με τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Παρά το όφελος από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναμένει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί πάνω από 3% φέτος. Οι χαμένες επενδύσεις, οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι περιορισμοί στην πραγματική οικονομία της Ρωσίας θα δημιουργήσουν τροχοπέδη στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας για τα επόμενα χρόνια και θα υποβαθμίσουν τη ρωσική πολεμική μηχανή. Είναι σημαντικό ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και οι έλεγχοι των εξαγωγών έχουν διακόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε βασικές τεχνολογίες και βιομηχανικές εισροές που διαβρώνουν σοβαρά τη στρατιωτική της ικανότητα».

Βλέπετε περιθώριο για τον ΟΑΣΕ να διαδραματίσει ρόλο στην προσέγγιση των δύο πλευρών;

«Ο ΟΑΣΕ έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει τόσο τώρα, καθώς εργαζόμαστε για την τήρηση των αρχών που περιγράφονται στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι, την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Ρωσίας και στο μέλλον για την ανοικοδόμηση της ειρήνης στην περιοχή. Εχουμε δύο τομείς εστίασης. Πρώτον, αποκαλύπτουμε και τεκμηριώνουμε τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία, ώστε οι ένοχοι να λογοδοτήσουν για αυτές, επιμένοντας ότι υπάρχει δικαιοσύνη και λογοδοσία για όλα τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί μέχρι στιγμής. Δεύτερον, έχουμε μια νέα επιτόπια αποστολή στην Ουκρανία που υποστηρίζει τον άμαχο πληθυσμό, την κοινωνία των πολιτών και τους θεσμούς της τόσο τώρα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, όσο και στη μεταπολεμική περίοδο ανάκαμψης και ανοικοδόμησης. Ο ΟΑΣΕ έχει γίνει ισχυρότερος, πιο ευέλικτος και πιο ανθεκτικός, καθώς προσπαθήσαμε να βρούμε δημιουργικές λύσεις για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας και της εμμονής της Ρωσίας».

INFO

Ο Μάικλ Κάρπεντερ προτού οριστεί μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ ήταν διευθύνων σύμβουλος του Penn Biden Center.

Υπηρέτησε στο Πεντάγωνο ως αναπληρωτής βοηθός υπουργός Αμυνας για τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Ευρασία και τον Ελεγχο Συμβατικών Οπλων.

Εργάστηκε στον Λευκό Οίκο ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του τότε αντιπροέδρου Μπάιντεν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.