Η προσέγγιση Τουρκίας – ΗΑΕ αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή και ενδιαφέρει την Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας επισκέφθηκε το Αμπου Ντάμπι ως επικεφαλής επιχειρηματικής, ερευνητικής και επιστημονικής αποστολής. Εν όψει και αυτής της εξέλιξης, «Το Βήμα» απευθύνθηκε στον Φραντσέσκο Σικάρντι, αναλυτή στο thinκ tank Carnegie Europe στις Bρυξέλλες και ειδικό στον πολιτικό μετασχηματισμό της Τουρκίας.
Πώς κρίνετε την προσέγγιση ΗΑΕ – Τουρκίας για την ευρύτερη περιοχή;
«Πολύ σημαντική. Η εχθρική σχέση Τουρκίας – ΗΑΕ υπήρξε η κινητήριος δύναμη πολλών περιφερειακών συγκρούσεων από την Ανατολική Μεσόγειο ως τη Λιβύη. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι η Τουρκία δεν διαθέτει πλέον τους πόρους να συντηρήσει αυτή τη συγκρουσιακή σχέση εξαιτίας της πανδημίας και των αλλοπρόσαλλων νομισματικών πολιτικών της.
Προσεγγίζοντας τα ΗΑΕ, η Τουρκία εξασφαλίζει νέους πόρους για την οικονομία της και γι’ αυτό θα συνεχίσει αυτή τη μετριοπαθή πολιτική τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου 2023. Ως τότε θα πρέπει να αναμένουμε υποχώρηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Τουρκία αποτελεί επιπλέον ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Εξομαλύνοντας τις σχέσεις της με τα ΗΑΕ και το Ισραήλ, η Τουρκία στέλνει μήνυμα στην Ουάσιγκτον. Η απομόνωση της Αγκυρας από τη Δύση στο διάστημα 2019-2020 ως αποτέλεσμα της εσφαλμένης πολιτικής της δεν μπορεί να συνεχιστεί δεδομένης της δεινής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας».
Η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – ΗΑΕ μπορεί να εμποδίσει την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΑΕ – Ελλάδας;
«Τα ΗΑΕ επιδιώκουν την ενίσχυση της επιρροής τους στο εξωτερικό, όμως η προσέγγιση με την Αγκυρα δεν γίνεται εις βάρος της Ελλάδας. Δεν τίθεται ζήτημα επιλογής «υπέρ της μιας ή της άλλης χώρας». Μια μετριοπαθής Τουρκία θα βοηθήσει τόσο τα ΗΑΕ όσο και την Ελλάδα να εστιάσουν λιγότερο σε στρατιωτικά ζητήματα και περισσότερο σε ζητήματα επενδύσεων και οικονομικής συνεργασίας. Στόχος βεβαίως των ΗΑΕ παραμένει η δημιουργία ισχυρών δεσμών με πολλές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο».