Ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη ο πληθυσμός «γερνάει», στην υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να τριπλασιαστεί σε περισσότερα από τρία δισ. το 2100 και η Νιγηρία θα γίνει η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 791 εκατ., ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα! Στη δεκάδα με τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου ως το τέλος του αιώνα θα είναι η Τανζανία και το Κονγκό, με πληθυσμούς πάνω από 310 και 210 εκατ. αντιστοίχως, ενώ αρκετά πάνω από 100 εκατ. κατοίκους θα φιλοξενούν το Σουδάν, η Αιθιοπία, η Ουγκάντα, η Ζάμπια, η Κένυα και ο Νίγηρας.

Η έκρηξη των γεννήσεων, σε συνδυασμό με την αργή ανάπτυξη και τις εγγενείς αδυναμίες των αφρικανικών κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας, θα μεταφραστεί σε περισσότερα κύματα μετανάστευσης προς τη Γηραιά Ηπειρο. Το γεωπολιτικό περιβάλλον θα αλλάξει άρδην και οι ηγεσίες της Ευρώπης θα βρεθούν ενώπιον τεράστιων οικονομικών, πολιτικών και συνάμα γεωπολιτικών προκλήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η φράση του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο τελευταίο του διάγγελμα για την κατάσταση της Ενωσης, δεν αποτελεί ρητορικό σχήμα κενό περιεχομένου. Αποτυπώνει μια ρεαλιστική προβολή του μέλλοντος στην οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να κλείσουν τα μάτια: «Αν θέλει κανείς να μιλήσει για το μέλλον, θα πρέπει να μιλήσει για την Αφρική».