Σιγήν ιχθύος τηρεί το Κίεβο για την έναρξη της εαρινής αντεπίθεσης με στόχο την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους, όμως σε αρκετά σημεία του μετώπου οι μάχες έχουν φουντώσει. Η θερμή φάση της αντεπίθεσης ξεκίνησε, λέει στο «Βήμα» ο ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Ρομάν Σβιτάν, ο οποίος πολέμησε κατά των ρώσων εισβολέων στην Ανατολική Ουκρανία το 2014. Ο απόστρατος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας εκτιμά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να ανακτήσουν τα κατεχόμενα εδάφη μέχρι το τέλος του 2023 και δίνει τη δική του ερμηνεία για το ποιος ανατίναξε το φράγμα στον Δνείπερο.

Τι συνέβη στο φράγμα της Νόβα Καχόβκα;

«Οι Ρώσοι, φοβούμενοι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα τους επετίθεντο περνώντας τον Δνείπερο ποταμό στην περιοχή της Καχόβκα και της Χερσώνας, ανατίναξαν τα πυρομαχικά που είχαν τοποθετήσει πέρυσι στον υδροηλεκτρικό σταθμό. Ως αποτέλεσμα, θα καθυστερήσει το σχέδιο της αντεπίθεσης μέσω του Δνείπερου. Ομως οι ουκρανικές δυνάμεις που το είχαν αναλάβει θα μεταφερθούν στην περιοχή της Ζαπορίζια με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ένταση των εχθροπραξιών σε εκείνο το σημείο. Υστερα από λίγες εβδομάδες, θα επιστρέψουν στον Δνείπερο με στόχο να φτάσουν στην Κριμαία».

Ισχύει ότι η ουκρανική αντεπίθεση ήδη ξεκινήσει;

«Η θερμή φάση της αντεπίθεσης ξεκίνησε περίπου πριν από μια εβδομάδα, όταν μερικές ταξιαρχίες ξεκίνησαν επιθετικές μάχες με διεισδύσεις στην πρώτη γραμμή των ρωσικών δυνάμεων, στις περιοχές του Μπαχμούτ, του Σβάτοβε, της Αβντίιβκα και του Βουγκλεντάρ. Πρακτικά, σε όλες αυτές τις περιοχές η πρώτη γραμμή του μετώπου έχει ήδη παραβιαστεί. Στη συνέχεια, θα υπάρξει ανασύνταξη ώστε στο επόμενο στάδιο να γίνουν μάχες μεταξύ μεγάλων στρατιωτικών μονάδων».


Ποιος είναι ο τελικός στόχος αυτής της αντεπίθεσης;

«Σε αυτή τη φάση ο στρατηγικός στόχος είναι οι ουκρανικές δυνάμεις να βγουν στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας και να ανακόψουν σε οποιοδήποτε σημείο είναι εφικτό τον χερσαίο διάδρομο που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία».


Τι συμβαίνει στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, όπου γίνονται μάχες σε ρωσικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία;

«Αυτό που συμβαίνει ακολουθεί το μοτίβο που εφάρμοσαν οι Ρώσοι πριν από δέκα χρόνια στο Ντονμπάς: εισέβαλαν, διεξήγαγαν ψεύτικο δημοψήφισμα και κήρυξαν την ίδρυση κάποιας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», η οποία ζήτησε στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να εγκατασταθούν εκεί και να συνεχίσουν την κατάληψη της Ουκρανίας.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σήμερα, φιλοουκρανικές δυνάμεις της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπέλγκοροντ» απελευθερώνουν το Μπέλγκοροντ από το ρωσικό καθεστώς. Σύντομα θα γίνει δημοψήφισμα με θέμα την αναγνώριση αυτής της οντότητας. Στη συνέχεια η κυβέρνησή της θα ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Ουκρανία και θα τους βοηθήσουμε να απελευθερωθούν από τους Ρώσους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το έκαναν εκείνοι στο Ντονμπάς».

Πρόκειται για επίσημο σχέδιο του Κιέβου;

«Οχι, το επίσημο σχέδιο του Κιέβου είναι η μη συμμετοχή σε επιχειρήσεις σε ρωσικό έδαφος».


Πώς σχολιάζετε τις επιθέσεις με drone εναντίον του Κρεμλίνου και στα περίχωρα της Μόσχας όπου βρίσκεται το σπίτι του Πούτιν;

«Δεν πρόκειται για επιθέσεις αλλά για αναγνωριστικές επιχειρήσεις της ουκρανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας με στόχο τον καθορισμό της διαδρομής και τον εντοπισμό μονάδων της ρωσικής αεράμυνας. Στην περιοχή Ρουμπλιόφκα, όπου μένει ο Πούτιν, βρίσκονται κάποια από τα κέντρα λήψης αποφάσεων που έχουν άμεση επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση και τη διοίκηση του στρατού. Πρόκειται για στρατιωτικές υποδομές που φρουρούνται από τη στρατιωτική ασφάλεια. Είναι νόμιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, γι’ αυτό ελήφθη η απόφαση να χτυπηθούν.  Οσον αφορά το ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις αυτές, θεωρώ πιθανότερο να τις ανέλαβαν εκπρόσωποι της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Μπέλγκοροντ», δηλαδή πολίτες της Ρωσίας. Αλλά ο συντονισμός της όλης επιχείρησης έγινε σε συνεργασία με τη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας μέσα στο γενικό πλαίσιο της θερμής φάσης της αντεπίθεσης».


Εσείς πολεμήσατε το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε τι διαφέρει ο σημερινός πόλεμος;

«Διαφέρει μόνο ως προς το μέγεθος. Το 2014-2015 στο ουκρανικό Ντονμπάς υπήρχαν μερικές δεκάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες. Σήμερα στην Ουκρανία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι. Οι στόχοι, ο μηχανισμός, οι μέθοδοι είναι ίδια: η γενοκτονία του ουκρανικού λαού. Το 2014 από το Ντονμπάς έφυγαν 1,5 εκατ. Ουκρανοί για να ξεφύγουν από τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και όλα όσα κάνουν σήμερα οι Ρώσοι στις κατεχόμενες περιοχές».

Πώς εκτιμάτε ότι θα λήξει ο πόλεμος;

«Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με τη διάλυση της Ρωσίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της οικονομικής πίεσης ώστε το ρωσικό ιμπεριαλιστικό καθεστώς να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει ολόκληρη την αυτοκρατορία του, όπως είχε γίνει με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Επιχειρησιακά θα υπάρξουν δύο φάσεις. Η θερμή φάση του πολέμου θα τελειώσει όταν οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν στα σύνορα της Ουκρανίας όπως οριοθετήθηκαν το 1991. Τότε θα σταματήσουμε τις επιθετικές επιχειρήσεις και θα περάσουμε σε αμυντικές με στόχο να κρατήσουμε την πρώτη γραμμή του μετώπου στο μήκος των 1.000 χλμ. των συνόρων μας με τη Ρωσία».