Για τη μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο που προτείνεται από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό μίλησε στο «Βήμα» ο κ. Τάκης Κακούρης, δικηγόρος Αθηνών με σπουδές στη Γερμανία:

«Η νομική αναγνώριση της «κοινότητας ευθύνης» (Verantwortungsgemeinschaft) αποτελεί ένα σύνθετο θέμα τόσο ως μεμονωμένη ρύθμιση όσο και ως μέρος μιας ευρύτερης δικαιοπολιτικής προσέγγισης.

Ως μεμονωμένη ρύθμιση, αν και στον αναπτυσσόμενο δημόσιο διάλογο γίνεται λόγος για τη νομική καθιέρωση της «επιλεκτικής συγγένειας», στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ειδική (συμβατική) διευθέτηση περιουσιακών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μεταξύ προσώπων που δεν συνδέονται μεταξύ τους με δεσμούς αίματος (τους οποίους δεσμούς ρυθμίζει κυρίως και διαχρονικά το οικογενειακό δίκαιο). Υπό την έννοια αυτή πρέπει κατ’ αρχήν να εξετασθεί η σκοπιμότητα της ρύθμισης και κυρίως το εάν το παραδοσιακό αστικό δίκαιο των συμβάσεων προβλέπει ήδη επαρκώς τη δυνατότητα τέτοιων συμβατικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο της ελευθερίας των συναλλαγών, έτσι ώστε η νομοθετική παρέμβαση να περιορισθεί στο απολύτως απαραίτητο μέτρο.

Από δικαιοπολιτική άποψη, ρυθμίσεις όπως εν προκειμένω της κοινότητας ευθύνης, απαιτούν προσεκτική στάθμιση της υφιστάμενης κοινωνικής πραγματικότητας. Πριν από κάθε νομοθέτηση, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι δομές της κάθε κοινωνίας, οι παραδόσεις και οι υφιστάμενοι θεσμοί. Αναγκαία προϋπόθεση για τις απαντήσεις στα ζητήματα αυτά είναι, βεβαίως, να υπάρξει ευρύς δημόσιος διάλογος. Η πολιτική ατζέντα μιας κυβέρνησης είναι απολύτως θεμιτή, άλλο τόσο θεμιτή είναι, όμως, και η άποψη των πολιτών και όλων των τάσεων που διαμορφώνονται στην κοινωνία με τρόπο αντιπροσωπευτικό».