Ποια σχέση μπορεί να έχει το πιστόλι που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα με τον αμερικανικό βομβαρδισμό στην Υεμένη και τα επικείμενα σκληρά αντίποινα του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν; Το νήμα που συνδέει τα γεγονότα και τους φόβους για ακόμα πιο δραματικές εξελίξεις είναι τόσο λεπτό όσο εύθραυστο είναι το σχοινί στο οποίο ακροβατεί η Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν την αεράμυνα του Ισραήλ με το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD (και 100 αμερικανούς χειριστές) ενώ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ιρανικών επιθέσεων ακόμα και στις δικές τους βάσεις στην περιοχή.
Την ώρα που αμερικανικά ΜΜΕ προβλέπουν ότι το Ισραήλ θα βομβαρδίσει το Ιράν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτρέπει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με μια συμφωνία για απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων τώρα που βγήκε από τη μέση ο Σινουάρ, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για να σιγήσουν τα όπλα και στα άλλα μέτωπα. Ομως ο Νετανιάχου απαιτεί να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι όμηροι που κρατούνται από την ακέφαλη Χαμάς, περιορίζει στο ελάχιστο τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και στέλνει ενισχύσεις στον στρατό που πολεμά τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Το λάφυρο του Σινουάρ
Το πιστόλι τύπου Glock 19 που κρατούσε ο Σινουάρ μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν λάφυρο από μια αποτυχημένη μυστική επιχείρηση του Ισραήλ πριν από έξι χρόνια. Στις 11 Νοεμβρίου του 2018, οκτώ κομάντος του ισραηλινού στρατού μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστινίους (οι δύο σε γυναίκες) μπήκαν με ένα φορτηγάκι στη Λωρίδα της Γάζας. Ομως έπεσαν σε μπλόκο της Χαμάς στο Χαν Γιούνις και κίνησαν υποψίες γιατί η αραβική διάλεκτος που χρησιμοποιούσαν δεν αντιστοιχούσε στους δήθεν τόπους καταγωγής τους ενώ μια από τις «γυναίκες» καθόταν ανάμεσα σε δύο άνδρες, κάτι ανάρμοστο για τα ήθη του τόπου. Ακολούθησε μάχη και καταδίωξη, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι και ένας ισραηλινός αξιωματικός. Με την κάλυψη αεροσκαφών που βομβάρδισαν το Χαν Γιούνις, οι ισραηλινοί κομάντος κατόρθωσαν να επιβιβαστούν σε ελικόπτερο και να διαφύγουν παίρνοντας μαζί τους τον νεκρό αξιωματικό.
Οι βομβαρδισμοί κλιμακώθηκαν, η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του νοτίου Ισραήλ, όμως μετά από δύο μέρες συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός με αιγυπτιακή μεσολάβηση. Σε ανοιχτή συγκέντρωση για τα «επινίκια» της Χαμάς, ο τοπικός διοικητής των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ παρέδωσε στον Σινουάρ το λάφυρο, ένα πιστόλι με σιγαστήρα που έπεσε από το χέρι του νεκρού ισραηλινού αξιωματικού. Καταγγέλλοντας τους άραβες ηγέτες ότι «ανοίγουν διάπλατα τις πύλες των παλατιών τους στους υπουργούς του Νετανιάχου», ο Σινουάρ διακήρυξε πως «εμείς στη Γάζα δεν θα δώσουμε τίποτα άλλο στους σιωνιστές παρά μόνο φωτιά, μαρτύριο και θάνατο».
Πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια μέχρι να ανακοινώσει ο ισραηλινός στρατός την ταυτότητα του αξιωματικού που σκοτώθηκε στην απόρρητη αποστολή στη Γάζα. Ηταν ο Δρούζος αντισυνταγματάρχης Μαχμούντ Κεΐρ ελ Ντιν, ο οποίος μερικές εβδομάδες πριν από την επιχείρηση είχε καταγγείλει δημόσια ότι ο νόμος της κυβέρνησης Νετανιάχου που καθορίζει το Ισραήλ ως «έθνος-κράτος του εβραϊκού λαού» υποβιβάζει θεσμικά τους Δρούζους και τους Αραβες σε πολίτες β’ κατηγορίας.
Η φωτογραφία του πιστολιού πλάι στον νεκρό Σινουάρ έγινε αφορμή για να αναζωπυρωθεί μέσα στο Ισραήλ η κριτική εναντίον του πρωθυπουργού Νετανιάχου τη στιγμή που εκείνος θριαμβολογούσε για την εξόντωση ακόμα ενός μεγάλου εχθρού του εβραϊκού κράτους, μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ σεΐχη Νασράλα. Οι επικριτές κατηγορούν τον πρωθυπουργό πως είχε εφαρμόσει τα προηγούμενα χρόνια μια πολιτική κατευνασμού της Χαμάς, ότι είχε στραμμένη την προσοχή του μόνο στην απειλή της Χεζμπολάχ από τον Βορρά, επιτρέποντας έτσι στην ισλαμιστική οργάνωση της Γάζας να ετοιμάσει την αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στον Νότο και να πυροδοτήσει τον πόλεμο που εξελίσσεται πλέον σε πολλά μέτωπα, από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη.
Μετά από έναν χρόνο πολέμου δεκάδες όμηροι παραμένουν στη Γάζα και έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα ενώ το Ισραήλ αντιμετωπίζει μεγαλύτερες απειλές παρά την εξόντωση των αρχηγών των δύο οργανώσεων, δεκάδων ηγετικών στελεχών και χιλιάδων μαχητών τους, λένε οι επικριτές.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών
Εχοντας ισοπεδώσει εντελώς τη Γάζα, σκοτώνοντας 42.000 Παλαιστινίους και ισοπεδώνοντας σταδιακά τον νότιο Λίβανο, ο Νετανιάχου ετοιμάζεται για ένα συνολικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το καθεστώς της Τεχεράνης. Αγνωστο παραμένει σε ποιον βαθμό θα εισακουστούν από το Τελ Αβίβ οι παραινέσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να μη βομβαρδιστούν οι πυρηνικές και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Οι στόχοι έχουν επιλεγεί, αναφέρουν ισραηλινές πηγές αποφεύγοντας να τους προσδιορίσουν.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επιτίθεται με έντονο ύφος στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζητεί να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, καταγγέλλει τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των Κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο και εξακολουθεί να προωθεί ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στην ετοιμόρροπη χώρα. Οταν ο Μακρόν υπενθύμισε πως το Ισραήλ δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ, ο Νετανιάχου απάντησε πως το Ισραήλ υπάρχει χάρις στις θυσίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος στο οποίο συνέπραξε η κυβέρνηση του Βισύ (και οι δύο «ξέχασαν» πάντως πως το Ισραήλ απέκτησε πυρηνικά όπλα χάρις στη βοήθεια της Γαλλίας).
Σε αυτή τη συγκυρία οι ΗΠΑ επέλεξαν να πλήξουν τις υπόγειες εγκαταστάσεις των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι στην Υεμένη με διατρητικές βόμβες μεγάλης ισχύος, τις οποίες έριξαν τα «αόρατα» βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-2 εκτελώντας πτήσεις απευθείας από την Αμερική.
Αμεσος στόχος ήταν το πυραυλικό οπλοστάσιο και οι άλλες υποδομές των Χούθι, που επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μπλοκάροντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Ηταν επίσης ένα σαφές μήνυμα της Ουάσιγκτον προς το καθεστώς της Τεχεράνης πως ο χρόνος τελειώνει και ότι κινδυνεύει να έχει την ίδια τύχη με τους Χούθι.
Η πίεση στο Ιράν ίσως άρχισε να αποδίδει καρπούς καθώς ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Μοχάμαντ Γκαλιμπάφ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει με τη Γαλλία την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει την αποχώρηση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ από τη μεθόριο του Λιβάνου με το Ισραήλ. Είναι πιθανό η Τεχεράνη να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, όμως το ρολόι μετρά αντίστροφα.