Aν η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα γράψει ασφαλώς Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και επιπροσθέτως μεικτής καταγωγής, ασιατικής-ινδικής από τη μητέρα της και τζαμαϊκανής από τον πατέρα της.
Ενδεχόμενη νίκη της Χάρις θα έχει ως επακόλουθο μια ακόμη ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της, Τιμ Γουόλς, θα την ακολουθήσει στον Λευκό Οίκο, αποχωρώντας από το αξίωμα του κυβερνήτη της Μινεσότα. Και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο αξίωμα θα τον διαδεχτεί η αναπληρώτρια κυβερνήτης, Πέγκι Φλάναγκαν. Και μπορεί μεν το όνομά της να ηχεί ιρλανδικό, όμως η Φλάναγκαν είναι Ινδιάνα της Αμερικής, της φυλής των Οτζίμπουε (έχει ωστόσο και ιρλανδικές ρίζες). Για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία μια γυναίκα αυτόχθων θα γίνει κυβερνήτης Πολιτείας.
Από τη θέση της αναπληρώτριας κυβερνήτη η 44χρονη Φλάναγκαν είναι ήδη η Ινδιάνα της Αμερικής με το υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα στην Ιστορία, στο οποίο ανήλθε το 2019, όταν εξελέγη κυβερνήτης της Μινεσότα ο Τιμ Γουόλς, ο οποίος την επέλεξε ως υποψήφια αναπληρώτριά του, ενώ το ίδιο «δίδυμο» επανεξελέγη το 2022.
Από νωρίς στα κοινά
Απόφοιτος του τμήματος Παιδοψυχολογίας και Ιστορίας των Αυτοχθόνων της Αμερικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, η Φλάναγκαν ενεπλάκη από νωρίς με τα κοινά, ασχολούμενη κυρίως με τη προστασία των δικαιωμάτων των Ινδιάνων αλλά και των παιδιών. Ο πατέρας της, ο Μανιπένι Φλάναγκαν, υπήρξε γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Ινδιάνων και δριμύς επικριτής διαδοχικών αμερικανικών κυβερνήσεων.
Η κόρη του ωστόσο επέλεξε να αλλάξει το σύστημα «εκ των ένδον» και το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Οι Ινδιάνοι αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% των κατοίκων της Μινεσότα, υπήρξαν περιθωριοποιημένοι επί δεκαετίες και η αναπληρώτρια κυβερνήτης της Πολιτείας ενίσχυσε σημαντικά τη φωνή τους. Χάρη στη Φλάναγκαν, τον Ιούνιο ιδρύθηκε ειδική διεύθυνση στο αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας για το εμπόριο προϊόντων που παράγουν αποκλειστικώς οι Ινδιάνοι.
Δική της πρωτοβουλία ήταν επίσης η ίδρυση, το 2021, διά νόμου, μιας task force για τη διερεύνηση υποθέσεων όπου Αμερικανίδες ινδιάνικης καταγωγής είναι αγνοούμενες ή έχουν δολοφονηθεί. «Συχνά οι Ινδιάνες είναι αόρατες η αναλώσιμες. Αυτό πρέπει να αλλάξει» έχει πει.
Η Φλάναγκαν δεν εστιάζει ωστόσο μόνον στην εκπροσώπηση των πολιτών της φυλής της. Δικής της έμπνευσης ήταν η παροχή δωρεάν γευμάτων στα σχολεία της Μινεσότα, το 2019, ένα μέτρο για το οποίο ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλς έλαβε εύσημα και από πολλούς Ρεπουμπλικανούς.
Πρώτη εκλογή το 2015
Η Φλάναγκαν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της πολιτειακής βουλής στη Μινεσότα το 2015. Την επόμενη χρονιά εκπροσώπησε την πολιτεία στο συνέδριο των Δημοκρατικών όπου η Χίλαρι Κλίντον έλαβε το χρίσμα της υποψήφιας προέδρου απέναντι στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.
Σε εκείνο το συνέδριο η Φλάναγκαν έβαλλε ευθέως κατά του Τραμπ, ο οποίος είχε ειρωνευτεί τη γερουσιαστή των Δημοκρατικών της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν και υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα αποκαλώντας την υποτιμητικά «Ποκαχόντας» όταν η πολιτικός είχε ισχυριστεί ότι η καταγωγή της ήταν κατά ένα μέρος ινδιάνικη.
(Η Ποκαχόντας ήταν κόρη αρχηγού των Ινδιάνων Παουατάν της Αμερικής, η οποία απήχθη από βρετανούς εποίκους το 1613, αναγκάστηκε να ασπαστεί τον χριστιανισμό, παντρεύτηκε τον Βρετανό Τζον Ρολφ, ιδιοκτήτη φυτείας καπνού στη Βιρτζίνια, και πέθανε το 1617, σε ηλικία μόλις 21 ετών στην Αγγλία.)
Η Φλάναγκαν είχε δηλώσει τότε ότι παρά τα όσα συνέβησαν στους Ινδιάνους της Αμερικής και παρά τα όσα λέει ο Τραμπ, «είμαστε ακόμη εδώ».
Στις εκλογές του 2020 οι Αμερικανοί ινδιάνικης καταγωγής της Μινεσότα συνέβαλαν στη νίκη του Δημοκρατικού Μπάιντεν έναντι του Τραμπ. Εκείνη την ίδια χρονιά, όταν η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του τότε προέδρου και εκ των στενότερων συνεργατών του, επισκέφθηκε τη Μινεσότα για τα εγκαίνια της υπηρεσίας που στεγάζει την task force η οποία διερευνά τις υποθέσεις ινδιάνων γυναικών που αγνοούνται ή έχουν δολοφονηθεί, η Φλάναγκαν κατακεραύνωσε τον τότε πρόεδρο.
«Ο Τραμπ έχτισε ολόκληρη καριέρα διαφημίζοντας και επαινώντας συμπεριφορές που επικροτούν τη βία εναντίον των γυναικών».
Η στήριξη στη Χάρις
Ιδιαιτέρως μαχητική, η Φλάναγκαν ήταν η πρώτη πολιτικός που μετά την ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα οργάνωσε συγκέντρωση Αμερικανών ινδιάνικης καταγωγής υπέρ της νέας υποψηφίου των Δημοκρατικών, της Κάμαλα Χάρις, στο Φοίνιξ της Αριζόνα.
«Η Αριζόνα μπορεί να κρίνει τις εκλογές» έγραψε σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα (η Αριζόνα είναι πράγματι μία από τι αμφίρροπες Πολιτείες που θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών), «…όμως είναι σίγουρο ότι η ψήφος των Ινδιάνων θα κρίνει το αποτέλεσμα στην Αριζόνα».
Η αναπληρώτρια κυβερνήτης της Μινεσότα είναι πεπεισμένη ότι οι Αμερικανοί ινδιάνικης καταγωγής θα κάνουν τη διαφορά στις επερχόμενες εκλογές. «Είμαστε στρατηγικά μοιρασμένοι σε αμφίρροπες Πολιτείες, σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ και ξέρω ότι όπου εμείς οι Ινδιάνοι ψηφίζουμε, κερδίζει ο υποψήφιος που υποστηρίζουμε».