Μέχρι πριν από μερικούς μήνες η Σίκμα Μπρέσλερ, δόκτωρ Φυσικής, προσηλωμένη στην έρευνα στο εργαστήριό της, κοντά στο Τελ Αβίβ, και στο CERN, το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στη Γενεύη, είχε αφιερώσει τη ζωή της στην επιστήμη και την ανατροφή των πέντε κοριτσιών της. Εδώ και μερικούς μήνες ωστόσο έχει δοθεί σε έναν «ιερό» σκοπό: να εμποδίσει την πιο αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση που έχει ποτέ προωθήσει κυβέρνηση στο Ισραήλ, εν προκειμένω, η υπερσυντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η μεταρρύθμιση παραχωρεί στην Κνεσέτ (ισραηλινή βουλή) τη δυνατότητα να ακυρώνει τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μπορεί να καθορίζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης που θεωρούνται μείζονος σημασίας. Εξ αυτής της αφορμής η Σίκμα Μπρέσλερ, 42 ετών, έχει εξελιχθεί σε αναγνωρίσιμο πρόσωπο και σύμβολο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συνταράσσουν για περισσότερες από 31 εβδομάδες το Ισραήλ και αποτελούν τη μεγαλύτερη εσωτερική πολιτική κρίση της χώρας από την ίδρυσή της, το 1948.
«Θέλουμε να σώσουμε τη δημοκρατία»
Για τους συμπατριώτες της η δυναμική και ασταμάτητη παρουσία της Μπρέσλερ στους δρόμους, οι πύρινες ομιλίες της στις διαδηλώσεις, οι αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πηγή έμπνευσης, ελπίδα και κινητήριο δύναμη. Η παρουσία της έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριου και διεθνούς Τύπου. Σε κάθε της συνέντευξη το πρόσωπό της φωτίζεται όταν περιγράφει τη δουλειά της στο εργαστήριο το οποίο διευθύνει στο Ινστιτούτο Weizmann, στο Ρεχοβότ, νότια του Τελ Αβίβ, αλλά και όταν μιλάει για την ανατροφή των παιδιών της. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν τρέφει καμία πολιτική ή άλλου είδους φιλοδοξία: «Φεύγω από το εργαστήριο για να πάω στη διαδήλωση γιατί θέλουμε να σώσουμε τη δημοκρατία» λέει στην εφημερίδα «La Repubblica». Ζητούμενο, πιστεύει, είναι το Ισραήλ να μη μετατραπεί σε καθεστώς όπου το κράτος δικαίου είναι προβληματικό, ακόμη χειρότερα, σε μια χώρα που προσομοιάζει σε απολυταρχίες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία ή η Τουρκία.
Για τις απόψεις της ο πόλεμος που δέχεται η Μπρέσλερ είναι ολομέτωπος. Τον περασμένο Μάρτιο, όταν συνελήφθη επειδή ενθάρρυνε διαδηλωτές να κλείσουν εις ένδειξιν διαμαρτυρίας έναν αυτοκινητόδρομο, εξέχοντα μέλη του δεξιού κόμματος Λικούντ, του ισραηλινού πρωθυπουργού, τη χαρακτήρισαν «παράγοντα που σπέρνει το χάος», μια «γυναίκα που απολαμβάνει μια παραληρηματική φήμη βασισμένη στα ψέματα».
Δίνει το «παρών» σε κάθε συγκέντρωση
Τίποτα ωστόσο δεν την πτοεί. Συνεχίζει με το ίδιο πάθος τον αγώνα της, δίνει το «παρών» σε κάθε συγκέντρωση, είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τις μεγαλειώδεις μαζικές διαμαρτυρίες που συνεχίζονται. Στο πλευρό της άλλωστε έχει σχεδόν όλο το φάσμα της κοινωνίας, από πολιτικούς αντιπάλους του ισραηλινού πρωθυπουργού, πρώην ανώτατους αξιωματούχους του στρατού, στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του Ισραήλ, πρώην ανώτατους δικαστές, εξέχουσες νομικές προσωπικότητες και επιχειρηματίες.
Το Ισραήλ βρίσκεται σε «ένα ιστορικό σταυροδρόμι» αναφέρει σε κάθε της συνέντευξη, γεγονός το οποίο πιστεύει ότι αποτελεί και μοναδική ευκαιρία να «οικοδομήσουμε μια νέα ισχυρότερη και καλύτερη δημοκρατία για το καλό όλων των ανθρώπων». Στην αντίθετη περίπτωση θεωρεί ότι η χώρα της «θα διολισθήσει σε ένα πολύ σκοτεινό, ακραίο και ρατσιστικό μονοπάτι».
Υπό την ασφυκτική πίεση της κοινωνικής αναταραχής, της πόλωσης στη Δικαιοσύνη, του φόβου ενδεχόμενης συνταγματικής κρίσης, των αγορών οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζουν τη χώρα με σκεπτικισμό αλλά και της ανταρσίας στον στρατό, ο Νετανιάχου έκανε ένα βήμα πίσω.
«Υποχωρήσεις» Νετανιάχου
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη Κυριακή είπε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Υποσχέθηκε ότι δεν θα επιδιώξει να περάσει τη μεταρρύθμιση όπως την είχε αρχικά σχεδιάσει στο σύνολό της, αλλά θα επικεντρωθεί μόνο στο κομμάτι το οποίο αφορά την αλλαγή της σύνθεσης της επιτροπής η οποία επιλέγει τους δικαστές. Οσο για τα υπόλοιπα τμήματα της μεταρρύθμισης, δεσμεύτηκε ότι θα τα εγκαταλείψει.
Ο 73χρονος πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν ήθελε να φτάσει η κατάσταση στα άκρα, δηλαδή «είτε να προκύψει το πιο ακτιβιστικό δικαστήριο στον πλανήτη είτε ένα νομοθετικό σώμα που να μπορεί απλά να αποκλείσει κάθε απόφαση που θα λάβει το δικαστήριο». Τόνισε ότι θα «πρέπει να υπάρχει ισορροπία την οποία επιχειρούμε να ανακτήσουμε» και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όταν δηλαδή θα επαναλειτουργήσει η Κνεσέτ μετά τη διακοπή των εργασιών της για το θέρος.
Ωστόσο η ισραηλινή αντιπολίτευση απορρίπτει οποιονδήποτε διάλογο με την κυβέρνηση, σε περίπτωση που οι επίμαχες διατάξεις παραμείνουν και θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση πλήττει τον πυρήνα της ίδιας της δημοκρατίας.
Η ατζέντα των υπερορθόδοξων
Επικριτές του Νετανιάχου υπογραμμίζουν ότι η αμφιλεγόμενη νομοθεσία θα διευκολύνει την κυβέρνηση να επιβάλει την ατζέντα των υπερορθόδοξων Εβραίων, οι οποίοι μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, στη δημόσια ζωή, όπως για παράδειγμα να αναγκάσει τα καταστήματα να κλείνουν τα Σάββατα ή να επιβάλει τον διαχωρισμό των φύλων σε δημόσιους χώρους. Αλλοι τονίζουν ότι ο νόμος αυτός θα διευκολύνει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς που εκκρεμούν εναντίον τους. Και φυσικά διευκολύνεται ο ίδιος ο Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος για υποθέσεις δωροδοκίας και απάτης, ισχυρισμό που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.
«Ως μέλος ενός τεράστιου διεθνούς οργανισμού (CERN) συνομιλώ με πολλούς ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι δεν έχουν επίγνωση των δραματικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες στο Ισραήλ» αναφέρει η Μπρέσλερ στην εφημερίδα «Times of Israel», τονίζοντας ότι οι συμπατριώτες της βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πραγματικό πραξικόπημα: «Αν δεν είμαστε σε θέση να το σταματήσουμε, σε λίγες εβδομάδες ίσως το Ισραήλ να μην είναι πλέον μια δημοκρατία […] και θα χρειαστούν δεκαετίες ολόκληρες ώστε η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα».