ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Πώς ερμηνεύετε το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματός σας; Τι οδήγησε στην αύξηση ή μείωση του ποσοστού που είχε λάβει στις προηγούμενες εκλογές;

ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχηματισμού μόλις αναλάβει καθήκοντα;

ΤΟΜΑΣ ΡΑΧΕΛ: «Ο γερμανικός λαός επιθυμεί μια πολιτική αλλαγή»

1 Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση CDU/CSU σημείωσε σημαντικά κέρδη (4,4%) στις ομοσπονδιακές εκλογές, επιτυγχάνοντας ποσοστό 28,6% και καταλαμβάνοντας 208 έδρες. Το ποσοστό μας συνιστά, με άλλα λόγια, πρώτα και κύρια, μια ξεκάθαρη εκλογική νίκη. Αυτό δείχνει ότι η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση κατόρθωσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος προς αυτήν κατά την αναμέτρηση της 23ης Φεβρουαρίου και οι Χριστιανοδημοκράτες πλέον είναι μακράν η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Είναι σαφές ότι ο λαός στη Γερμανία επιθυμεί μια πολιτική αλλαγή. Για αυτό τον λόγο έδωσε στους Χριστιανοδημοκράτες μια σαφή εντολή να κυβερνήσουν.

2: Η σαφής εντολή του εκλογικού σώματος θα έχει ως αποτέλεσμα στις επερχόμενες συζητήσεις ο νέος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς να πιέσει για μια αλλαγή, κατ’ αρχάς στη μεταναστευτική πολιτική και στην οικονομική πολιτική και, συγχρόνως, στην πολιτική ασφάλειας. Προτάσσει αυτούς τους τομείς και σε αυτούς αναμένεται να δούμε αλλαγές. Για να προωθήσει αυτές τις πολιτικές δεν έχει μόνο την υποστήριξη όλων των Χριστιανοδημοκρατών. Υποστηρίζεται και από το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού εκλογικού σώματος. Ταυτόχρονα θα χρειαστεί ως κόμμα, υπό τον κ. Μερτς, εμείς οι Χριστιανοδημοκράτες να δομήσουμε και γέφυρες. Το δημοκρατικό Κέντρο πλέον φέρει τη μεγάλη ευθύνη να οδηγήσουμε από κοινού μαζί του τη Γερμανία έξω από τη σημερινή κρίση».

Βουλευτής των Χριστιανο-δημοκρατών (CDU) από το 1994, εκπροσωπώντας το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, και πρώην μέλος κυβέρνησης της Ανγκελα Μέρκελ

ΚΑΤΑΡΙΝΑ ΜΠΑΡΛΕΪ: «Ο κόσμος ζητεί λύσεις, δεν θέλει άλλη πόλωση»

1: Η απάντηση για την ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερμανία βρίσκεται σε μια λέξη: Σοσιαλδημοκρατία. Σοσιαλδημοκρατία τι σημαίνει; Αλληλεγγύη και κοινότητα. Αυτή τη στιγμή, ενώ παρακολουθούμε διεθνώς τον εγωισμό να αυξάνεται σε ατομικό επίπεδο και τον εθνικισμό να κερδίζει έδαφος σε κρατικό επίπεδο, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία αντανακλά αυτή την τάση και αυτό το αίτημα. Αποτελώντας πρόκληση για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τόσο τον εγωισμό – ατομικισμό όσο και τον εθνικισμό με ισχυρές και αξιόπιστες λύσεις, που συσπειρώνουν σε συλλογικότητες τους πολίτες αντί να τους πολώνουν και να τους απομακρύνουν. Αυτή ήταν και η εντολή των γερμανών ψηφοφόρων την περασμένη Κυριακή. Εξ ου και στη Βουλή εισήλθαν ξανά και οι Σοσιαλδημοκράτες (σ.σ.: με ποσοστό 16,4%, αλλά απώλειες 9,3%).

2: Κυρίαρχη προτεραιότητα της νέας συγκυβέρνησης που θα σχηματιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα πρέπει να αποτελέσει η οικονομική σταθερότητα της χώρας. Μέγιστο ζητούμενο, και εκ των προτεραιοτήτων, είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και, στην εξωτερική πολιτική, η επίτευξη μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης. Ο κόσμος ζητεί λύσεις, δεν θέλει άλλη πόλωση. Η αντιμετώπιση των ανησυχιών της γερμανικής κοινωνίας πρέπει να γίνει από τους κυβερνώντες με αξιοπιστία και δράση. Το δίπολο αξιοπιστία – δράση, κατά τη γνώμη μου, θα αποτελέσει το κλειδί της διακυβέρνησης στη χώρα από τώρα και στο εξής».

Ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Kόμματος (SPD), πρώην ομοσπονδιακή υπουργός Δικαιοσύνης (2018-2019) και υπουργός Εργασίας (2017-2018).

ΣΕΡΓΚΕΪ ΛΑΓΚΟΝΤΙΝΣΚΙ: «Η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί πολύ γρήγορα»

1: Το ποσοστό των Πρασίνων (11,6%) ήταν πιο σταθερό (πτώση 3,1%) από όσο των άλλων δύο εταίρων του απελθόντος κυβερνητικού συνασπισμού, όπου ο ένας (Σοσιαλδημοκράτες) συρρικνώθηκε και ο άλλος (Ελεύθεροι Δημοκράτες) εξαφανίστηκε από την Μπούντεσταγκ. Και αυτό ενώ επιζούν διαχρονικά οι παραδοσιακές συμπληγάδες των Πρασίνων. Οποτε κινούνται προς το Κέντρο χάνουν από τα αριστερά και όταν κλίνουν προς Αριστερά χάνουν το Κέντρο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγορηθήκαμε συγχρόνως και για τα δύο. Αλλά αντέξαμε. Το ποσοστό μας ήταν ένα μείγμα δύο παραγόντων: ο πολιτιστικός πόλεμος κατά των Πρασίνων από Φιλελεύθερους και Συντηρητικούς από τη μια πλευρά και οι απογοητευμένοι της αριστερής πτέρυγας από την άλλη – γιατί όποιος αναλαμβάνει την εκτελεστική ευθύνη σε περιόδους κρίσης δεν μπορεί παρά να απογοητεύσει.

2: Η άμυνα, η καινοτομία, η οικονομία πρέπει να είναι στο επίκεντρο της νέας κυβέρνησης. Ολα αυτά μέσα από μια φιλοευρωπαϊκή και όχι εθνικιστική στάση. Φυσικά, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα υγείας και εκπαίδευσης. Ολα αυτά δεν είναι δυνατά χωρίς νέα χρηματοδότηση. Επομένως, η προσπάθεια μεταρρύθμισης του φρένου του χρέους και η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων πρέπει να είναι η προτεραιότητα στα τεχνικά ζητήματα. Υπάρχει μόνο μία βιώσιμη επιλογή και δεν έχει νόημα να χορεύουμε γύρω από αυτήν ενώ ο κόσμος βρίσκεται σε κρίση. Ας ελπίσουμε ότι οι συμφωνίες συνασπισμού θα κλείσουν σύντομα και θα έχουμε κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα. Η κυβέρνηση πρέπει να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό».  Ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

ΚΛΑΡΑ ΜΠΙΝΓΚΕΡ: «Υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα αναπάντητα»

1: Το Κόμμα της Αριστεράς είχε μεγάλη επιτυχία και εκτόξευση του ποσοστού του κατά 3,9% (φτάνοντας το 8,8%), επειδή εστίασε στις τρεις ανησυχίες του ευρύτερου εκλογικού σώματος: αύξηση των τιμών, στάσιμους μισθούς, έλλειψη προσιτών κατοικιών. Ακούσαμε τον κόσμο και υποστηρίξαμε ένα πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου, μείωσης των ενοικίων και μαζικών επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές. Ημασταν επίσης το μόνο κόμμα που κράτησε αποφασιστική και αξιόπιστη στάση ενάντια στη στροφή προς τα δεξιά, όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Ενώ οι επικεφαλής των υπόλοιπων κομμάτων ζήτησαν ομόφωνα μεγαλύτερο κλείσιμο των συνόρων και ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών, κ. Μερτς, έκανε ανοιχτά μια συμφωνία με την ακροδεξιά AfD, πιέζοντας δεξιότερα την πολιτική ασύλου, ως κόμμα σταθήκαμε στο πλευρό των ανθρώπων που θέλουν να επιζήσουν προερχόμενοι από πολέμους και αλλού.

2: Υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις από τη νέα συγκυβέρνηση. Πώς θα σταματήσει η κλιματική αλλαγή; Πώς θα τερματίσουμε τους πολέμους με διπλωματικό τρόπο; Τι θα κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την άνοδο των φασιστικών κομμάτων; Ωστόσο, δεν περιμένω από τον νέο κυβερνητικό σχηματισμό, να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις. Αντίθετα, αναμένω περαιτέρω δραστικές επιθέσεις στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, κοινωνικές περικοπές και συνέχιση των γιγαντιαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουμε από το λεγόμενο Zeitenwende (σημείο καμπής) πριν από δύο χρόνια. Ολα αυτά θα μετατοπίσουν την πολιτική και την κοινωνία πιο δεξιά, ωφελώντας την AfD που ήδη δυναμώνει». Βουλευτής Die Linke.