Παραμονές της πρώτης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και κατήγγειλε τον οργανισμό ως «οίκο του σκότους».

Επιχειρώντας να αντιστρέψει το «κατηγορώ» της διεθνούς κοινότητας για το μακελειό των αμάχων στη Γάζα, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η ΓΣ είναι ένας «βάλτος αντισημιτισμού» που έχει εκδώσει υπερδιπλάσια καταδικαστικά ψηφίσματα για το Ισραήλ (174) από όσα για όλες τις άλλες χώρες μαζί (73) μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Ο αρχηγός της Μοσάντ συμμετέχει σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων σήμερα στο Κατάρ και την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να εγκριθεί από την ισραηλινή Βουλή νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει τη λειτουργία της UNRWA στα κατεχόμενα, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για «καταστροφικές συνέπειες».

Στoν ακήρυχτο πόλεμο προς τον ΟΗΕ προστέθηκε η πρωτοφανής πρόσφατη απαγόρευση εισόδου στο Ισραήλ του ΓΓ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε persona non grata, υποστηρίζοντας ότι «δεν καταδίκασε ρητά» την ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Ανεξαρτησία με αίμα

Η σχέση του Ισραήλ με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ήταν εξαρχής ταραχώδης, από την ανακήρυξη του εβραϊκού κράτους τον Μάιο του 1948, μετά την απόρριψη από τους Αραβες του διεθνούς σχεδίου διχοτόμησης της Παλαιστίνης και την πολυμέτωπη επίθεση με την οποία επιχείρησαν να «πνίξουν» στα σπάργανα το εβραϊκό κράτος.

Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1948, εν μέσω εκεχειρίας, η σιωνιστική παραστρατιωτική οργάνωση Λέχι δολοφόνησε στην Ιερουσαλήμ τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Φόλκε Μπερναντότ, υποστηρίζοντας ότι ο σουηδός κόμης – ο οποίος είχε οριστεί ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας – προωθούσε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που προέβλεπε μεγάλες παραχωρήσεις προς τους Αραβες και δήθεν επρόκειτο να αποδεχθεί ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, πρώτος πρωθυπουργός και «πατέρας» του εβραϊκού κράτους.

Η οργάνωση κηρύχθηκε τρομοκρατική και διαλύθηκε από τις Αρχές του Ισραήλ που συνέλαβαν εκατοντάδες μέλη της, όμως ουδείς τιμωρήθηκε για τη δολοφονία του μεσολαβητή του ΟΗΕ. Ενα από τα μέλη της «τρόικας» της Λέχι, που διέταξε τη δολοφονία του Μπερναντότ, ήταν ο Γιτζάκ Σαμίρ, ο οποίος αναδείχθηκε δυο φορές πρωθυπουργός του Ισραήλ (επί πρωθυπουργίας του ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα το 1987, ενώ τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος Λικούντ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου).

Εναν χρόνο μετά τη δολοφονία του σουηδού μεσολαβητή, ιδρύθηκε με απόφαση της ΓΣ του ΟΗΕ η UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) με αποστολή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας στους παλαιστίνιους πρόσφυγες «εν αναμονή μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την κατάστασή τους». Περίπου 6 εκατομμύρια παλαιστίνιοι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους είναι καταγεγραμμένοι στα μητρώα της UNRWA, η οποία παρέχει εκπαίδευση, υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες σε δεκάδες καταυλισμούς στα κατεχόμενα και σε γειτονικές χώρες (Λίβανος, Ιορδανία, Συρία).

Η UNRWA αποτελεί τον εγγυητή του διεθνούς καθεστώτος των παλαιστινίων προσφύγων και ένα μόνιμο αγκάθι στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς τα στελέχη της με σωρεία εκθέσεων καταγγέλλουν τις ισραηλινές αρχές για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εποικισμό των κατεχομένων κ.ά. Το Ισραήλ κατηγορεί κατώτερα στελέχη της υπηρεσίας για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και διευθυντικά στελέχη για τη διάδοση παλαιστινιακής προπαγάνδας. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, αναμένεται να ψηφιστεί στην ισραηλινή Βουλή σχέδιο νόμου που θα απαγορεύσει τη λειτουργία της UNRWA.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στην ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε.

Η ιταλίδα ακαδημαϊκός σημείωσε ότι το Ισραήλ ακολουθεί την ίδια πρακτική από το 2008, ενώ έκανε λόγο για απόπειρα αποπροσανατολισμού από τις θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα. Εναν μήνα αργότερα η Αλμπανέζε παρουσίασε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την έκθεσή της με τίτλο «Ανατομία μιας Γενοκτονίας», ζητώντας την επιβολή εμπάργκο όπλων και άλλων κυρώσεων στο Ισραήλ.

Το ισραηλινό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο θεωρεί ότι οι πλειοψηφίες στον ΟΗΕ και στα όργανά του διαμορφώνονται από χώρες που μεροληπτούν σε βάρος του. Η άποψη είναι διαδεδομένη στην ισραηλινή κοινωνία όπου χρησιμοποιείται για τον ΟΗΕ ο υποτιμητικός όρος Ουμ-Σμουμ (Um-Shmum), η πατρότητα του οποίου αποδίδεται στον Μπεν Γκουριόν. Το «Ουμ» αντιστοιχεί στα αρχικά του οργανισμού (UN) και το «Σμ» αποτελεί ειρωνικό πρόθεμα στα γίντις. «Το Ισραήλ δημιουργήθηκε χάρη στη γενναιότητα των Εβραίων, όχι από κάποιο Ουμ-Σμουμ ψήφισμα» είπε ο Μπεν Γκουριόν το 1955 απαντώντας στις επιφυλάξεις για μια εισβολή στην τότε αιγυπτιακή Γάζα ώστε να μπει τέλος στις επιθέσεις των ανταρτών φενταγίν εναντίον του Ισραήλ. Στο ίδιο πνεύμα, χωρίς τον απαξιωτικό όρο, ήταν η πρόσφατη απάντηση του Νετανιάχου στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όταν εκείνος υπενθύμισε πως το Ισραήλ που χτύπησε θέσεις των Κυανοκράνων στον Λίβανο δημιουργήθηκε με αποφάσεις του ΟΗΕ.

«Ανθρωπιστικές φυσαλίδες»

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Yedioth Ahronoth», στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου βρίσκεται ένα σχέδιο για την ανάθεση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βόρεια Γάζα στην ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Global Delivery Company, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, ανήκει σε αμερικανοεβραίους επιχειρηματίες, ενώ έχει ιστορικό δράσεων στο Αφγανιστάν, στη Συρία και στην Ουκρανία.

Το σχέδιο προβλέπει την εκκαθάριση «θυλάκων τρομοκρατίας», την ανέγερση τειχών και τη μετατροπή γειτονιών σε «ανθρωπιστικές φυσαλίδες» όπου οι κάτοικοι θα ελέγχονται βάσει βιομετρικών στοιχείων προκειμένου να μετακινούνται και να παραλαμβάνουν τη βοήθεια, χωρίς την παρέμβαση μελών της Χαμάς. Την ασφάλεια των εφοδιοπομπών θα αναλάβουν υπάλληλοι της GDC, εμπειροπόλεμοι των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς και κούρδοι βετεράνοι μαχητές. «Είμαστε σαν την Uber σε εμπόλεμες ζώνες» αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της.

Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, η εταιρεία θα μπορούσε να αρχίσει την προσφορά υπηρεσιών σε έναν μήνα και να υψώνει τείχη γύρω από τις παλαιστινιακές γειτονιές στη Βόρεια Γάζα 48 ώρες μετά την «εκκαθάρισή τους από τρομοκράτες». Στο σχέδιο, που έχει παρουσιαστεί στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμπλέκονται ισραηλινοί στρατηγοί εν αποστρατεία. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το εγχείρημα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις ΗΠΑ.