Η δυναμική επιστροφή του… κόκκινου δράκου

Σύμφωνα με το επίσημο περιοδικό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία 13 μέρες νωρίτερα από ό,τι πίστευε η διεθνής κοινότητα μέχρι πρότινος και πως οι Αρχές δεν προετοίμασαν ως όφειλαν τον πληθυσμό για αυτό που θα ακολουθούσε.

Η χώρα του έγινε το «ground zero» της πανδημίας και όπως σχολίαζαν παρατηρητές η αρχική αδυναμία της επαρχίας Γουχάν να αναχαιτίσει τον ιό θα μπορούσε να γίνει το «Τσερνόμπιλ» της Κίνας. Μια κρίση ικανή ακόμη και να σείσει τα θεμέλια του καθεστώτος.  

Εχει ήδη περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε. Η ζοφερή εικόνα έδωσε τη θέση της σε ένα αίσθημα ευφορίας. Ο κινέζος πρόεδρος κατάφερε να περιορίσει τον κορωνοϊό, να φέρει πίσω τη χώρα στους κανονικούς της ρυθμούς και να θέσει την οικονομία σε ανάπτυξη, αντίθετα με άλλες μεγάλες οικονομίες (πρωτίστως τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας) που βρίσκονται σε ύφεση.   

Το καθεστώς άντεξε τους κραδασμούς, συνέχισε να ενισχύει τη στρατιωτική του θέση στη Νότια Σινική Θάλασσα και όπου κρίθηκε αναγκαίο εδραίωσε την κυριαρχία του, αντιμετωπίζοντας με αυταρχισμό και σιδηρά πυγμή τους κινδύνους στον ορίζοντα, από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν έως τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων στην αυτόνομη επαρχία της Σιντζιάνγκ στη Βορειοδυτική Κίνα.

Ωστόσο όλες οι απειλές μπήκαν σε δεύτερο πλάνο για τον κινέζο ηγέτη καθώς η αμερικανοσινική ένταση έφθασε σε ψυχροπολεμικά επίπεδα την περασμένη άνοιξη. Τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ στράφηκε εναντίον της χώρας, υιοθετώντας την ιδέα ότι ο κορωνοϊός γεννήθηκε σκοπίμως στην Κίνα και προσθέτοντας μια νέα ψηφίδα στην αντιπαράθεση του εμπορικού πολέμου και των εκατέρωθεν κυρώσεων.

Το καλοκαίρι του 2021 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Ο Σι γνωρίζει ότι η χρονιά διαγράφεται με φωτεινά χρώματα για την πατρίδα του, όμως φαίνεται να εγκαταλείπει οριστικά την αλλοτινή πολιτική χαμηλών τόνων, ενώπιον αυτής της καχυποψίας που εδραιώθηκε όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και αλλού.

Αναλυτές προβλέπουν ότι θα πάρει θαρραλέες αποφάσεις, θα βγει δυναμικά και με αυτοπεποίθηση προς τα έξω, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα ως μια ανερχόμενη υπερδύναμη. Ζητούμενο φυσικά και μεγάλο στοίχημα παραμένει αν η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον διατηρήσει μια επιθετική στάση έναντι της Κίνας με βασικό σημείο την τεχνολογική της βιομηχανία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.