Η δολοφονία που «αφύπνισε» τους Αμερικανούς

Το όνομα ενός ασήμαντου θύματος της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, ενός από τα δεκάδες κάθε χρόνο, έγινε παγκοσμίως γνωστό και ανέδειξε το Black Lives Matter ως το κορυφαίο κίνημα του 2020. Ολα αυτά συνέβησαν επειδή η 17χρονη Νταρνέλα Φρέιζιερ, που περνούσε από το σημείο της Μινεάπολης όπου αστυνομικοί είχαν ακινητοποιήσει τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ, έβγαλε το κινητό της και τον τράβηξε σε βίντεο την ώρα που ξεψυχούσε από ασφυξία, φωνάζοντας «I can’t breathe» (Δεν μπορώ να αναπνεύσω), ενώ ένας αστυνομικός τον πατούσε με το γόνατο στον σβέρκο.  

Εντός λίγων ωρών το βίντεο έγινε viral. Οι βίαιες ταραχές που ξέσπασαν στη Μινεάπολη εξαπλώθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ και μετατράπηκαν σε εθνική κρίση. Οι διαδηλωτές, μαύροι και λευκοί, φώναζαν συνθήματα του Black Lives Matter (BLM) και σε αρκετές περιπτώσεις συγκρούστηκαν με ακροδεξιούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ.  

Το 2020 ονομάστηκε χρονιά της Μεγάλης Αφύπνισης (Great Awakening) για τα δικαιώματα των μαύρων. Αν και οι μαύροι γίνονται εδώ και δεκαετίες συστηματικά και δυσανάλογα θύματα της βίας των αστυνομικών, πολλοί στις ΗΠΑ αρνούνται την ύπαρξη συστημικού ρατσισμού. Μετά τη δολοφονία του Φλόιντ, υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα αλλάξει. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτούνται εκτεταμένες αλλαγές, από το δικαστικό σύστημα έως τη νοοτροπία.   

Το BLM αναζητεί έναν «Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ», κάποιον που θα πείσει τα πλήθη να ξεσηκωθούν αλλά θα έχει και την αποδοχή ανάμεσα στους λευκούς που δεν είχε ποτέ ο αυθεντικός Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην εποχή του. Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι λευκοί στις ΗΠΑ αρνούνταν ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις κατά των μαύρων αποτελούσαν πρόβλημα. Αυτό άλλαξε μετά τη δολοφονία του Φλόιντ.

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μόνμουθ βρήκε ότι το 71% των λευκών Αμερικανών θεωρεί «μεγάλο πρόβλημα» τον ρατσισμό και τις διακρίσεις (26% περισσότεροι από το 2015). Το 49% των λευκών Αμερικανών θεωρεί ότι οι αστυνομικοί είναι πιθανότερο να μεταχειριστούν υπερβολική βία κατά ενός μαύρου υπόπτου παρά ενός λευκού (αύξηση 25% σε σχέση με το 2016).   

Το BLM ιδρύθηκε το 2013 από τρεις γυναίκες – την Οπαλ Τομέτι, την Αλίσια Γκάρζα και την Πατρίς Κάλορς – ως απάντηση στην αθώωση του αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον άοπλο 17χρονο Τρεϊβόν Μάρτιν στη Φλόριντα. «Μας ρίχνουν συνεχώς το βάρος και την ευθύνη της βίας αλλά κανείς δεν μιλάει για τη βία που βιώνουμε στα χέρια των αστυνομικών. Τώρα προστέθηκε ένα νέο στοιχείο: η βία από οπαδούς της λευκής υπεροχής» λένε, αν και πιστεύουν ότι μετά τη δολοφονία του Φλόιντ κάτι άλλαξε για πάντα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.