Θα επαναπροσδιοριστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αν εκλεγεί ο Εκρέμ Ιμάμογλου πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2028, καθώς μετά την επανεκλογή του στην Κωνσταντινούπολη στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, που προκάλεσαν πολιτικό «σεισμό», άνοιξαν διάπλατα όλοι οι δρόμοι προς την προεδρία; Και αν ναι, έχει δώσει δείγματα για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει;
Στις δημοτικές εκλογές πάντως του 2019, μετά την ακυρωθείσα νίκη του στον πρώτο γύρο, ξεκίνησε μια κυβερνητική «μονταζιέρα» με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος του CHP στον ελληνικό Τύπο, διακινώντας ψευδώς ότι η δημοσιογράφος που τον συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη αποκάλυψε ότι ο αναδυόμενος «αστέρας» της τουρκικής αντιπολίτευσης «είναι Ελληνας από τον Πόντο». Ο δήμαρχος το διέψευσε κατηγορηματικά.
«Κατ’ αρχάς, ο Ιμάμογλου ποτέ δεν έχει μιλήσει δημοσίως για το σενάριο της εκλογής του ως προέδρου. Και δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ ομιλία, απ’ όσο έχει πέσει στην αντίληψή μου, σχετικά με την Ελλάδα» λέει στο «Βήμα» ο τούρκος ρεπόρτερ Ερκίν Οντζάν από την Κωνσταντινούπολη. Το αποδίδει στο γεγονός ότι τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης τον κατηγορούν επανειλημμένως ότι είναι «φιλέλληνας» και «φιλοβυζαντινός». «Επιπλέον, τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης τον μέμφονται ότι έχει καταγγείλει την Τουρκία στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο που οι δηλώσεις του κατά τις επισκέψεις του στην Αθήνα έχουν διαγραφεί από την ιστοσελίδα του μητροπολιτικού δήμου» προσθέτει ο δημοσιογράφος.
Αναφέρεται στις θερμές ανακοινώσεις του δημάρχου της Πόλης τον Σεπτέμβριο του 2021, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. «Η τουρκοελληνική φιλία ξεκίνησε μεταξύ Ατατούρκ και Βενιζέλου και συνεχίστηκε περισσότερο με τη συμβολή ονομάτων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Zουλφού Λιβανελί, καλλιτέχνες-σύμβολα των δύο χωρών» είχε δηλώσει τότε ο Ιμάμογλου προσθέτοντας: «Αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και κοινή λογική, η Τουρκία και η Ελλάδα ενεργούν με βάση την αρχή ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που δεν μπορεί να επιλυθεί».
«Είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει κανείς τι θα κάνει ο Ιμάμογλου αν εκλεγεί πρόεδρος το 2028. Ωστόσο, πιστεύω ότι εάν κερδίσει θα ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική προσανατολισμένη στην ΕΕ, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων όπως η οικονομική κρίση κ.ά. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα στοχεύσει στο να οικοδομήσει ισχυρότερες σχέσεις με την Ελλάδα. Οπως η κυβέρνηση του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του Τουργκούτ Οζάλ, ο Συνασπισμός του Μπουλέντ Ετζεβίτ (DSP-ANAP-MHP) και η κυβέρνηση του AKP (την περίοδο 2002-2007) επιδίωξαν καλές σχέσεις με την Ελλάδα για να οικοδομήσουν ισχυρή εταιρική σχέση με την ΕΕ, έτσι και ο Ιμάμογλου ως πρόεδρος θα ακολουθήσει ανάλογη στρατηγική έναντι της Ελλάδας» λέει στο «Βήμα» ο Ταρίκ Μπασμπούογλου, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
«Οσο κι αν ψάξετε, δεν θα μπορέσετε να βρείτε κάτι που να αποκαλύπτει τον πολιτικό προσανατολισμό του Ιμάμογλου αναφορικά με την Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι ούτε καν έχει σκεφτεί ακόμη για το θέμα» επισημαίνει στο «Βήμα» ο τούρκος ακαδημαϊκός και αναλυτής της ανεξάρτητης τουρκικής εφημερίδας «Birgün» Ντοάν Τιλίτς. «Μπορεί να συνεχίσει την ίδια πολιτική με το CHP, που όσο βρισκόταν στην κυβέρνηση υπήρχαν προστριβές για την Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο».
Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, προσθέτει ο τούρκος αναλυτής, «δεν τροποποιείται. Μόνο σε εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση των Ισμαήλ Τζεμ και Γιώργου Παπανδρέου. Επίσης σε καταστροφές, όπως ο σεισμός, αλλάζει το πολιτικό κλίμα και η εκατέρωθεν ρητορική είναι λιγότερο σκληρή, αλλά ούτε η Αγκυρα ούτε η Αθήνα μετακινούνται από τις πάγιες θέσεις τους».
«Το κόμμα του Ιμάμογλου δεν έχει μια παραδοσιακή προσέγγιση για την Ελλάδα και η δυναμική των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι εξαιρετικά σύνθετη» σχολιάζει στο «Βήμα» ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα. «Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Ιμάμογλου, εύχομαι να εκμοντερνιστεί το CHP, να βελτιωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ελλάδα και ο δρόμος προς την Ευρώπη για την Τουρκία να περνά μέσω Αθήνας».
Στο μεταξύ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τουρκική «Sözcü», ο πρόεδρος του CHP Οζγκούρ Οζέλ κατέστησε σαφή τον στόχο το κόμμα να έχει προσανατολισμό προς τον έξω κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης (Ευρώπης και ΗΠΑ), πέρα από τη Ρωσία και την Κίνα.