H «άνοιξη» για την Ουκρανία φαίνεται ότι είναι ακόμη μακριά.
Έναν σχεδόν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι το τέλος του πολέμου πλησιάζει. Αντιθέτως, πληθαίνουν οι αναφορές για νέα ρωσική επίθεση την άνοιξη.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει την υπόθεση της Ουκρανίας στο διεθνές προσκήνιο διεκδικώντας επιπλέον οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, κυρίως βαρέα όπλα και αεροπλάνα. Αυτός ήταν και ο σκοπός του ταξιδιού του στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα. Και παρότι ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει το Λονδίνο μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, γεγονός καθοριστικό για τις εξελίξεις, ο πόλεμος φθοράς τον οποίο διεξάγει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας δεν δείχνει, προς το παρόν, νικητή της σύγκρουσης.
Αύξηση παραγωγής ρωσικών πυραύλων
Μετά τις εντυπωσιακές νίκες των Ουκρανών το περασμένο φθινόπωρο (όπως η ανακατάληψη της Χερσώνας), σύμφωνα με ανάλυση του think tank ECFR στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ουκρανία θα πιεστεί πολύ για να υπερασπίσει τα εδάφη της, κυρίως στα ανατολικά. Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, η ρωσική αμυντική βιομηχανία απεδείχθη ιδιαιτέρως ανθεκτική. Παρά τις διεθνείς κυρώσεις, η παραγωγή ρωσικών πυραύλων αυξήθηκε και μολονότι η Ρωσία δεν μπορεί να κατασκευάσει όπλα υψηλής τεχνολογίας, εξακολουθεί να κατασκευάζει, με σταθερό ρυθμό, συμβατικά όπλα χωρίς εισαγόμενα εξαρτήματα. Επίσης, η Ρωσία εξακολουθεί να πλήττει ουκρανικές θέσεις, σε επίσης σταθερό ρυθμό, από τον περασμένο Οκτώβριο. Oι αναλυτές του ECFR δεν θεωρούν πιθανόν το Κίεβο να καταφέρει να οργανώσει ευρείας κλίμακας αντεπίθεση, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υπολείπονται σε όπλα (όπως βαρέα άρματα μάχης). Η αντεπίθεση των Ουκρανών θα ήταν εφικτή και αποτελεσματική κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η αποστολή βαρέων αρμάτων από τη Δύση.
Η ανασύνταξη και οι αντοχές
Η Ουκρανία είχε δεσμευτεί να συνεχίσει την προέλασή της τους χειμερινούς μήνες, όμως αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί, με αποτέλεσμα η Ρωσία να διατηρήσει εδάφη. «Διατηρώντας την αμυντική της στρατηγική, η Ρωσία απέτρεψε μια καταστροφική κατάρρευση που θα ανανέωνε τις ελπίδες των Ουκρανών για νίκη» σημείωσε ο Τζούλιαν Μπαρνς, ειδικός επί αμυντικών ζητημάτων, στους «New York Times». Επιπροσθέτως όπως υπογραμμίζεται στο «Foreign Affairs», παρότι οι ρώσοι πιλότοι μαχητικών δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί πολύ χρόνο. Οι ρώσοι πιλότοι μαχητικών μαθαίνουν, αντί να αναλίσκονται σε συντηρητικές και λιγότερο αποτελεσματικές αποστολές, να προσπαθούν να πλήξουν την αεράμυνα των Ουκρανών χρησιμοποιώντας πυραύλους σοβιετικής κατασκευής και ιρανικά drones τύπου Σαχίντ.
Οι Ρώσοι έχουν ανασυνταχθεί ως έναν βαθμό και αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρόνος θα ωφελήσει τη Μόσχα, υπό την έννοια ότι η Ρωσία μπορεί, σε αντίθεση με την Ουκρανία ή τη Δύση, να αντέξει μια παρατεταμένη σύγκρουση. Οι κυρώσεις, υπογραμμίζουν, δεν παρέλυσαν τη ρωσική οικονομία ή τον στρατό, η Μόσχα διατηρεί ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, το Ιράν και την Ινδία.
Στο Μπαχμούτ το επίκεντρο
Σε περίπτωση πάντως νέας ρωσικής επίθεσης την άνοιξη, ο ανταποκριτής του BBC στην Ουκρανία Τζέιμς Ουότερχαουζ τονίζει ότι η Μόσχα θα ενδιαφερθεί κυρίως για το Μπαχμούτ, στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες συνεχίζονται από μήνες. Αν η πόλη περάσει στον έλεγχο των Ρώσων, οι εισβολείς θα μπορέσουν να καταλάβουν το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, γεγονός που θα τους διευκολύνει να καταλάβουν όλο το Ανατολικό Ντονέτσκ, που αποτελεί βασικό στόχο της Μόσχας. Στο στόχαστρο των Ρώσων βρίσκονται επίσης η Ζαπορίζια στη Νότια Ουκρανία, αλλά και το Χάρκοβο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα βορειοανατολικά η οποία, παρότι έχει σφυροκοπηθεί ανηλεώς, δεν έχει περάσει ποτέ στον έλεγχο της Ρωσίας.
Info:
Τα μελλοντικά εγχειρίδια πολιτικής επικοινωνίας θα αφιερώσουν ξεχωριστό κεφάλαιο στον πρόεδρο της Ουκρανίας. Το κράνος ουκρανού αεροπόρου με την επιγραφή «Εχουμε ελευθερία, δώστε μας φτερά να την προστατεύσουμε», το οποίο ο Ζελένσκι πρόσφερε στον πρόεδρο του βρετανικού Κοινοβουλίου, δεν θα μπορούσε να διατυπώσει καλύτερα το αίτημα της Ουκρανίας για συνδρομή της Βρετανίας – και της Δύσης – με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο ώστε να αλλάξει η πορεία του πολέμου