Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη Γαλλία ενεργοποιείται η έκφραση «la rentrée» (η επιστροφή) από τις θερινές διακοπές που αφορά την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο, την επιστροφή της κυβέρνησης στις εργασίες της αλλά και τη νέα σοδειά λογοτεχνικών βιβλίων. Φέτος η πολιτική στη Γαλλία επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνάντησε αρχηγούς κομμάτων και συνασπισμών, εν όψει των διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα, με σκοπό τον διορισμό πρωθυπουργού και τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Μετά τον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία, η Γαλλία κυβερνάται από την απερχόμενη κεντρώα κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο Μακρόν ωστόσο δεν βιάζεται να προτείνει πρωθυπουργό, ο οποίος θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής, τόσο από τον δικό του κεντρώο συνασπισμό κομμάτων (που ήρθε δεύτερος στις εκλογές, με 166 βουλευτές) όσο και από τον αριστερό συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP – πρώτο στις εκλογές, με 193 βουλευτές).
Οι δύο συνασπισμοί θα πρέπει να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τουλάχιστον για έναν χρόνο, καθώς το γαλλικό Σύνταγμα απαγορεύει τη διάλυση της βουλής πριν από την πάροδο ενός έτους (Ιούλιος 2025). Η αργοπορία του Μακρόν ερμηνεύεται από το ότι η κυβέρνηση συνασπισμού, όταν προκύψει, θα αποδυναμώσει τις προεδρικές εξουσίες.
Η Αριστερά πιέζει τον Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό από τις δικές της τάξεις καθώς το NFP ήρθε πρώτο στις εκλογές. Ωστόσο το πρόσωπο που πρότεινε, η Λουσί Καστέ, 37 ετών, ανώτατη δημόσια υπάλληλος στον τομέα των οικονομικών του Δήμου του Παρισιού, με λαμπρό βιογραφικό, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από τον Μακρόν. Η Καστέ δεν διαθέτει πολιτική πείρα, μόνον πείρα δημόσιας διοίκησης, και το έλλειμμα στα οικονομικά του δήμου του Παρισιού δεν συνηγορεί υπέρ της.
Αντιθέτως, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η επιλογή του σοσιαλιστή Καρίμ Μπουαμράν, 51 ετών, επιτυχημένου δημάρχου της πόλης Σεν Ουέν, κοντά στο Παρίσι, από το 2020, επιχειρηματία στον χώρο της πληροφορικής, ο οποίος έχει εργαστεί και στη Σίλικον Βάλεϊ.
Ο Μπουαμράν είναι μετριοπαθής, χαίρει σεβασμού τόσο στον χώρο των Σοσιαλιστών όσο και των κεντροδεξιών, όπως ο Ζαν Λουί Μπορλό, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του Νικολά Σαρκοζί, ενώ έχει την εκτίμηση επιχειρηματιών όπως ο τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς, εκ των ιδιοκτητών του «Monde».
Υπέρμαχος της laicité, του κοσμικού χαρακτήρα του γαλλικού κράτους, ο Μπουαμράν επικρίνει την Ακροαριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν ότι διχάζει την Αριστερά. Τον περασμένο Απρίλιο, οι «New York Times» σκιαγράφησαν το πορτρέτο του ενώ ο γερμανικός Τύπος τον έχει αποκαλέσει «Ομπάμα του Σηκουάνα».