Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτροχίασε τον στόχο για το καθαρό μηδέν ως το 2050 και άλλαξε τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων που, εξαιτίας των εκβιασμών της Ρωσίας για κλείσιμο των αγωγών και της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, βλέπουν ότι η επιστροφή στον λιγνίτη και στη «βρώμικη» ενέργεια είναι μονόδρομος.

Μέσα στο σκηνικό και διακρίνοντας μια ευκαιρία να εξασφαλίσει έσοδα για τη μείωση της φτώχειας, η αφρικανική Δημοκρατία του Κονγκό-Κινσάσα αποφάσισε να καταστεί προορισμός για πετρελαϊκές επενδύσεις, δημοπρατώντας τεράστιες εκτάσεις γης σε πετρελαϊκές εταιρείες που θα προχωρήσουν σε έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Η Κινσάσα θα δημοπρατήσει εκτάσεις σε τροπικά δάση τύρφης, τα οποία απορροφούν πολύ μεγάλες ποσότητες άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αλλά και στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα.

Το εν λόγω πάρκο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι το αρχαιότερο πάρκο της Αφρικής και φιλοξενεί πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού των ορεινών γοριλών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου, ωστόσο, θα διαταράξουν την ισορροπία αυτού του οικοσυστήματος που αποτελεί μία από τις τελευταίες γραμμές άμυνας για τη σωτηρία του πλανήτη: «Θα πρέπει να αναμένουμε μια παγκόσμια κλιματική καταστροφή και όλοι απλά θα παρακολουθούμε ανίσχυροι» προειδοποιεί η Ιρένε Γουαμπίγουα, επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace στην Κινσάσα, μιλώντας στους «New York Times».  

Η μεταστροφή της αφρικανικής χώρας και η απόφασή της να επιτρέψει γεωτρήσεις πετρελαίου στα εδάφη της έρχεται μόλις οκτώ μήνες αφότου ο πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι μετείχε στη Σύνοδο της Γλασκώβης για το Κλίμα, όπου είχε στηρίξει εμπράκτως την προστασία του τροπικού δάσους στη Λεκάνη του Κονγκό, δεύτερο σε μέγεθος μετά το δάσος του Αμαζονίου.