Πάβελ Αξιόνοφ στο ΒΗΜΑ: «Ερωτηματικό ο τελικός στόχος του Πριγκόζιν»

Ο στρατιωτικός αναλυτής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC αναλύει το παρασκήνιο και τις επιπτώσεις του πραξικοπήματος της «Βάγκνερ»

Η «πορεία δικαιοσύνης», όπως ονόμασε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν το στρατιωτικό κομβόι που κατάφερε να φτάσει 200 χλμ. έξω από τη Μόσχα, ήταν το αποκορύφωμα της διαμάχης του με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Μιλώντας στο «Βήμα», ο στρατιωτικός αναλυτής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC Πάβελ Αξιόνοφ λέει πως ο τελικός στόχος του αρχηγού των μισθοφόρων της «Βάγκνερ» παραμένει άγνωστος.

Ποιος ήταν ο σκοπός της ανταρσίας του Πριγκόζιν;

«Ο ίδιος όρισε ως στόχο την παράδοση σε εκείνον του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Γκεράσιμοφ και του υπουργού Αμυνας Σοϊγκού. Ο στόχος δεν επετεύχθη και η ανταρσία έληξε με έναν μάλλον περίεργο τρόπο. Ωστόσο, κρίνοντας από τα έμμεσα σημάδια και τα αποτελέσματά της, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ένας άλλος στόχος ήταν να παρουσιαστεί ο Πριγκόζιν ως κάποιος που βρίσκεται στο απυρόβλητο και έχει δικό του στρατό και εξοπλισμό. Οι μισθοφόροι του πήραν γρήγορα τον έλεγχο του Ροστόφ, στη συνέχεια προχώρησαν προς τη Μόσχα και την πλησίασαν. Το γεγονός ότι το κομβόι δεν καθυστέρησε, ότι περιλάμβανε εξοπλισμό αεράμυνας, βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα και απόθεμα καυσίμων δείχνει ότι πιθανότατα είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων. Αυτό υποδεικνύεται και από την ικανότητά τους να καταρρίψουν αεροσκάφη. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ο Πριγκόζιν είχε έναν συγκεκριμένο στόχο και, δεδομένου ότι το κομβόι κινούνταν προς τη Μόσχα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτός ο στόχος βρισκόταν ακριβώς εκεί. Δεν ξέρουμε όμως τι θα έκανε αν έφτανε στη Μόσχα».

Πώς αξιολογείτε την αντίδραση του Κρεμλίνου, δεδομένου ότι υπήρξαν θάνατοι πιλότων;

«Οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια επηρεάζει τις ένοπλες δυνάμεις, ειδικά επειδή ο Πριγκόζιν στράφηκε κατά της ηγεσίας του στρατού. Επομένως, μια αστάθεια στις δομές διοίκησης του στρατού μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της μαχητικής του ικανότητας και, εν τέλει, σε ήττες στο μέτωπο. Ολα αυτά αναγκάζουν το Κρεμλίνο να ενεργήσει όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά και ίσως το περιβάλλον του Πούτιν θα ήθελε να ξεχάσει όλα όσα συνέβησαν. Αν σχολιάζονταν δημόσια οι καταρρίψεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων, οι θάνατοι των πιλότων, η κατάληψη μιας πόλης, πιθανότατα το μόνο αποτέλεσμα θα ήταν η αποσταθεροποίηση ενός ήδη δύσκολου περιβάλλοντος».

Πώς σχολιάζετε την εξαφάνιση του στρατηγού Σουροβίκιν; Πιστεύετε ότι ήξερε για την ανταρσία και, ίσως, συμμετείχε σε αυτήν;

«Οι αναφορές περί εξαφάνισης δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να σχολιαστούν. Το ίδιο ισχύει για τη φημολογούμενη συμμετοχή του Σουροβίκιν στην ανταρσία. Ωστόσο, είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Σουροβίκιν ήταν το πιο στενά συνδεδεμένο με τον Πριγκόζιν στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας».

Ποιο είναι το μέλλον της «Βάγκνερ»; Ηδη κυκλοφορούν φήμες ότι ο Πριγκόζιν εθεάθη στην Αγία Πετρούπολη ενώ έπρεπε να βρίσκεται στη Λευκορωσία.

«Η τελευταία εβδομάδα μάς δίδαξε ότι τα γεγονότα μπορούν να εξελιχθούν με τον πιο απροσδόκητο τρόπο. Το γεγονός ότι ο Πριγκόζιν κατέληξε ξαφνικά στη Λευκορωσία είναι ίσως μια από τις πιο απροσδόκητες συνέπειες. Κυκλοφορούν απίστευτες ιστορίες που θέλουν τον Πριγκόζιν να στέλνει όλες τις δυνάμεις του στην Αφρική ή μιλούν για ανακατατάξεις στο ρωσικό σύστημα ασφαλείας, όμως οι αναλύσεις για το μέλλον είναι επισφαλείς. Η Ρωσία έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, πολύ πιο απροσδόκητη».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.