Στην Ιταλία, οι σημαίες στα δημόσια κτίρια κυμάτιζαν μεσίστιες. Με απόφαση της δεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι, η χώρα τίμησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργό που πέθανε σε ηλικία 86 ετών. Ο Μπερλουσκόνι υπήρξε πρότυπο λαϊκιστή ηγέτη, που άλλαξε επί τα χείρω την Ιταλία.
Την ίδια ημέρα του εθνικού πένθους στην Ιταλία, ο λαϊκισμός τύπου Μπερλουσκόνι επανέκαμπτε στις ΗΠΑ στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ, πρώην προέδρου και επικρατέστερου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2024. Ο Τραμπ εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου του Μαϊάμι όπου του απαγγέλθηκαν 37 κατηγορίες για αδικήματα που διώκονται με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Πρόκειται για τη δεύτερη ποινική δίωξη που ασκείται στον Τραμπ, μετά την πρώτη, τον περασμένο Απρίλιο, από τον εισαγγελέα του Μανχάταν. Σε αντίθεση με εκείνη, η τωρινή ποινική δίωξη είναι ομοσπονδιακή και πολύ σοβαρότερη καθώς αφορά και κατηγορίες για παρακράτηση απόρρητων εγγράφων, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Ο Τραμπ αποχώρησε από το δικαστήριο υπό τις επευφημίες των υποστηρικτών του και μετέβη στο γκολφ κλαμπ του, στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου εκφώνησε προεκλογικό, πύρινο λόγο βάλλοντας κατά πάντων, της αμερικανικής Δικαιοσύνης συμπεριλαμβανομένης.
Καμπάνιες και έρευνες
Σε δημοσκόπηση του CNN κατεγράφη ότι τo 60% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ποινική δίωξη κατά του Τραμπ, όμως το 76% δηλώνει ότι η δίωξή του είναι πολιτικά υποκινούμενη. Το 31% των ερωτηθέντων απαντά ότι η δίωξη ενισχύει την αμερικανική δημοκρατία, ενώ αντίστοιχο ποσοστό, 31%, ότι την αποδυναμώνει. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν αυτό που σημειώνουν οι περισσότεροι αναλυτές: το αμερικανικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε καμπή. Είναι η πρώτη φορά που η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ θα διεξαχθεί παράλληλα με τη δικαστική έρευνα εις βάρος ενός πρώην προέδρου, ο οποίος τυγχάνει να είναι και το φαβορί του κόμματός του στις επερχόμενες εκλογές. Ενός πρώην προέδρου τον οποίο οι υποστηρικτές του στηρίζουν τυφλά: μπορεί να μην προέβησαν σε επεισόδια «εξαιτίας της αδικίας» που υφίσταται ο Τραμπ, ωστόσο το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο η έρευνα εις βάρος του Τραμπ συνεχίζεται.
Πολλοί Δημοκρατικοί ενθουσιάστηκαν με την άσκηση ποινικής δίωξης στον πρώην πρόεδρο – επιτέλους κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου! -, όμως αρκετοί ανησυχούν μήπως εκδηλωθούν ταραχές αντίστοιχες με αυτές της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο αμφισβητώντας τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.
«Πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης»
Πέραν των υποστηρικτών του στους οποίους έχει απήχηση ο λαϊκισμός του, πίσω από τον Τραμπ στοιχίζεται και όλο σχεδόν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ακόμη και οι αντίπαλοί του για το χρίσμα, όπως ο Ρον ντε Σάντις, κυβερνήτης της Φλόριδας, μιλούν για πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης από τους Δημοκρατικούς, γεγονός που αποτελεί «θανάσιμη απειλή για την ελευθερία της κοινωνίας». Ελάχιστη σημασία έχει ότι ο ίδιος ο Τραμπ καταφέρεται εναντίον της Δικαιοσύνης, ότι χαρακτηρίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης «υπουργείο Αδικίας» και τον Τζακ Σμιθ, τον ειδικό ανακριτή που χειρίζεται τη δεύτερη ποινική δίωξή του, «διαταραγμένο τρελό».
Πρώην πρόεδροι, όπως ο Νίξον, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αμερικανική Δικαιοσύνη δεν διανοήθηκαν να την αμφισβητήσουν. Ο Νίξον επετίθετο κατά του Τύπου, ποτέ όμως κατά της Δικαιοσύνης ή του FBI που διεξήγαν τις έρευνες για την υπόθεση Γουότεργκεϊτ, η οποία οδήγησε στην παραίτησή του.
Υβρεις και περιφρόνηση
Ο Τραμπ όμως επιμένει στη δική του στρατηγική, βρίζοντας και περιφρονώντας τη Δικαιοσύνη καθώς επιχειρεί, όπως σημείωσε ο αρθρογράφος των «New York Times» Τόμας Φρίντμαν, να πείσει ότι έχει τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη: σύμφωνα με τον Τραμπ, ένας ηγέτης δεν χάνει ποτέ. Το νομικό σύστημα της Αμερικής είναι το μόνο το οποίο μπορεί να προκαλέσει την ήττα του και να τον αναγκάσει να πάψει να φέρεται σαν «έμπορος ναρκωτικών που εθίζει τους άλλους στις διεστραμμένες αξίες του». Ο Τραμπ, καταλήγει ο Φρίντμαν, συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο γιατί του το επιτρέπει το διαλυμένο σύστημα της σημερινής Αμερικής.