Ενταση παρατηρείται και στα σύνορα της Ουκρανίας με το Ντονμπάς, τις αποσχισθείσες επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Στον βαρύ ρωσικό οπλισμό, όπως άρματα μάχης και πυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, που ήδη υπήρχε εκεί, προστέθηκαν πρόσφατα περισσότεροι από 100.000 ρώσοι στρατιώτες. Το γεγονός θορύβησε την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, ενώ η Μόσχα απαντά ότι προσαρμόζεται στις ενέργειες της ουκρανικής πλευράς που πρόσφατα αγόρασε οπλισμένα ντρόουν Μπαϊρακτάρ από την Τουρκία. Η κατάσταση κλιμακώθηκε όταν ένα ντρόουν από την Ουκρανία έπληξε ολμοβόλο των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας. Αποσοβήθηκε με τη μεσολάβηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ που μίλησαν απευθείας με τον Πούτιν.
Πολλοί αναλυτές συνδέουν την πίεση στα πολωνολευκορωσικά σύνορα με εκείνη στα ουκρανικά, θεωρώντας ότι αμφότερες εντάσσονται στη στρατηγική του Πούτιν για την αποσταθεροποίηση της ΕΕ και την αποτροπή της στροφής προς τη Δύση του Μινσκ και του Κιέβου.
Ανάφλεξη παρατηρήθηκε και στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα, έναν χρόνο μετά την εκεχειρία που έβαλε τέλος στην έξι εβδομάδων στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες κατά την οποία οι Αρμένιοι έχασαν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε με τη μεσολάβηση της Μόσχας, όμως όλα τα παραπάνω περιστατικά δείχνουν την αστάθεια που υπάρχει στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης.