Η μείωση των εκπομπών αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όμως η κρίση θα εξακολουθήσει να υπάρχει αν οι χώρες αποτύχουν να προστατεύσουν την παγκόσμια βιοποικιλότητα, τα δάση, τους ωκεανούς και τα υπό εξαφάνιση ζώα. Στη Γλασκώβη για πρώτη φορά έγινε η σύνδεση της κρίσης του κλίματος με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και αυτή ήταν μια θετική εξέλιξη.

Πλην όμως οι χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και να αποκαταστήσουν τις ήδη υποβαθμισμένες περιοχές που υπολογίζονται στο 75% των χερσαίων εκτάσεων της Γης, σύμφωνα με έρευνα του National Geographic, να προστατεύσουν τους ωκεανούς που έχουν υποβαθμιστεί από την οξίνιση που προκαλεί το διοξείδιο του άνθρακα, μεγάλο μέρος του οποίου απορροφούν οι θάλασσες.

Τα τελευταία χρόνια, περισσότερες από 100 χώρες έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν το 30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών τους μέχρι το 2030. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, καθολική συμμετοχή και παγκόσμια συνεργασία, ειδικά όταν πρόκειται για διεθνή δάση, όπως του Αμαζονίου, ή θαλάσσιες περιοχές. Η αρχή πρέπει να γίνει εδώ και τώρα και οι κυβερνώντες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.