Ο πολιτικός επιστήμων Λικ Ρουμπάν, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Πολιτικών Ερευνών (Cevipof), στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) του Παρισιού, έχει στο ενεργητικό του μελέτες για τη λειτουργία του γαλλικού κρατικού μηχανισμού, τα φαινόμενα της πολιτικής βίας και της Ακροδεξιάς. Μιλώντας στο «Βήμα», εστιάζει στη βαθιά δυσφορία («malaise») που διακατέχει τη γαλλική κοινωνία και η οποία μπορεί να φέρει σήμερα την Ακροδεξιά στην κυβέρνηση.
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της πόλωσης στην έκβαση της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης;
«Πολύ σημαντικός. Η αναμέτρηση θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι μετριοπαθείς, αν θα πάνε σήμερα να ψηφίσουν και αν ναι, ποιον θα ψηφίσουν. Υπάρχουν μετριοπαθείς αριστεροί που θα προτιμήσουν να απέχουν, αντί να ψηφίσουν έναν υποψήφιο της ακροαριστερής Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Μελανσόν απέναντι σε έναν υποψήφιο της Ακροδεξιάς (RN). Από την άλλη πλευρά, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων του Μακρόν προτίθενται να ψηφίσουν τον υποψήφιο της Αριστεράς ακόμη και αν προέρχεται από το LFI, το υπόλοιπο ένα τρίτο όμως θα ψηφίσει RN».
Το αίσθημα της αδικίας που αισθάνονται πολλοί ψηφοφόροι της RN πόσο θα καθορίσει το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα;
«Σε μεγάλο βαθμό, διότι οι ψηφοφόροι αυτοί νιώθουν απαξιωμένοι. Και δεν πρόκειται μόνον για ψηφοφόρους των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και της μεσαίας τάξης οι οποίοι αισθάνονται ότι μπορεί να βρεθούν χωρίς δουλειά στα 50 τους χρόνια. Επιπροσθέτως, οι ψηφοφόροι της RN δυσφορούν με τον περιορισμό της ισχύος του γαλλικού κράτους, με την έλλειψη πειθαρχίας στη γαλλική εκπαίδευση, τα περιστατικά βίας στα σχολεία, ακόμη και σε πόλεις που μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ ήσυχες. Δυσφορούν για τις περικοπές στις δωρεάν κρατικές υπηρεσίες. Επίσης τους απασχολεί η στάση της Γαλλίας στο Ουκρανικό, επικρίνουν τον Μακρόν για την πρόθεσή του να στείλει γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία, φοβούνται ενδεχόμενη σύγκρουση της Γαλλίας με τη Ρωσία».
Θα επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν πολύ μεγάλο ποσοστό στη Ακροδεξιά, ως και αυτοδυναμία;
«Είτε κερδίσει την αυτοδυναμία, είτε όχι, η γαλλική Ακροδεξιά θα είναι κερδισμένη. Αν λάβει αυτοδυναμία, θα πρέπει να κυβερνήσει και να είναι πολύ προσεκτική, ειδικά στην οικονομική πολιτική, κάτι διόλου βέβαιο, καθώς δεν υπάρχουν στο κόμμα αυτό άνθρωποι με γνώσεις και κύρος. Αν δεν έχει αυτοδυναμία, θα τηρήσει στάση αναμονής ως ισχυρή αντιπολίτευση σε μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού με ανθρώπους από την Αριστερά και το Κέντρο, η οποία όμως είναι αδύνατον να διαρκέσει περισσότερο από λίγους μήνες, λόγω των σοβαρών πολιτικών διαφορών μεταξύ τους».
Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, με ποιον θα μπορούσε να συνεργαστεί η RN;
«Με ορισμένους από τους Ρεπουμπλικανούς, την παλιά γαλλική Δεξιά. Πέραν των Ρεπουμπλικανών που ακολούθησαν τον Ερίκ Σιοτί, τον πρόεδρο του κόμματος που συνήψε συμφωνία με την Ακροδεξιά, υπάρχουν και άλλοι δεξιοί βουλευτές που ιδεολογικά βρίσκονται κοντά στην RN σε ζητήματα ασφάλειας και μετανάστευσης».
Σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Ακροδεξιάς, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, διαμαρτυρίες στους δρόμους, εν μέσω μάλιστα Ολυμπιακών Αγώνων;
«Σίγουρα θα έχουμε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, δεν νομίζω όμως ότι η RN θα έχει αυτοδυναμία».