Μια εβδομάδα μετά την ένοπλη εξέγερση του Γεβγκένι Πριγκόζιν και της ομάδας «Βάγκνερ» στη Ρωσία, το τοπίο συνεχίζει να είναι θολό και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, πάντως, παρά το πλήγμα που δέχτηκε στο κύρος και στην εικόνα του, δεν φαίνεται να καταρρέει. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της ελίτ της Μόσχας αισθάνεται ανακούφιση και ευγνωμοσύνη προς τον Πούτιν επειδή επέλεξε να συμβιβαστεί με τον Πριγκόζιν αντί να προχωρήσει σε μια εμφύλια αιματοχυσία που θα αποσταθεροποιούσε ακόμη περισσότερο τη Ρωσία.
Πολλά από τα αναπάντητα ερωτηματικά τις τελευταίες ημέρες αφορούν την τύχη του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν – του αποκαλούμενου και «χασάπη της Συρίας», που εφάρμοσε στη συνέχεια τις ίδιες στυγνές μεθόδους της ισοπέδωσης πόλεων και αμάχων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Σουροβίκιν ήταν γνώστης του σχεδίου του Πριγκόζιν για την ένοπλη εξέγερση και ίσως συμμετείχε στην κατάρτισή του. Το πιθανότερο είναι ότι κρατείται και ανακρίνεται από τις ρωσικές αρχές.
Η τύχη της «Βάγκνερ»
Ο Πριγκόζιν υποτίθεται ότι έχει φτάσει στη Λευκορωσία, τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο. Το τι θα συμβεί με την ομάδα «Βάγκνερ» είναι πιο περίπλοκο, γιατί οι δραστηριότητές της εκτείνονται σε πολλά πεδία. Στη Συρία, για παράδειγμα, η «Βάγκνερ» στηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και φυλάσσει τις πετρελαιοπηγές που η ίδια ανακατέλαβε από το Ισλαμικό Κράτος. Ως αντάλλαγμα, παίρνει το ένα τέταρτο των εσόδων από αυτές. Αν υπάρξουν αλλαγές σε αυτές τις ισορροπίες, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι «θα αποκαλυφθεί πού βασίζεται η ρωσική επιρροή στη Συρία».
Γνώστες της κατάστασης στη Ρωσία παρατηρούν ότι υποβόσκει μια «παράνοια» σχετικά με το ποιος είναι με το μέρος ποιου και ποιος απειλεί ποιον. Οποιοσδήποτε βρισκόταν κοντά στον Πριγκόζιν αποτελεί στόχο έρευνας και ρώσοι αναλυτές υπολογίζουν ότι αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι είναι υπό έρευνα. Το πρόβλημα είναι πόση απήχηση είχαν στους απλούς στρατιώτες και στους ρώσους πολίτες ο Πριγκόζιν, ο Σουροβίκιν και άλλοι εμπλεκόμενοι στην ένοπλη εξέγερση της περασμένης εβδομάδας. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Σουροβίκιν και τυχόν άλλοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην εξέγερση ή στον σχεδιασμό της ή την ανέχθηκαν θα πέσουν στα «μαλακά», γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αποκαλυφθεί ότι υπήρξε μια ευρεία συνωμοσία ανάμεσα στις τάξεις των στρατιωτικών, το οποίο δεν θα ήταν καλό ούτε για την εικόνα του Πούτιν ούτε για το ηθικό των ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.
O Σουροβίκιν
Επί χρόνια ο Πούτιν εκμεταλλευόταν τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε διάφορες φράξιες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Σήμερα όμως, αν θελήσει να κινηθεί δυναμικά εναντίον κάποιων από αυτές, το περιθώριο κινήσεών του είναι περιορισμένο. Ο Σουροβίκιν, ειδικότερα, είναι δημοφιλής ανάμεσα στους απλούς στρατιώτες. Αν συλληφθεί, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ανησυχία και ανασφάλεια στους οπαδούς του από το στράτευμα, το οποίο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μέτωπο στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα κοσμογονικά γεγονότα στη Ρωσία το περασμένο Σάββατο είχαν ελάχιστη επιρροή στις μάχες στην Ουκρανία.
«Δεν αναμένω εκκαθαρίσεις σε στυλ Στάλιν» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαγια, που αναμένει ότι θα γίνουν μερικές συλλήψεις, αλλά ότι προσωπικότητες σαν τον Σουροβίκιν είναι «λιγότερο πιθανό να μπουν στο στόχαστρο».
Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να προβάλει μια εικόνα κανονικότητας. Ο Πούτιν, που από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού τηρούσε αυστηρά μέτρα ασφαλείας, επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα το Νταγκεστάν και συνομίλησε, έως και αγκάλιασε, κατοίκους που ήθελαν να τον χαιρετήσουν ή να φωτογραφηθούν μαζί του.