Καθώς οι εχθροπραξίες στη Γάζα μαίνονται με σφοδρότητα, εκατοντάδες άραβες χριστιανοί άμαχοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Μονή του Αγίου Πορφυρίου, την πιο παλιά ενεργή εκκλησία στον περίκλειστο θύλακα. Ανάμεσά τους οκτώ έλληνες υπήκοοι, στο πλευρό των οποίων βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος και Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Γάζα, Αλέξιος. Ο ίδιος προσπαθεί να κρατήσει ψηλά το ηθικό των αμάχων την ώρα που οι βομβαρδισμοί δεν λένε να κοπάσουν, ενώ οι προμήθειες στο μοναστήρι τελειώνουν.
Η Μονή και η Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου βρίσκονται στην Πόλη της Γάζας, ανάμεσα στις γειτονιές Ζεϊτούν και Σεζαΐγια, δυο βήματα από την οδό Σαλάχ αλ-Ντιν, τον δρόμο που έχουν ορίσει οι Ισραηλινοί ως «ασφαλή δίοδο» όσων κατοίκων της Βόρειας Γάζας επιθυμούν να καταφύγουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας. Με τις επικοινωνίες μέσα από τη Γάζα να έχουν καταστεί από πάρα πολύ δύσκολες έως αδύνατες, «Το Βήμα» κατάφερε να επικοινωνήσει με τη Μονή του Αγίου Πορφυρίου μέσω του Μητροπολίτη Βόστρων της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Τιμόθεου, ο οποίος με μεγάλη δυσκολία επικοινωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αλέξιο που του μεταφέρει την εικόνα. «Από προσωπικές περιγραφές του, η κατάσταση είναι τραγική. Οι αψιμαχίες είναι αδιάλειπτες και έχουν στόχο τους τον άμαχο πληθυσμό. Στο μοναστήρι βρίσκονται πάρα πολλοί χριστιανοί. Ηταν περισσότεροι από 500 πριν από την κατάρρευση του κτιρίου που βομβαρδίστηκε».
Καταφύγιο για 150 άτομα
Το κτίριο στο οποίο αναφέρεται ανήκει στο μοναστήρι και βρίσκεται δίπλα στον Ναό του Αγίου Πορφυρίου, που μόλις πριν τον πόλεμο είχε ανακαινίσει ο Αλέξιος. «Δίπλα στον ναό υπάρχει ένα διώροφο κτίριο στο οποίο η κοινότητα πραγματοποιούσε τα κατηχητικά και διάφορες εκδηλώσεις. Εκεί είχαν βρει καταφύγιο 150 άτομα. Λίγες στιγμές προτού χτυπηθεί το κτίριο, βρίσκονταν εκεί ο σεβασμιότατος Αλέξιος και ο ιερομόναχος πατήρ Σίλας. Με το που είπαν καληνύχτα στους ανθρώπους, συνέβη το τραγικό γεγονός».
Το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότεροι σώθηκαν. «Ως εκ θαύματος, το κτίριο ακούμπησε πάνω στην εκκλησία και έτσι δεν καταπλακώθηκαν οι 150 άνθρωποι που κοιμούνταν εκεί. Σκοτώθηκαν δυστυχώς 18, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, ενώ αρκετοί τραυματίστηκαν».
Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος δεν γνωρίζει γιατί οι οκτώ Ελληνες παραμένουν μέσα στη μονή και δεν κατευθύνθηκαν προς τη Νότια Λωρίδα για να πάνε στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος στη Ράφα, μαζί με τους υπόλοιπους Ελληνες στους οποίους επετράπη να βγουν από τον εμπόλεμο θύλακα επειδή είχαν ξένα διαβατήρια. Είναι κάποιος άρρωστος ή τραυματίας ανάμεσά τους; «Δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον σεβασμιότατο και δεν τα έχω καταφέρει. Περιμένω εκείνος πότε θα βρει τον τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μου».
Στις επικοινωνίες τους, ο Αλέξιος φαίνεται ότι γνωρίζει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει η σειρά τους. «Μπορεί να μη θέλουν να χτυπήσουν το μοναστήρι, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να το χτυπήσει μια αδέσποτη, όπως συνέβη ήδη».
Οι άνθρωποι που έχουν καταφύγει εντός της μονής δεν έχουν τίποτα μαζί τους, μόνο τα ρούχα που φορούν. Τα τρόφιμα που υπήρχαν αποθηκευμένα στη μονή σταδιακά τελειώνουν. «Το νερό το έφεραν από μακριά με βυτία και πλήρωσαν ένα μεγάλο ποσό για αυτό, αλλά πλέον δεν υπάρχουν δρόμοι για να μεταφερθεί νερό και αυτό που αγόρασαν εξαντλείται» μας μεταφέρει ο Μητροπολίτης Τιμόθεος.