Ο Τζο Μπάιντεν ίσως καταφέρει να περάσει το εμβληματικό σχέδιο στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που μέχρι πρόσφατα προσέκρουε στο εσωκομματικό σαμποτάζ του γερουσιαστή της Δυτικής Βιρτζίνια Τζο Μάντσιν. Οι αντιστάσεις του κάμφθηκαν, τελικά, και μαζί με την ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις αναμένεται να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Γερουσία, δηλαδή των 50 συν ένα ψήφων.
Διαβάστε ακόμη: Κλιματική Αλλαγή: «Ο πλανήτης σύντομα θα γίνει αγνώριστος»
Το νομοσχέδιο για την ενέργεια
Μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στον Μάντσιν και στον αρχηγό της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, για να υπερψηφίσει ο πρώτος το νομοσχέδιο που θα διοχετεύσει 369 δισ. δολάρια στην ενέργεια και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι μετοχές των εταιρειών εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο.
Ομως, καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Κογκρέσο, οι κλιματικές φιλοδοξίες του δημοκρατικού προέδρου δεν αποκλείεται να παραπεμφθούν στις καλένδες σε βάθος χρόνου.
Η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών συνεχίζει να πιέζει για περισσότερες εγχώριες γεωτρήσεις στο φόντο της αύξησης των τιμών στα καύσιμα, να σαμποτάρει συστηματικά τη φιλόδοξη πράσινη ατζέντα των Δημοκρατικών και ακόμη χειρότερα, να χλευάζει ως υπερβολικές τις προειδοποιήσεις για επερχόμενη καταστροφή. «Δεν θέλω να μου κάνουν διαλέξεις για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να καταστρέψουμε την οικονομία μας στο όνομα της κλιματικής αλλαγής». Η δήλωση από τον Λίντσεϊ Γκράχαμ, Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας, στους «New York Times» είναι χαρακτηριστική της αδιαφορίας του κόμματός του για την κλιματική αλλαγή.
Επιχειρηματικά συμφέροντα
Επιθυμούν οι Ρεπουμπλικανοί να αποτύχει ο Μπάιντεν; Ναι, είναι η προφανής απάντηση. Είναι γνωστό, όμως, ότι το κόμμα έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς με τα επιχειρηματικά συμφέροντα γύρω από την ενέργεια, και δη τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, και πιστεύει πως αν αυτά αντικατασταθούν σταδιακά από άλλες μη ρυπογόνες πηγές ενέργειας, όπως επιθυμεί ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου, η αμερικανική οικονομία θα δεχτεί τεράστιο πλήγμα.
Τα όσα ενστερνίζονται δημόσια οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αντικατοπτρίζουν τις απόψεις και των ψηφοφόρων τους. Πρόσφατη δημοσκόπηση για το Pew Research Center έδειξε ότι μόλις το 16% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή ως πολύ μεγάλο πρόβλημα – το αντίστοιχο ποσοστό στους Δημοκρατικούς φθάνει το 63% – ενώ ο πληθωρισμός είναι μακράν η μεγαλύτερη ανησυχία τους.
Οι mega fires
Στο μεταξύ, η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της σε όλη την αμερικανική επικράτεια με τον χειρότερο τρόπο. Εκατό εκατομμύρια Αμερικανοί, από την Αριζόνα ως τη Βοστώνη, γονατίζουν από τον πρωτοφανή καύσωνα που πλήττει τη χώρα ενώ το τρομακτικό σε μέγεθος πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στις 22 Ιουλίου στην Καλιφόρνια έχει κατακάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους και εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτο. Οι φλόγες, ύψους 20-30 μέτρων, αυτής της ασύλληπτης σε έκταση και ένταση πυρκαγιάς δημιουργούν το δικό τους μικροκλίμα και ανατροφοδοτούν την ένταση των ανέμων.
Πρόκειται για τις λεγόμενες «mega fires» οι οποίες καλύπτουν μια απόσταση πολλών δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και συνήθως καίνε για πολλές εβδομάδες. Οι mega fires πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα κάθε χρόνο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Οι φετινές πυρκαγιές στη Γαλλία και την Ισπανία είχαν αυτά τα χαρακτηριστικά, όπως και οι περυσινές φωτιές στην Εύβοια, οι οποίες έσβησαν μόνο όταν έφτασαν στη θάλασσα.
Οι καμένες εκτάσεις θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα και καθώς «ο κίνδυνος των πύρινων μετώπων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο σε όλες τις περιοχές του κόσμου, είναι βέβαιο πως η βλάστηση θα γίνει πιο ξηρή για μεγαλύτερο διάστημα λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και των χαμηλότερων βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές» επισημαίνει στον «Monde» ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (Inrae) Ζαν-Λικ Ντιπουί.
Γεωτρήσεις πετρελαίου στο αρχαιότερο πάρκο της Αφρικής
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτροχίασε τον στόχο για το καθαρό μηδέν ως το 2050 και άλλαξε τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων που, εξαιτίας των εκβιασμών της Ρωσίας για κλείσιμο των αγωγών και της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, βλέπουν ότι η επιστροφή στον λιγνίτη και στη «βρώμικη» ενέργεια είναι μονόδρομος.
Μέσα στο σκηνικό και διακρίνοντας μια ευκαιρία να εξασφαλίσει έσοδα για τη μείωση της φτώχειας, η αφρικανική Δημοκρατία του Κονγκό-Κινσάσα αποφάσισε να καταστεί προορισμός για πετρελαϊκές επενδύσεις, δημοπρατώντας τεράστιες εκτάσεις γης σε πετρελαϊκές εταιρείες που θα προχωρήσουν σε έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Η Κινσάσα θα δημοπρατήσει εκτάσεις σε τροπικά δάση τύρφης, τα οποία απορροφούν πολύ μεγάλες ποσότητες άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αλλά και στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα.
Το εν λόγω πάρκο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι το αρχαιότερο πάρκο της Αφρικής και φιλοξενεί πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού των ορεινών γοριλών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου, ωστόσο, θα διαταράξουν την ισορροπία αυτού του οικοσυστήματος που αποτελεί μία από τις τελευταίες γραμμές άμυνας για τη σωτηρία του πλανήτη: «Θα πρέπει να αναμένουμε μια παγκόσμια κλιματική καταστροφή και όλοι απλά θα παρακολουθούμε ανίσχυροι» προειδοποιεί η Ιρένε Γουαμπίγουα, επικεφαλής της εκστρατείας της Greenpeace στην Κινσάσα, μιλώντας στους «New York Times».
Η μεταστροφή της αφρικανικής χώρας και η απόφασή της να επιτρέψει γεωτρήσεις πετρελαίου στα εδάφη της έρχεται μόλις οκτώ μήνες αφότου ο πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι μετείχε στη Σύνοδο της Γλασκώβης για το Κλίμα, όπου είχε στηρίξει εμπράκτως την προστασία του τροπικού δάσους στη Λεκάνη του Κονγκό, δεύτερο σε μέγεθος μετά το δάσος του Αμαζονίου.