«Αστακός» το Βέλγιο ενόψει Πρωτοχρονιάς

Περιπολίες ένστολων και μυστικών αστυνομικών στις Βρυξέλλες και σε άλλες πόλεις του Βελγίου, όπου από το 2014 έχουν πραγματοποιηθεί πέντε ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές

Σε υψηλό συναγερμό βρίσκονται οι Βρυξέλλες και άλλες πόλεις του Βελγίου που φιλοξενούν χριστουγεννιάτικες αγορές, εν όψει των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά. Η αιματηρή επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου στη Γερμανίαυξέ ξύπνησε κακές μνήμες στη βελγική πρωτεύουσα.

Οι βελγικές αρχές θεωρούν τις χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες αποτελούν και σημαντικό τουριστικό έσοδο για τους Βέλγους, ιδιαίτερα ευάλωτες σε τρομοκρατικές επιθέσεις και η επίθεση στο Μαγδεμβούργο είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας. Μετά την επίθεση στη Γερμανία, η Μονάδα Συντονισμού για την Ανάλυση Απειλών (OCAM) της χώρας αυτομάτως αξιολόγησε την κατάσταση ως «αυξημένου επιπέδου απειλή». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός τόσο των ένστολων, αλλά και των μυστικών αστυνομικών στους δρόμους των Βρυξελλών κοντά στις αγορές.

Ακόμη, αυξάνονται τα φυσικά εμπόδια που καταστούν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση οχημάτων στις υπαίθριες αγορές. Τεραστίων διαστάσεων κιγκλιδώματα και γλάστρες λουλουδιών από τσιμέντο έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά των χριστουγεννιάτικων αγορών, σε μια προσπάθεια να μην αφεθεί ούτε ένα «κενό ασφαλείας» όπως συνέβη στο Μαγδεμβούργο, όπου ο δράστης εκμεταλλεύτηκε το μοναδικό κενό που αφέθηκε για τη δυνητική πρόσβαση σε ασθενοφόρο.

Σε άλλες πόλεις, όπως στην Αμβέρσα, ενισχύθηκαν οι περιπολίες με μοτοσικλέτες, ενώ η Λιέγη βασίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο αστικών καμερών. Το μεγάλο γεγονός της πόλης των Βρυξελλών είναι οι εορτασμοί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην κεντρική πλατεία Grand Place, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνεται χιλιάδες κόσμος. Το safe.brussels, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό κρίσεων και καταστροφών στην περιοχή, βρίσκεται σε επιφυλακή και επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει ποτέ μηδενικός κίνδυνος».

«Αλλά όλοι είναι έτοιμοι να επέμβουν», δήλωσε η Σοφί Λαβό, γενική διευθύντρια του safe.brussels, προσθέτοντας ότι η περιοχή μπορεί να συντονίσει «γρήγορα μια επιχείρηση ασφαλείας εάν συμβεί κάτι». Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, το safe.brussels θα βρίσκεται σε στενή επαφή με την τοπική αστυνομία. Κάθε μία ώρα, το σώμα ασφαλείας θα πραγματοποιεί στρατηγική συνάντηση με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και θα στέλνει τακτικές ενημερώσεις στους 19 δημάρχους της περιοχής των Βρυξελλών.

Το Βέλγιο και συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες φιλοξενούν μια από τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές κοινότητες της Ευρώπης. Από το 2014, έχουν πραγματοποιηθεί πέντε ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν στοιχίσει ζωές.

Η επίθεση του Μαρτίου 2016

Πιο νωπή στη μνήμη των Βέλγων παραμένει η επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τον Μάρτιο του 2016, όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίες ανατινάχθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 300. Είναι χαρακτηριστικό ότι επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάθε φορά που πραγματοποιείται επίθεση σε γειτονική χώρα. Τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο, το 2016 ακολούθησε, μια ώρα αργότερα, επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο βαγόνι ενός μετρό στη στάση που βρίσκεται κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Η τελευταία επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης ήταν το 2023, όταν ένας 45χρονος Τυνήσιος, που ζούσε παράνομα στη βελγική πρωτεύουσα, άνοιξε πυρ εναντίον σουηδών οπαδών ποδοσφαίρου, σκοτώνοντας δύο εξ αυτών. Το 2014, είχε πραγματοποιηθεί τρομοκρατική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, όπου δύο ένοπλοι ισλαμιστές εισέβαλαν πυροβολώντας και σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Στη Λιέγη, το 2018, τζιχαντιστής σε άδεια από τη φυλακή επιτέθηκε και σκότωσε δύο γυναίκες αστυνομικούς και έναν πολίτη, ενώ το 2022, στις Βρυξέλλες, ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος, γνωστός στις αρχές, επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο αστυνομικούς, σκοτώνοντας τον έναν.

Σε πολιτικό επίπεδο, η στάση των βελγικών κυβερνήσεων στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής έχει αλλάξει. Τον περασμένο Νοέμβριο, η βελγική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ, αλλά και της πρότασης του τότε επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να σταματήσει ο πολιτικός διάλογος των Βρυξελλών με το Τελ Αβίβ, λόγω της Γάζας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.